15/1/16

Αρκτική: Οι πάγοι λιώνουν, η «θερμοκρασία» ανεβαίνει!

(Φωτ.: 01/09/2007 - Αρκτική. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon (μπροστά κέντρο), περπατά στο στρώμα πάγου στην Αρκτική μαζί με επιστήμονες από το «Lance».

Του Ιπποκράτη Δασκαλάκη*
Ενίοτε οι άνθρωποι (δικαιολογημένα), αλλά και οι ηγεσίες (αδικαιολόγητα), βυθισμένοι στα προβλήματα της καθημερινότητος, αδυνατούν να σχηματίσουν μια ευρύτερη εικόνα των εξελίξεων που είναι απαραίτητη στην κατανόηση των διεθνών σχέσεων και στη χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Ακόμη δυσκολότερα μπορούν να αντιληφθούν τις διεθνείς τάσεις που δημιουργούνται και συνήθως τις συνειδητοποιούν όταν οι ισορροπίες έχουν διαταραχθεί ανεπανόρθωτα και οι εξελίξεις έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Νομοτελειακά νέες δυνάμεις προβάλλουν και νέες περιοχές αποκτούν στρατηγικό ενδιαφέρον, εκτοπίζοντας ιστορικές τοποθεσίες και αυτοκρατορίες και πυροδοτούν νέους ανταγωνισμούς. Μια τέτοια περιοχή είναι και η Αρκτική, δηλαδή η περιοχή γύρω από τον βόρειο πόλο, στον αντίποδα της Ανταρκτικής. Περιλαμβάνει τα βόρεια τμήματα της Αλάσκας (ΗΠΑ), του Καναδά, της Ρωσίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Γροιλανδίας (Δανία) και όλο το θαλάσσιο χώρο τον αποκαλούμενο Αρκτικό Ωκεανό ή Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό.


Για τη συνέχεια Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.