19/1/16

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ! Ο Πατριάρχης Μόσχας (Κύριλλος) αρνήθηκε να δει τον (Πρόεδρο της Δημοκρατίας) Προκόπη Παυλόπουλο...

Thanassis Avgerinos
Για την ιστορία θα πρέπει να καταγραφεί, ότι δυστυχώς επίσης είναι η πρώτη φορά από όσες επισκέψεις Προέδρου της Δημοκρατίας θυμάμαι στη Μόσχα, που δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας (Κύριλλο), παρά το γεγονός ότι εφέτος οι Ρώσοι εορτάζουν τα 1000 χρόνια ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος και αναμένεται πανηγυρική επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη στον Άθω εντός του έτους. 

Χρήζει περαιτέρω διερεύνησης αν έπεσε "πάγος" από κάποια από τις πλευρές, λόγω τυχόν επιφυλάξεων για τα θέματα αυτά από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου, που δεν μπορεί με τίποτε να συμφωνήσει με το Πατριαρχείο Μόσχας ως προς τη διοργάνωση της Οικουμενικής Συνόδου, που έχει ανακοινωθεί για το 2016, αλλά όλα δείχνουν ότι για άλλη μια φορά θα αναβληθεί ή θα υποκατασταθεί από κάποια (φραξιονιστική) Σύνοδο των ελληνόφωνων Εκκλησιών, χωρίς συμμετοχή Ρώσων και λοιπών. Ίδωμεν, γιατί μπορεί και να φταίει απλώς η συνήθης πλέον κακή οργάνωση και προετοιμασία της διπλωματικής μας υπηρεσίας, που εκθέτει υποχρεωτικά και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μένει να δούμε αν είχαν ζητηθεί ή όχι αυτά τα ραντεβού... 

Επίσης "βγάζει μάτι" και η μη συνάντηση με την "ελληνολάτρη" Πρόεδρο της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε προεκλογικά επερωτήσεις στη Βουλή (έπειτα μάλιστα από παράπονα και της ιδίας, ότι δεν μπορεί να επισκεφθεί τους πολυάριθμους φίλους της στην Ελλάδα), ζητώντας να αφαιρεθεί το όνομά της από τη "μαύρη λίστα" των κυρώσεων της ΕΕ. Ήταν η Νάντια Βαλαβάνη, αν θυμάμαι καλά, που υπέβαλε τις ερωτήσεις στον τότε ΥΠΕΞ Ευ.Βενιζέλο, όμως μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και αυτές οι υποσχέσεις προς τους Ρώσους πήραν το δρόμο των υπολοίπων υποσχέσεων...
 


12 σχόλια:

  1. Μήπως ὁ ΣΥΡΙΖΑ ὀργἀνωσε τήν παρεξήγηση;
    Δικαιολογημένα νά τά ὑποθέσῃ κανείς βλέποντας τήν παραποίηση τῆς ἱστορίας τῆς Ροτόντας (ἡ ὁποία, ούσιαστικά, παρά τό ὅτι χτίσθηκε γιά νά εἶναι εἰδωλολατρικός ναός, δέν πρόλαβε καλά καλά νά ἀρχίσει νά λειτουργεῖ ὡς τέτοιος, καί προσαρμόσθηκε στήν συντριπτιοκά πλέον πλειοψηφοῦσα ὀρθόδοξη χριστιανική πίστη τοῦ λαοῦ, καί ἔτσι ἀποτέλεσε ἐξ ἀρχῆς σχεδόν ναό ὀρθόδοξο χριστιανικό, ἀλλά, τό εἶδαν οἱ Καθολικοί Γάλλοι τό 1916-1917, καί "ἔπαθαν" πού ἕνα τόσο παλαιό μνημεῖο, πολύ ἀρχαιότερο τοῦ παπισμοῦ, ἦταν ρωμαιο-ὀρθόδοξο καί ὄχι ρωμαιοκαθολικό, συμφώνησαν καί οἱ ἄθεοι Γαλλοι νά μήν χρησιμοποιεῖται γιά χριστιανικός ναός, καί ἐμεῖς τό χάψαμε! - ὅτι δηλαδή πρέπει νά εἶναι μημεῖο καί μόνον μνημεῖο!). Στήν Ροτόντα μέσα λοιπόν, Μπαλτάς καί Μπουτάρης προέβησαν σέ δηλώσεις λέγοντας πέρα ἀπό δικαιολογίες γιά τά εὐνόητα....(πάλι καλά, ἀλλά δέν εἶναι παράχώρηση μαρκοθυμίας καί μέρι νεωτέρας, ὁ σταυρός στήν Ροτόντα), τό καινοφανέστατο, ὅτι ὅ,τι εἶναι ὑπό τήν προστασία τῆς Οὐνέσκο, ὅπως ἡ Ροτόντα, πρέπει να θεωρεῖται ὑποχρεωτικά μνημεῖο! Μά ἡ πίστη μας εἶναι ζωντανή, ὅπως καί ἡ ὀρθόδοξη χριστιανική λατρεία. Δέν εἴμαστε εἶδος μουσείου κύριοι, οὔτε μούμιες ὅταν εὑρισκόμαστε ἐντός τῆς Ροτόντας.
    Συνεπῶς, τό γιατί ὁ Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, δέν εἶδε τόν Παυλόπουλο - μάλιστα δέ, ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΔΗ! - μᾶλλον θά τό ξέρουν ἀπό πρῶτο χέρι οἱ διπλωματικές ὑπηρεσίες παρά τῶ ΣΥΡΙΖΑ. Ἄν ὅμως πρόκειται γιά ἔμμεση ἄρνηση πρός τόν Οἰκοθμενικό Πατριάρχη τότε τό θέμα εἶναι πολύ πιό σοβαρό, εἴτε ἐκκλησιαστικά, εἴτε πολιτικά...(ὄχι καί τά δύο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι κύκλοι που δεν επιτρέπουν την ένωση των Ορθοδόξων είναι οι ίδιοι κύκλοι που δεν επιτρέπουν και την ένωση Ορθοδόξων, Καθολικών, Προτεσταντών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Γεώργιε Σιδηρούντιε, θεωρώ ότι μάλλον λάθος τέθηκε η διαπίστωσή σας. Το ορθόν θα ήταν: "Οι κύκλοι που δεν επιτρέπουν την ένωση των Ορθοδόξων είναι οι ίδιοι κύκλοι που προωθούν με κάθε μέσον, συμβάλλουν και βοηθούν την τραγελαφική, παράνομη, νεοταξική και νεοεποχίτικη ένωση της Μίας Αγίας Καθολικής & Αποστολικής της Του Χριστού Εκκλησίας (απανταχού της Γής Ορθοδοξίας), με τις αιρέσεις και κακοδοξίες των Παπικών (είναι αδόκιμος ο όρος"καθολικοί", διότι Καθολικοί είναι μόνον η Ορθόδοξος Εκκλησία) και Προτεσταντών-Διαμαρτυρόμενων.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κύριε Δήμου, μετά από τόσους αιώνες διχασμών των Χριστιανών αυτό που βλέπω είναι η αλλαγή της Ευρώπης προς τον Ισλαμισμό. Οι Χριστιανοί έχουν αποδείξει ότι αποτελούν τον προθάλαμο της επικράτησης του Ισλάμ.

      Μαζί, Ορθόδοξοι, Καθολικοί και άλλοι, παρατηρούν το Ισλάμ να σφάζει και να καταστρέφει τους αδελφούς τους σε όλη τη Μέση Ανατολή. Με άλλα λόγια, ο Χριστιανικός κόσμος στην ουσία είναι ενωμένος στην υπηρεσία του Πονηρού, και αποτελεί όργανο του Πονηρού εναντίον της ανθρωπότητας. Η δε Ορθοδοξία από μόνη της, όπου επικρατεί, δίνει την εξουσία στις πλέον ανίκανες και διεφθαρμένες πολιτικές ηγεσίες με αποτέλεσμα όλη η Ανατολική Ορθόδοξη Ευρώπη να θυμίζει στην πολιτιστική και ηθική δομή της το Τατζικιστάν.
      Το να μιλάμε για εναέρια κυριαρχία του Ορθοδόξου πνεύματος και να βλέπουμε τα μαύρα του χάλια επι γης, μάλλον είναι ολίγο ανώμαλο.

      Διαγραφή
  3. Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι ο Παυλόπουλος προσκάλεσε τον Πούτιν να επισκεφθεί την Αθήνα, κάτι που έχει να γίνει από το 2007.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι αρχηγοί άλλων εκκλησιών δἐχονται εκείνους που αγαπούν τη χώρα τους. Το Δεκέμβρη του 2008 τον θυμάται κανένας; Ποιόν λοιπόν να δεχθεί και γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "αλλά όλα δείχνουν ότι για άλλη μια φορά θα αναβληθεί ή θα υποκατασταθεί από κάποια (φραξιονιστική) Σύνοδο των ελληνόφωνων Εκκλησιών, χωρίς συμμετοχή Ρώσων και λοιπών."
    Φραξιονιστης ο Βαρθολομαιος ? Αυγερινε ξυπνα, ο κομμουνισμος επεσε στην Ρωσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχει δίκαιο ο σοφολογιώτατος Γκουζινόπουλος, Αυγερινέ.
    Φραξιονιστής ο Βαρθολομαίος,που φιλοδοξεί να ενώσει την Ελλάδα με την Τουρκία;
    Τι είναι αυτά που λες, κρυπτοκομμουνιστή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'αυτη την περιπτωση θα ηταν πρακτορας της ΜΙΤ και οχι φραξιονιστης.
      Ευχαριστω για τον τιτλο.

      Διαγραφή
  7. ποια ειναι η τριτη Ρωμη; Ποιος την διεκδικει ; Η μηπως για χαρη των ομοδοξων ξανθων αδελφων μας να την δωσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχει ενδιαφέρον να θυμηθείτε παλαιότερη δήλωση από κύκλους του πατριαρχείου Μόσχας κατά την επίσκεψη Ελλήνων επισήμων στη Ρωσία " το πατριαρχείο Μόσχας είναι έτοιμο να βοηθήσει στην επάνδρωση του Αγίου Όρους με χίλιους μοναχούς".Επίσης το παρελθόν με τις υπερμεγέθεις Ρωσικές σκήτες στο Όρος, τα προβλήματα και τις προστριβές τα χρόνια πριν την Οκτωβριανή επανάσταση. Δεν θα μείνω σε κρίσεις για τον Οικουμενικό Θρόνο ( μπορεί να έχει τα όποια ελαττώματα) απλά στην επισήμανση ότι ο μακαριστός και Όσιος γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης χαρακτήρισε τον Βαρθολομαίο " καλό " και ότι προσευχήθηκε για την εκλογή του.Τι σήμαινε αυτό; Ίσως ο Βαρθολομαίος ήταν η καλύτερη από τους υποψηφίους τότε;Ίσως ότι σε κατάλληλο χρόνο κάνει μια σωστή επιλογή ή αποφύγει ένα μεγάλο λάθος σε σχέση με αλλά μικρότερα που θα έχει πράξει; Η Ρωσική Εκκλησία θυμόμαστε όλοι πόσο στενά είναι συνδεδεμένη με την πολιτική εξουσία στη Μόσχα με τον Σλαβισμό σαν αντίληψη και πως αυτά επιδρούν στις σχέσεις της με τις αδελφές ορθόδοξες εκκλησίες και την ιεραποστολική της δράση.Πως κινείται η Μόσχα γύρω από το θέμα των προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους; Παρά τα λάθη του διαχρονικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανεξαρτήτως του επικεφαλής του σεβόταν την αυτονομία των ορθοδόξων εκκλησιών, δεν έχει χάσει την οικουμενικότητα του μηνύματος του Κυρίου περιορίζοντάς το σε εθνικό μανδύα.

    Όταν ο Τσάρος είχε κάνει δώρο ασημένια λάρνακα για το λείψανο της Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης στο Σινά οι πατέρες δέχθηκαν τη δωρεά και ευχαρίστησαν, η λάρνακα παραμένει μέχρι σήμερα άδεια αλλά δίπλα σε αυτή που φιλοξενεί το σώμα της Αγίας. Πολλά τα αντίστοιχα περιστατικά.Υπήρξε προ ετών ενδιαφέρον άρθρο στον ελληνικό τύπο που αξιολογούσε πολιτικά κινήσεις της Ρωσικής Εκκλησίας. Επίσης όλοι ας αναλογιστούμε την προσωπική μας πνευματική κατάσταση και ας περιοριστούμε στην βελτίωση αυτής.

    Ας θυμηθούμε την σωστή δήλωση του Σαρτζετάκη περί ανάδελφου έθνους , την πολιτική στάση της Μόσχας σε ελληνικά ζητήματα Μικρασιατική Καταστροφή, οπορτουνισμός σε εμφύλιο πόλεμο. Η όποια εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων από την Μόσχα πρακτικά θα είναι συγκυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ανικανότητα της Ελλάδας να αποκτήσει στενούς δεσμούς με άλλα έθνη και λαούς, είναι αποτέλεσμα ανορθοδόξου σκέψεως και τακτικής.
    Το Πατριαρχείο μας ακολουθεί πολιτική απομόνωσης και περιορισμού όλων των άλλων Ορθοδόξων. Δεν είναι Οικουμενικό διότι σε αυτό δεν έχουν παρουσία όλοι οι Ορθόδοξοι.
    Αυτή η μονογιουναστική πολιτική έχει επιβληθεί στον Πατριαρχείο από τους Τούρκους και άλλους που υποφέρουν κάθε βράδυ στον ύπνο τους από Σλαβοφοβίες, Παποφοβίες, Βουδιστοφοβίες, Εβραιοφοβίες, Μασονοφοβίες, και που βρίσκουν ικανοποίηση μόνο μέσα σε Ισλαμολαγνικά όνειρα και φαντιασιώσεις. Μόνο με τους μουλάδες και τους μουφτήδες βρίσκουν ικανοποίηση.

    Μια Ελληνο-ορθοδοξία που θεωρεί εχθρούς της τους Δυτικούς και τους Σλάβους, θα υπηρετεί πάντα πιστά τα Γερμανικά όνειρα για τον έλεγχο της περιοχής από τους Μουσουλμάνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.