20/5/16

Ο "άνθρωπος των μεγάλων έργων" στην πρωθυπουργία της Τουρκίας

Του Κώστα Ράπτη

Σχολιάζοντας την επιλογή του ανώτατου εκτελεστικού οργάνου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας να προτείνει ως μοναδικό υποψήφιο για την ηγεσία στο έκτακτο κομματικό συνέδριο της Κυριακής τον έως τώρα υπουργό Μεταφορών, Ναυτιλίας και Υποδομών Binali Yıldırım ο δυτικός Τύπος έκανε λόγο για ανάδειξη ενός "συμμάχου” ή "εμπίστου” του Tayyip Erdoğan. Ωστόσο, μια τέτοια είδηση θα πρέπει να εντυπωσιάζει όσο το "σκύλος δαγκώνει άνθρωπο”...
Πράγματι, ευθύς μόλις έγινε γνωστή η εκπαραθύρωση του Ahmet Davutoğlu, ο Yıldırım διακήρυξε σε ομιλία του "εμπρός τώρα για το προεδρικό σύστημα!” - αποδεικνύοντας ότι διαθέτει το κυριότερο προσόν που του ζητείται: να διευκολύνει τη μετατροπή του ενοίκου του Λευκού Παλατιού σε πρόεδρο με εκτελεστικές εξουσίες.
Όμως οι τίτλοι των σχετικών δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου προτιμούν να αναδείξουν μιαν άλλη πτυχή της φυσιογνωμίας του Yıldırım. "Νέος πρόεδρος του ΑΚΡ ο άνθρωπος των μεγάλων έργων” επισημαίνεται με παραπλήσιες διατυπώσεις – και είναι αυτό αποκαλυπτικό των διαδρομών μέσα από τις οποίες συγκροτήθηκε η πυραμίδα της εξουσίας επί των ημερών του Erdoğan.

Για τη συνέχεια Capital

2 σχόλια:

  1. Του αρεσουν πολυ και οι Οινουσες λεει για διακοπες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μπορούσε να προταθεί ως πλέον κατάλληλος τίτλος (για την ακρίβεια, βάσει των πληροφοριών τού άρθου) : Ο άνθρωπος των μεγάλων εργολαβιών.

    Υ.Γ. Προσωπικά έχω μιαν ενόχληση προς τον όρο "μεγάλα έργα", από τότε που εμφανίσθηκε μπροστά μου (σε μιαν υπηρεσία όπου ήμουν), ένας ευτραφής, λαμπερός και υπερόπτης κυριούλης με κάποια σοβαρά Φορολογικά αλλά και ποινικά προβλήματα και δήλωσε ως αντικείμενο τής ανώνυμης εταιρείας που εκπροσωπούσε και που είχε εκδώσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (επί Σημίτη)ελάχιστα τιμολόγια, αποκλειστικώς Κρατικών αμοιβών,τούτο μόνο: "Σύμβουλοι Μεγάλων Έργων". Και στην αφελή ερώτησή μου δηλαδή τι συμβουλές χρειάζεται να παρέχουν στο x κατασκευαστικό Υπουργείο, πέραν εκείνων για τις οποίες πληρώνοντα κάποιες δεκάδες ειδικευμένοι δημόσιοι λειτουργοί, χαμογέλασε συγκαταβατικά ίσως και ειρωνικά. Οι Μεγάλες εργολαβίες είναι που έχουν σημασία "σύντροφοι", και γι' αυτές διακρίθηκε και ο καλός γείτονας προφανώς ένα από τα "αφανή" συνεταιράκια τού Σουλτάνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.