Λευκωσία: “Πολλοί μασκαράδες θα βρεθούν εκεί που τους αξίζει”, ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, μετά την πέραν των τριών ωρών, τρίτη κατάθεση, που έδωσε σήμερα στο Αρχηγείο Αστυνομίας για τα σκάνδαλα του ΧΥΤΑ Πάφου και του ΧΥΤΥ Κόσιης.
Εξερχόμενος του Αρχηγείου Αστυνομίας, ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε ότι περιήλθαν σε γνώση του νέα στοιχεία τα οποία κατέθεσε, “με γνώμονα να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον”, δηλώνοντας ότι το σκάνδαλο εξελίχθηκε “επειδή υπήρχε κάλυψη από πολιτειακούς αξιωματούχους”.

Σχολιάζοντας τις περί αισχρότητας αναφορές, είπε ότι “κάποιοι να πρέπει προσέχουν να μην κάνουν αίσχη και να είναι αισχροί έναντι του δημοσίου συμφέροντος και να προσπαθήσουν οι πράξεις τους όλες να είναι προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος”.

Πρόσθεσε ότι τα προαναφερθέντα είναι “μια γενική δήλωση και αφορά όλους όσοι αντιστρατεύονται το δημόσιο συμφέρον”.

Με γνώμονα αυτά έδωσε κατάθεση, συνέχισε προσθέτοντας ότι έχει δηλώσει στους ανακριτικές ότι ανά πάσα στιγμή είναι στη διάθεση τους και πως ό,τι περιέλθει σε γνώση του θα το καταθέτει.

Περαιτέρω εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα διαλευκανθεί σε μεγαλύτερο βαθμό αυτή η υπόθεση.

Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε ότι “απουσιάζουν πολλά άτομα από το κάδρο των υπόπτων” και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη βοήθεια και τη συμβολή του “θα ολοκληρωθεί η εικόνα με όλους όσοι διαδραμάτισαν ρόλο ώστε να χαθούν πέραν των 50 εκατομμυρίων”. “Ηταν 40 εκατ. και με τα νέα στοιχεία φαίνεται ότι μπορεί αυτό το ποσό να αναβαίνει μέχρι 50 εκατ.”, σημείωσε.

Ο κ. Φαίδωνος επανέλαβε ότι αυτό το σκάνδαλο δεν στήθηκε από τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους της κλίμακας Α10 - Α11, ούτε στήθηκε μόνο με την εταιρεία. “Σίγουρα σε αυτό το σκάνδαλο έχουν διαδραματίσει σπουδαίο και κομβικό ρόλο άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι, οι οποίοι με παραλήψεις ή και ενέργειες και την κάλυψη που έδιναν συνέβαλαν στο να γίνει το σκάνδαλο”, είπε.

Πρόσθεσε ότι "το σκάνδαλο δεν έγινε εν μία νυκτί και όταν κάποιοι διαβάσουν προσεκτικά, παρεμβάσεις, αποφάσεις από το 2005, 2006 και πριν ακόμα την κατακύρωση της προσφοράς, την υπογραφή του συμβολαίου και ό,τι ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, είναι πολλοί που δεν θα κοιμούνται το βράδυ", κατέληξε αναφέροντας ότι “πολλοί μασκαράδες θα βρεθούν εκεί που τους αξίζει” .

Νωρίτερα

Κάποιοι πρέπει να πάψουν να ασελγούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, δήλωσε ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, προσερχόμενος το πρωί στο ΤΑΕ Αρχηγείου.

Ο κ. Φαίδωνος είπε ότι κατέχει αδιάσειστα στοιχεία, τα οποία θα τύχουν χειρισμού από την Αστυνομία και την Νομική Υπηρεσία.

Τόνισε ότι κάποιοι έχουν βαρύτατες ευθύνες, αφού υπάρχουν έγγραφα σε διάφορες υπηρεσίες της Δημοκρατίας και εξακολουθούν να μας κοροϊδεύουν, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το σκάνδαλο δεν εμπλέκονται απλώς δύο – τρεις λειτουργοί ενός υπουργείου, εκφράζοντας την άποψη ότι ευθύνες υπέχουν και δημόσια υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.

Ο κ. Φαίδωνος είπε ότι η ιστορία ξεκίνησε από το 2002 που στήθηκε αυτός ο φωτογραφικός διαγωνισμός μέσω της εταιρείας Enviroplan του Θεοφάνη Λώλου. Όπως δήλωσε δεν είναι δυνατόν κρατικοί υπάλληλοι της κλιμακας Α10 και Α11 να έστησαν όλο αυτό το κόλπο, αφήνοντας αιχμές ότι πίσω από την υπόθεση υπάρχουν και ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Ο κ. Φαίδωνος με την τρίτη κατά σειρά κατάθεση του, αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα έχει πει δημοσίως τα τελευταία εικοσιτετράωρα για εμπλοκή πολιτικών προσώπων το 2003, όταν ετοιμαζόταν το πλαίσιο λειτουργίας για τα ΧΥΤΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φαίδωνος έδωσε στοιχεία για τέσσερα πρόσωπα, τα οποία -όπως υποστηρίζει- είχαν άμεση εμπλοκή ώστε δύο συμβόλαια αυτό της Πάφου και το άλλο της Κόσιης να κατακυρωθούν στον όμιλο εταιρειών Μπόμπολα.
Ο δήμαρχος Πάφου αναφέρθηκε και στο πολιτικό παρασκήνιο, το οποίο, όπως υποστηρίζει, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο το 2003 για να κατακυρωθούν οι προσφορές στο συγκεκριμένο όμιλο με ανταλλάγματα σε πολιτικούς της περιόδου εκείνης.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του χθες στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης ανέφερε πως αν ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ή οποιοσδήποτε άλλος έχει στοιχεία για την υπόθεση των ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, να τα δώσει στους ανακριτές “και να είναι σίγουρος ότι θα διερευνηθούν.
Σημειώνεται πως για το θέμα ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ εξέδωσε χθες  ανακοίνωση και το Αρχηγείο Αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι ανακρίσεις των συγκεκριμένων υποθέσεων γίνονται κατόπιν αξιολόγησης μαρτυριών και με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα. 
Η Αστυνομία ανακοίνωσε πως δεν διεξάγονται, ούτε μπορεί να διεξάγονται ανακρίσεις στη βάση δημοσίων δηλώσεων και ως εκ τούτου, καλείται οποιοσδήποτε έχει οποιαδήποτε στοιχεία, τα οποία είναι δυνατό να υποβοηθήσουν στη διαλεύκανση των υπό αναφορά υποθέσεων να τα καταθέσει στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, ώστε να μπορεί να γίνει πλήρης διερεύνησή τους. 
Να αναφερθεί πως για την υπόθεση έχουν ήδη κατηγορηθεί 12 πρόσωπα τα οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Λευκωσία στις 26 Απριλίου 2016.
Πρόκειται για τους Δημήτρη Πατσαλίδη 1ο κατηγορούμενο , οικονομικό  διευθυντή του Δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα, Μιχάλη Πάντη 2ος κατηγορούμενος  που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, των λειτουργών του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνη Κουρουζίδη 3ος κατηγορούμενος , Στέλιου Παπαδόπουλου 4ου κατηγορούμενου και Χρηστάκη Πέτρου 5ου , που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, του δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέα Λουρουτζιάτη 6ου κατηγορούμενου, του πρώην λειτουργού του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργου Κουλαππή 7ου κατηγορούμενου, του υιού του Νίκου Κουλαππή 8ου κατηγορούμενου, του Ιmad Baqleh 9ου κατηγορούμενου πολιτικού μηχανικού από την Ιορδανία, του Σάββα Βέργα 10ου κατηγορούμενος τέως δημάρχου Πάφου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου ΧΥΤΑ Πάφου από την ίδρυση του το 2008 μέχρι την παραίτησή του και αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση ΣΑΠΑ , του πρώην ΓΔ του ΣΑΠΑ Ευτύχιου Μαλληκίδη 11ου κατηγορούμενου , που επίσης εκτίει εξαετή ποινή φυλάκισης και του πρώην Διευθυντή της ελληνικής εταιρείας Helector Δημήτριο Γιαννακόπουλου 12ου κατηγορούμενου. 
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 106 κατηγορίες.

Τι λέει το ΔΗΚΟ

Σε νέες δηλώσεις επί του θέματος επανήλθε το ΔΗΚΟ, διά της εκπροσώπου του, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου:

Δυστυχώς ο κ. Φαίδωνας Φαίδωνος συνεχίζει την ακατάσχετη λασπολογία του κατά του αείμνηστου Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ενόψει της συνάντησης του με τον Γενικό Εισαγγελέα, προκαλούμε τον κ. Φαίδωνος, αν έχει όντως το θάρρος της γνώμης του όπως αυτολιβανίζεται, να κατονομάσει επιτέλους την περιβόητη «πηγή» που γνωρίζει δήθεν όσα κανείς άλλος δεν γνωρίζει, για δήθεν συναντήσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου με τον κ. Γεώργιο Μπόμπολα.

Συναντήσεις οι οποίες ουδέποτε έγιναν όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα.

Όπως δημόσια ρίχνει τη λάσπη του εναντίον του Τάσσου Παπαδόπουλου, δημόσια οφείλει να δώσει αυτά τα «στοιχεία».

Διαφορετικά θα πρέπει να απολογηθεί δημόσια για τα αίσχη και τις αθλιότητες που εκστομίζει τις τελευταίες μέρες εναντίον του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Αν δεν πράξει ούτε το ένα ούτε το άλλο τότε αποδεικνύεται πως είναι ένας κοινός συκοφάντης και λασπολόγος.





Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
Φωτογραφίες: Στέφανος Κουρατζής