25/4/16

Αντισυνταγματικά τα ωράρια, συνταγματική η ληστεία καταθέσεων

Με τον Κωστάκη Αντωνίου
Τις απόψεις μας για την ποιότητα, την επάρκεια, την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα της απελθούσας Βουλής τις εκθέσαμε επανειλημμένα. Εν ολίγοις, δικαιούται τον τίτλο της χειρότερης και πιο ανεύθυνης Βουλής από συστάσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεπώς, δεν έχει άδικο για όσα ο Γενικός Εισαγγελέας είπε, σχετικά με τη συμπεριφορά του νομοθετικού Σώματος, στην τελευταία συνεδρία του.

Εκεί, όπου ο Γενικός Εισαγγελέας ατύχησε, ήταν η μη αναφορά του και στις ευθύνες της Κυβέρνησης. Και κυρίως στην καθυστερημένη κατάθεση σημαντικών νομοσχεδίων, ενώπιον της Βουλής. Σε αυτό το σημείο, η Κυβέρνηση έχει αποδείξει, επανειλημμένα, ότι όχι μόνο είναι ανεύθυνη και τη χαρακτηρίζει η απουσία σοβαρότητας, αλλά χρησιμοποιεί και την πολιτική κουτοπονηριά, η οποία αποβαίνει εις βάρος της ομαλής λειτουργίας της Βουλής, και της έγκαιρης εξέτασης νομοσχεδίων.

Η τακτική που χρησιμοποιούσε η Κυβέρνηση είναι καλώς γνωστή. Είτε τα Υπουργεία της καθυστερούσαν να ετοιμάσουν νομοσχέδια και να τα αποστείλουν έγκαιρα στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, με αποτέλεσμα, σημαντικά από αυτά, τα οποία ήταν πολυσέλιδα και χρειαζόταν χρόνος να εξετασθούν και να ψηφιστούν, εκαλούντο οι βουλευτές είτε να τα ψηφίσουν άρον-άρον, είτε να υποχρεωθούν να αναβάλουν τη συζήτηση.
Σε άλλες περιπτώσεις, η Κυβέρνηση ενεργούσε υστερόβουλα και εκβιαστικά. Σημαντικά νομοσχέδια, αποτελούμενα από δεκάδες σελίδες, εστέλλοντο στη Βουλή την υστάτη στιγμή προς ψήφιση, γιατί πίσω από το μυαλό των κυβερνώντων βρισκόταν η κουτοπόνηρη σκέψη ότι οι βουλευτές, υπό το κράτος εκβιασμού, είτε θα τα ψήφιζαν είτε θα παρέπεμπαν την ψήφισή τους σε βάθος χρόνου. Τέτοια εξέλιξη έδινε το δικαίωμα στους κυβερνώντες να ισχυριστούν ότι «εμείς εκάμαμε το καθήκον μας, εστείλαμε τα νομοσχέδια, αλλά η Βουλή κωλυσιέργησε και τα παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες».

Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν νομίζουμε να μην έχει αντιληφθεί και την ευθύνη της Κυβέρνησης στην όλη υπόθεση. Για λόγους όμως που ο ίδιος γνωρίζει, προτίμησε να επιρρίψει όλη την ευθύνη στη Βουλή. Στην ουσία, όμως, όσο ανεύθυνοι αποδείχθηκαν οι βουλευτές, άλλο τόσο ανεύθυνοι αποδεικνύονται και οι κυβερνώτες. Άλλος λίγο, άλλος περισσότερο, παίζουν παιγνίδια σε βάρος του λαού...

Όμως, πέραν αυτού, προκύπτει και αναδεικνύεται και άλλο πιο σοβαρό θέμα, το οποίο αφορά και τη Δικαιοσύνη. Ο Γενικός Εισαγγελέας αναζητεί αντισυνταγματικές πρόνοιες σε διάφορα νομοσχέδια, που αφορούν ήσσονος σημασίας νομοθετήματα. Δεν τον αδικούμε. Αυτό επιβάλλει η θέση και η αρμοδιότητά του. Ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο κηρύσσει αντισυνταγματικό τον νόμο που έχει ψηφίσει η Βουλή για τα ωράρια των καταστημάτων.

Πότε όμως η Γενική Εισαγγελία ασχολήθηκε με το τεράστιο θέμα της παραβίασης του Συντάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Πότε το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση για το κούρεμα καταθέσεων; Εδώ αυθαίρετα, ετσιθελικά, παράνομα, σε σύγκρουση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, σε σύγκρουση με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που προστατεύουν την περιουσία και τις καταθέσεις των πολιτών, η θεμελιώδης αυτή προστασία αφαιρέθηκε από τον λαό, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον άνθρωπο ο οποίος, πριν από μερικές μέρες, είχε ορκισθεί ενώπιον της Βουλής ότι θα υπερασπίζεται τις ελευθερίες του Συντάγματος.

Πότε, ερωτούμε, η Γενική Εισαγγελία και η Δικαιοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας κατήγγειλαν την παραβίαση του Συντάγματος; Στην Πορτογαλία, πριν από λίγα χρόνια, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κήρυξε παράνομες τις περικοπές μισθών από τους δημοσίους υπαλλήλους της χώρας. Πότε το Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε το ίδιο; Όταν μάλιστα το κούρεμα καταθέσεων επιβλήθηκε από ένα όργανο, το οποίο δεν έχει καμία θεσμική θέση και δεν κέκτηται εξουσίας να παραβιάζει αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Είναι εύκολο να κρυβόμαστε πίσω από τις αδήριτες ανάγκες και τις νομικίστικες φιλοσοφίες. Αλλά το Σύνταγμα της χώρας δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να επικαλείται κάποιος όταν ασχολείται με το ωράριο καταστημάτων, και να το αγνοεί όταν ληστεύεται η περιουσία των πολιτών.

Αλλά σε αυτόν τον τόπο, τα ήσσονα τα μετατρέπουμε σε μείζονα και τα μείζονα τα προσπερνούμε ως ήσσονα. Προκειμένου να προστατεύσουμε τους μεγαλοσχήμονες...

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/stigma/327079/antisyntagmatika-ta-oraria-syntagmatiki-i-listeia-katatheseo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.