14/5/16

Το τέλος είναι πάντα ίδιο


Μπορεί η διαδρομή να διαφέρει λίγο ανάλογα την ιστορία, τη γεωγραφία, τις παραδόσεις. Το τέλος όμως της πορείας των κοινωνιών που έγιναν βορά αυταρχικών καθεστώτων, στηριγμένων στον πιο βαθύ λαϊκισμό, είναι πάντα ίδιο.
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έως το τέλος του '16 και σίγουρα και το '17 όπως δήλωσε ο ίδιος, αναλαμβάνοντας υπερεξουσίες προκειμένου να αποφύγει τη διοργάνωση της διαδικασίας για την αποπομπή του.
Το καθεστώς σπάει και τα τελευταία φρένα της Δημοκρατίας και τα λιγοστά προσχήματα που απόμειναν, σε μια χώρα με πληθωρισμό τριψήφιο, που δεν μπορεί να πληρώσει το κόστος για την εκτύπωση του νομίσματός της διότι αξίζει πια λιγότερο από το χαρτί του, με ελλείψεις ρεύματος, τροφίμων και φαρμάκων. Κατηγορεί Θεούς και δαίμονες για αυτές τις συμφορές: τους Αμερικάνους, φυσικά, τους Κολομβιάνους, την αντιπολίτευση της Βραζιλίας, που μόλις άλλαξε την Πρόεδρό της που απέτυχε. 'Όλους εκτός από τις επιλογές του.

Εν τω μεταξύ, πλέον ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους. Εκεί που τελειώνουν, συνήθως με αίμα, αυτά τα πειράματα. Παρά την καταστολή και τις απειλές, οι διαδηλώσεις πληθαίνουν όσο οι δημοκρατικές διέξοδοι κλείνουν. Το καθεστώς απαντά με αντιδιαδηλώσεις καθεστωτικών σε απόσταση αναπνοής από τους αντικυβερνητικούς. Η φλόγα πλησιάζει στα εκρηκτικά.
Το υπόλοιπο της ιστορίας έχει γραφτεί και παιχτεί ήδη πολλές φορές και σε άλλες χώρες που κάποτε είχαν μια μεγάλη μεσαία τάξη, και κάποιου είδους ευμάρεια, όπως η Αίγυπτος, η Συρία, το Ιράν, η Τουρκία, η Αργεντινή. Που κάποτε πίστεψαν πως μπορούσαν να γίνουν εύπορες φιλελεύθερες δημοκρατίες, χωρίς να περάσουν δια πυρός και σιδήρου. Και ίσως πράγματι να το μπορούσαν αν δεν ξέπεφταν στην αυταπάτη του λαϊκισμού, όπως την αποκαλεί εξάλλου και ο Έλληνας φίλος του Μαδούρο.
Ένα είναι σίγουρο. Όσο πιο ψηλά έχεις φτάσει τόσο πιο απότομο και άγριο είναι το πέσιμο, όταν γλυστρίσεις σε αυτή τη γλυκιά και μοιραία αυταπάτη.


Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


Πηγή πληροφοριών:
El pais http://internacional.elpais.com/…/ac…/1463186458_437475.html

5 σχόλια:

  1. Παρά το χαμηλό επίπεδο στο οποίο έχει φέρει ο Μαδούρο τη χώρα του τα βρίσκουν δύσκολα οι ΗΠΑ στην ανατροπή του.Σε κανονικές συνθήκες μονοπολισμού και τη δεκαετία του 1990-2000 θα είχε πέσει σε δύο μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ανατριχιαστικο είναι ότι πας διαφωνων χαρακτηρίζεται αυτομάτως πολιτικος αντίπαλος και μαντρωνεται στις φυλακες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυταρχικο το καθεστος μαδουρο το γενοκτονο καθεστος ερντογαν δεν ειναι αυταρχικο? αλλα ξεχασα εσεις υποστηριζεται καθεστοτα usa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν κατάλαβα την ουσία του σχολιασμού πέραν αυτής του αποπροσανατολισμού.Υποστήριξε ποτέ κανείς εδώ μέσα τον Ισλαμοφασίστα Ερντογάν ή μήπως αυτό δικαιώνει τους Αριστερούς φασίστες Τσάβες και Μαδούρο. Επίσης είδαμε τη μεγάλη ζημιά που έκαναν στον παγκόσμιο καπιταλισμό οι φασίστες επαναστάτες της Βενέζουέλας. Γελάνε κι' οι πέτρες. Εξαθλίωσαν για τα επόμενα 100 χρόνια το λαό της χώρας για να ζούν αυτοί ως βολεμένοι το όνειρο της επανάστασης ενάντια στο παγκόσμιο εξωτερικό κακό.
    Όσοι ηδονίζονται με την πολιτική κατάσταση της Βενεζουέλας να μετακομίσουν εκεί πέρνοντας μαζί και τον αρχιεπαναστάτη του φραπέ Τσίπρα. Είδάλως είναι τσάμπα μάγκες...
    Συγνώμη που ανάμεσα στη εξαθλίωση του Καπιταλισμού και την εξαθλίωση του Αριστερού φασισμού προτιμώ τη Δημοκρατία έτσι όπως την διδάσκει η ιστορική παράδοση του Ελληνισμού που φτάνει μέχρι και την Τουρκοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ασχετα απο πολιτικο καθεστος αυτοι δεν υποταχτηκαν στην αμερικη αντιθετα με τους τσιπροκαμςνους το οτι ειναι φτωχοι οφειλεται στον οικονομικο πολεμο απο αμερικη που δεν υποταχτηκαν στο καλεσμα της αντιθετα με μας που η τουρκοκρατια δεν τελειωσε το 21

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.