22/5/16

Stratfor : Πρώην σύμμαχοι τώρα γίνονται αντίπαλοι για το ελληνικό χρέος


Ενδεχόμενο νέας κρίσης φέτος για την Ελλάδα, με τους ίδιους πρωταγωνιστές σε διαφορετικούς ρόλους, "βλέπει" το Stratfor. Η διχογνωμία Γερμανίας-ΔΝΤ για την ελάφρυνση χρέους και η στάση των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου.

Μπορεί να μην έχει τα ίδια «πυροτεχνήματα» όπως πέρυσι, όμως το καλοκαίρι του 2016 θα μπορούσε να φέρει και αυτό τη δική του κρίση Grexit. Στην κρίση αυτή θα πρωταγωνιστούν πολλοί από τους ίδιους «παίκτες» με την προηγούμενη, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχουν αλλάξει οι ρόλοι τους.
Το 2015, η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πιέσουν μια απείθαρχη (και υπερχρεωμένη) Ελλάδα. Το διακύβευμα ήταν οι όροι υπό τους οποίους η Αθήνα θα λάμβανε χρήματα για να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε για να διασώσει την καταρρέουσα οικονομία της. Η κρίση εκτυλίσσονταν την ώρα που Γαλλία, Ιταλία και Κομισιόν συνιστούσαν από το περιθώριο επιείκεια. Έναν χρόνο αργότερα, η Ελλάδα δεν επαναστατεί πλέον. Μάλιστα, η ίδια ακριβώς κυβέρνηση που αντιστέκονταν στα μέτρα λιτότητας, τώρα είναι πρόθυμη να «καταπιεί το φάρμακο» που έχει την μορφή αυστηρών μεταρρυθμίσεων. Όμως, όπως συμβαίνει συχνά μετά τη νίκη, οι πρώην σύμμαχοι τώρα γίνονται αντίπαλοι.

Για τη συνέχεια Stratfor

1 σχόλιο:

  1. Αυτα ειναι γνωστά .Ο γρίφος που θελει λυση ειναι αλλος.
    Γιατι ενώ ο Σόιμπλε διαφωνεί με το Δ.Ν.Τ ως προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρεους απο την άλλη το θελει και μαλιστα ως απαράβατο ορο συμμετοχής του στις επόμενες κινησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.