18/4/16

Ετοιμάζουν διπλό χτύπημα κατά του ISIS σε Ράκα - Μοσούλη

Μποζανίνου Τάνια 
Την μήτρα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και την οικονομική πρωτεύουσα του αυτόκλητου «χαλιφάτου» στο Βόρειο Ιράκ
Ετοιμάζουν διπλό χτύπημα κατά του ISIS σε Ράκα - Μοσούλη
Εαρινή επίθεση με ανοικτό χρονικό ορίζοντα. Το πυροβολικό του ιρακινού στρατού σφυροκοπά θέσεις των τζιχαντιστών στα περίχωρα της Μοσούλης
Οι μάχες για την ανακατάληψη της Μοσούλης και της Ράκας από το Ισλαμικό Κράτος έχουν σχεδόν ξεκινήσει, με συγκρούσεις στις γύρω περιοχές που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την επίθεση στις δύο αυτές σημαντικότερες πόλεις που κατέχουν οι τζιχαντιστές. «Η Ράκα και η Μοσούλη πρέπει να πέσουν εφέτος» δήλωσε τη Δευτέρα ο γάλλος υπουργός ΑμυναςΖαν-Ιβ Λε Ντριάν. Αυτό είναι το πιο σαφές χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει αξιωματούχος δυτικού κράτους για το μέλλον των δύο αυτών πόλεων, τις οποίες ελέγχει το ISIS  από το 2014.
Κανένας άλλος Δυτικός δεν έχει διακινδυνεύσει πρόβλεψη για την έκβαση των παράλληλων αυτών μαχών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους γιατί τα πράγματα είναι πολύ ρευστά. Για παράδειγμα, η επίθεση εναντίον της Μοσούλης ξεκίνησε με φανφάρες στις 24 Μαρτίου, αλλά μετά τις πρώτες επιχειρήσεις σε χωριά δεκάδες χιλιόμετρα από την πόλη πολλοί στρατιώτες του ημιδιαλυμένου ιρακινού στρατού τράπηκαν σε φυγή. Αυτό προϊδεάζει για μια μακροχρόνια και δύσκολη εκστρατεία χωρίς εγγυημένη έκβαση.

Στρατιωτικά η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης έχει ως εξής: οι κούρδοι Πεσμέργκα την περικυκλώνουν από Βορρά, Ανατολή και Δύση ενώ ο ιρακινός στρατός από τα νότια δίνοντας μάχες γύρω από τη Μαχμούρ (110 χλμ. από Μοσούλη) και παράλληλα προελαύνοντας στον Αυτοκινητόδρομο 1 που ενώνει τη Βαγδάτη με τη Μοσούλη (έχει φθάσει στο Μπαΐτζι, 180 χλμ. από Μοσούλη). Η μάχη όμως για την ίδια την πόλη αναμένεται δυσκολότερη, με συγκρούσεις δρόμο-δρόμο και σπίτι-σπίτι, καθώς και εκτεταμένη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και τούνελ τα οποία έχει σκάψει το Ισλαμικό Κράτος για να αιφνιδιάζει τον ιρακινό στρατό «ξεφυτρώνοντας» από πίσω του. Αν και ο ιρακινός στρατός έχει πλεονέκτημα λόγω της αεροπορικής υποστήριξης από την αμερικανική συμμαχία, τα πράγματα θα δυσκολέψουν επειδή στη Μοσούλη ζουν 700.000 άμαχοι (από 2 εκατ. προτού την καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος). Γι' αυτό οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η μάχη για τη Μοσούλη μπορεί να διαρκέσει ως μέσα στο 2017.

Τα όνειρα του Σαντάμ και η επόμενη ημέρα
Ιστορικά η Μοσούλη ήταν κυρίως κουρδική πόλη αλλά ο Σαντάμ Χουσεΐν ακολούθησε επιθετική πολιτική αραβοποίησής της μεταφέροντας άραβες σουνίτες και διώχνοντας μη Αραβες. Αυτό περιπλέκει τόσο τις ίδιες τις μάχες για την ανακατάληψή της όσο και την επόμενη ημέρα.

Οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ θα ήθελαν η Μοσούλη να περιληφθεί στην Αυτόνομη Περιοχή του Κουρδιστάν, αλλά η κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν επιθυμεί η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ να περάσει στο Κουρδιστάν. Αυτό καθιστά ασαφή τη στάση των Πεσμέργκα στη μάχη για τη Μοσούλη καθώς είναι απρόθυμοι να χύσουν κουρδικό αίμα για ιρακινές περιοχές. Ενδεχομένως να κρατήσουν τις θέσεις τους στα βόρεια, ανατολικά και δυτικά αλλά να μη συμμετάσχουν στην προέλαση προς την πόλη. Απρόθυμος να πολεμήσει για μια σουνιτική πόλη είναι και ο σιιτικός ιρακινός στρατός.

Ασαφής είναι και ο ρόλος των σιιτικών πολιτοφυλακών. Η Βαγδάτη διστάζει να τις προτάξει, από τον φόβο μην επαναλάβουν τις βιαιότητες που διέπραξαν εναντίον σουνιτών μετά την ανακατάληψη της Τικρίτ από το Ισλαμικό Κράτος. Η ουσία όμως είναι μία: όσο πιο σκληρά πολεμήσει κάποιος από τους παραπάνω για τη Μοσούλη τόσο περισσότερες απαιτήσεις θα έχει την επόμενη ημέρα για την πόλη.  

Η απάντηση των τζιχαντιστών
Ως απάντηση στην επίθεση στη Μοσούλη, το Ισλαμικό Κράτος αναμένεται να ανοίξει μέτωπα σε πόλεις της σουνιτικής επαρχίας Ανμπάρ για να αποσπάσει την προσοχή του ιρακινού στρατού, να διαπράξει θηριωδίες εναντίον όποιου στρατιώτη συλλάβει αιχμάλωτο για να σπάσει το ηθικό του ιρακινού στρατού και να πολλαπλασιάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμάχων στις σιιτικές γειτονιές της Νότιας Βαγδάτης και «μαλακών» στόχων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Τριάντα χιλιόμετρα από το κέντρο της Ράκα
Η ανακατάληψη της Ράκα, πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αναμένεται δυσκολότερη από την ανακατάληψη της Μοσούλης, οικονομικής πρωτεύουσας των τζιχαντιστών στο Ιράκ. Το παραδέχθηκε και ο εκπρόσωπος της αμερικανικής συμμαχίας που βομβαρδίζει το Ισλαμικό Κράτος, συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν, δηλώνοντας ότι «το σχέδιο για την απελευθέρωση της Ράκα δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο όσο το σχέδιο για την απελευθέρωση της Μοσούλης».  


Στη μάχη αυτή πολεμούν η συροκουρδική πολιτοφυλακή Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG), πολιτοφυλακές μετριοπαθών αράβων σουνιτών και πολιτοφυλακές χριστιανών και άλλων οι οποίες σχημάτισαν πρόσφατα τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ. Τα μέτωπα στα οποία πολεμούν σήμερα απέχουν 30 χλμ. βόρεια και ανατολικά της Ράκα. Από τα νότια προελαύνει ο Νέος Συριακός Στρατός (που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία) και από τα δυτικά ο στρατός του Ασαντ και αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης.

Ιμπραήμ Μουσλίμ, εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD)
«Οι Κούρδοι θα πολεμήσουμε και σε μη κουρδικές περιοχές»

«Η μάχη για την ίδια τη Ράκα δεν έχει αρχίσει»
 λέει στο «Βήμα» ο Ιμπραήμ Μουσλίμ, εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), πολιτικά συγγενούς με το ΡΚΚ φορέα, ο οποίος ελέγχει το συριακό Κουρδιστάν (Ροτζάβα) και τη συροκουρδική πολιτοφυλακή (YPG). «Γίνονται μικρές μάχες σε χωριά γύρω από τη Ράκα και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν καταλάβει χωριά βόρεια της πόλης».

Οι δυνάμεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία είναι πιο κατακερματισμένες από εκείνες στο Ιράκ, το οποίο περιπλέκει τα πράγματα για την επόμενη ημέρα διότι ο καθένας προωθεί τη δική του ατζέντα και πολεμάει σκληρότερα για τα εδάφη που θεωρεί ότι του ανήκουν. Η Ράκα είναι σουνιτική πόλη αλλά το 30% του πληθυσμού της είναι Κούρδοι.  

«Στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις συμμετέχουν 5.000-6.000 άραβες 
(σ.σ.: οι Κούρδοι αριθμούν λίγες δεκάδες χιλιάδες). Αυτοί θα σηκώσουν το πρώτο βάρος της μάχης στη Ράκα. Αλλά και οι Κούρδοι είμαστε υποχρεωμένοι να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος ακόμη και σε μη κουρδικές περιοχές προκειμένου να ηττηθεί στη Συρία» συνεχίζει ο κ. Μουσλίμ.

«Για εμάς μεγαλύτερη σημασία έχει σήμερα η ανακατάληψη της Τζεράμπλους 
(σ.σ.: αρχαία Ιεράπολη) η οποία βρίσκεται πάνω στα τελευταία 90 χιλιόμετρα των συροτουρκικών συνόρων που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Ηδη ξεκίνησε η μάχη για τη μία από τις τρεις πόλεις που είναι σημαντικές προκειμένου το Ισλαμικό Κράτος να μην έχει σύνορα με την Τουρκία διότι μέσω αυτών των συνόρων η τουρκική κυβέρνηση βοηθάει στρατιωτικά τους τζιχαντιστές ενώ από εκεί μπαινοβγαίνουν και οι τρομοκράτες προς την ΕΕ» καταλήγει ο κ. Μουσλίμ.  
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.