18/5/16

Σάββας Καλεντερίδης: Ποιος ήταν ο Τοπάλ Οσμάν, ο αδίστακτος σφαγέας των Ποντίων

  • Τοπάλ Οσμάν: Ποιος ήταν ο αδίστακτος σφαγέας των ΠοντίωνΟ Οσμάν Φερουντούν Ζαντελέρ (1884) ήταν γιος του Χατζή Μεχμέτ και της Ζεϊνέπ, μουσουλμάνων προσφύγων από το Λαζιστάν. Σύμφωνα με μαρτυρίες Ελλήνων της Κερασούντας, ο Οσμάν από μικρός δούλευε ως βοηθός (τσιράκι) σε ελληνικό ξυλουργείο της πόλης, γεγονός που του δημιούργησε σύμπλεγμα κατωτερότητας και απωθημένα απέναντι στους Έλληνες, οι οποίοι κυριαρχούσαν σε όλους τους τομείς στην κοινωνία της Κερασούντας. Σε νεαρή ηλικία γίνεται μέλος της μυστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης των Νεότουρκων Τεσκιλάτ-ι-Μαχσούσα, και συμμετέχει ως εθελοντής στον Βαλκανικό Πόλεμο, όπου τραυματίζεται στο δεξί γόνατο κι από τότε ονομάζεται Τοπάλ –δηλαδή «χωλός (κουτσός)– Οσμάν».
Με την επιστροφή του, τον Δεκέμβρη του 1913, οργανώνει τη μουσουλμανική νεολαία της Κερασούντας στην προαναφερθείσα παραστρατιωτική οργάνωση και εξασφαλίζει σημαντικό αριθμό όπλων και πυρομαχικών για τον εξοπλισμό της. Στη συνέχεια παίζει ενεργό ρόλο στα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Αρμενίων και έπειτα των Ελλήνων, με αποτέλεσμα να καταζητείται από τις οθωμανικές αρχές για την εγκληματική του δράση.

Μετά την απόβαση της επιτροπής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Κερασούντα (8/5/1919), τον θερμό λόγο υποδοχής της από τον δικηγόρο Παναγιώτη Ερμείδη και την ανύψωση της σημαίας του Πόντου στο Κάστρο της πόλης, ο καταζητούμενος Τοπάλ Οσμάν συλλαμβάνει με τους άνδρες του τον Παναγιώτη Ερμείδη, του κόβει τη γλώσσα, ενώ κόβει και τα χέρια του Έλληνα που ανήρτησε τη σημαία. Στη συνέχεια τους σκοτώνει και περιφέρει τα πτώματά τους στην πόλη της Κερασούντας, για εκφοβισμό των Ελλήνων κατοίκων.
Μετά από μυστική συνάντηση με τον Μουσταφά Κεμάλ εξασφαλίζει τη «νομιμοποίηση» των εγκλημάτων του και δεσμεύεται να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο εναντίον των Ελλήνων, λέγοντας: «Να μην ανησυχείτε καθόλου στρατηγέ μου. Όλους αυτούς τους Πόντιους Ρωμιούς θα τους περιποιηθώ έτσι, που θα πνιγούν όλοι τους μέσα στις σπηλιές, σαν τις γαϊδουρινές μέλισσες».
Μετά τη νομιμοποίηση της δράσης της από τον Κεμάλ η ομάδα ατάκτων του Τοπάλ Οσμάν, που μέχρι το 1919 δεν ξεπερνούσε τα 100 άτομα, στις αρχές του 1920 αριθμεί 5.000 άτομα. Κι αυτό γιατί όσοι συμμετείχαν στις «επιχειρήσεις» γίνονταν πλούσιοι από τις περιουσίες των Ελλήνων που λεηλατούσαν. Παράλληλα, οι άτακτοι καταστρέφουν εκατοντάδες χωριά και θανατώνουν χιλιάδες Έλληνες, υπό το κάλυμμα της καταπολέμησης του αντάρτικου των Ελλήνων του Πόντου.
Στα τέλη του 1922 ο Τοπάλ Οσμάν εγκαθίσταται στην Άγκυρα, ως διοικητής της Προεδρικής Φρουράς· την 27η Μαρτίου 1923 στο σπίτι του στο Σαμάνπαζαρι, κατόπιν εντολής του Κεμάλ, σκοτώνει διά στραγγαλισμού τον βουλευτή Τραπεζούντας, αντικεμαλικό Αλή Σιουκρού (φωτ. αριστερά).
Η ανακάλυψη του πτώματός του από τους φίλους του, αλλά και η εξασφάλιση αυτοπτών μαρτύρων εις βάρος του Τοπάλ Οσμάν, οδηγούν τον Κεμάλ να δώσει εντολή για εξόντωσή του· ο ίδιος με τη γυναίκα του εγκαταλείπουν το προεδρικό μέγαρο και εγκαθίστανται σε κρυφό μέρος.
Όταν ο Τοπάλ Οσμάν αντιλαμβάνεται τις προθέσεις του Κεμάλ, σκοπεύει να τον σκοτώσει και επιτίθεται με τους ενόπλους του στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο, καθώς δεν βρήκε κανέναν μέσα, το λεηλατεί. Ύστερα οχυρώνεται στο στρατόπεδό του, όμως μετά από πολύωρη μάχη με τις μονάδες του τακτικού στρατού, συλλαμβάνεται τραυματισμένος και εκτελείται, ενώ το πτώμα του θάβεται επιτόπου. Ήταν 2 Απριλίου του 1923.
Ο Μουσταφά Κεμάλ, για να αποσείσει εξ ολοκλήρου από πάνω του τις ευθύνες για τη δολοφονία του Αλή Σιουκρού, ξεθάβει και κρεμάει μπροστά από το κτήριο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης από το ένα πόδι το ακέφαλο πτώμα του Οσμάν.
Το πτώμα μένει εκεί κρεμασμένο επί μέρες, ενώ παράλληλα ο Κεμάλ στέλνει τηλεγράφημα προς το λαό της Τραπεζούντας με το οποίο εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του βουλευτή. Το 1925 δίνει άδεια να μεταφερθούν τα οστά του Τοπάλ Οσμάν στην Κερασούντα και να κατασκευαστεί μνημείο στο κάστρο της πόλης. Η μνήμη του δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, γιατί δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί η εκτέλεσή του από τον Κεμάλ.

14 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ Σάββα για τις ανατριχιαστικές αυτές πληροφορίες... Αν ήταν μια φορά λύκοι για μας τους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, ήταν δυο φορές λύκοι μεταξύ τους... Τέτοια τομάρια ανέλαβαν να εκτελέσουν για λογαριασμό των Γερμανών και του Ροκφέλλερ το Ανοσιούργημα της γενοκτονίας... Αλλ' έστι δίκης Οφθαλμός... ΔΕΝ ξεχνώ ! Διεκδικώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ειναι καθόλου δύσκολο να μετατραπεί ενας κοθ ολα λογικός και εν καιρών ειρήνης νομιμοφανης άνθρωπος σε τύραννο και αιμοβόρο τέρας.Αυτα τα φαινόμενα δεν ειναι μονο ακραίες δημιουργίες των πολέμων αλλα εχουν μελετηθεί με αλλεπάλληλες πειραματικές εφαρμογές εν καιρών ειρήνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήν γενικεύουμε καί φιλοσοφικοποιοῦμε κ. Ὀρφέα! Δικηγόρος ὑπερασπίσεώς τους εἴσαστε; - Περί συγκεκριμένων ἐγκληματιῶν πρόκειται, γιά ἀνθρώπους πού ἀποτελοῦν ντροπή γιά τό ἀνθρώπινο γένος. Τόσο ὁ Τοπάλ Ὀσμάν ὅσο καί ὁ μέντοράς του ὁ Κεμάλ, ὁ ἕνας χειρότερος ἀπό τόν ἄλλον. - Θεός σ'χωρέσοι τόν βουλευτή Τραπεζούντας, ἀντικεμαλικό Αλή Σιουκρού.
      - Ὅσο γιά τόν γενοκτόνο ἐγκληματία Κεμάλ, ὁ ὁποῖος ἀκόμη καί τόν συνεργάτη του Τοπάλ Ὀσμάν πρόδωσε γιά νά σώσῃ τό τομάρι του, ὅσο πιό πολύ τόν τιμᾶνε οἱ Τοῦρκοι, καί πορεύονται στά ἴχνη του μή ἀναγνωρίζοντας τήν γενοκτονία τῶν χριστιανῶν, τόσο πιό βαθειά στήν κόλαση τόν χώνουν, διότι ὁ Θεός εἶναι μέν Θεός ἀγάπης, ἀλλά εἶναι καί Θεός ἀληθινός καί δίκαιος. _ Κι ὅσο βοᾶ πρός τόν ἀληθινό Θεό τό αἷμα τῶν ἀδικοσκοτωμένων χριστιανῶν τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, Τοῦρκος ἀνάπαυση δέν βρίσκει - ἐκτός κι ἄν ἀρνηθῆ τήν "τουρκιά" του.

      Διαγραφή
    2. @ ορφεας & σόκρατες αλεχαντρίνοζ,

      Ο πόλεμος σίγουρα βγάζει την χειρότερη εικόνα κάποιου. Οι εμπλεκόμενοι βιώνουν στιγμές και ακραίες συναισθηματικές καταστάσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αναπαραχθούν εν καιρώ ειρήνης. Δεν ξέρω εάν το να συμπεριφερθεί κάποιος με φρικαλέο τρόπο προυποθέτει να υπάρχει μέσα του κάποια αρρωστημένη διαστροφή ή εάν απλώς αρκεί ένα κλικ που θα μετατρέψει σε θηρίο έναν φυσιολογικό άνθρωπο.

      Ίσως ο χαρακτήρας μερικών ανθρώπων έχει ήδη κρυμένο το "μικρόβιο" της παράνοιας και με τον πόλεμο εκδηλώνεται μια συμπεριφορά αδιανόητη. Αλλοι, μπορούν να διαχειριστούν την παράνοια ενός πολέμου και με τα χρόνια να το ξεπεράσουν. Για παράδειγμα:

      O παππούς μου (ο πατέρας του πατέρα μου) μου διηγήθηκε πως όταν ήταν 7χρονο παιδάκι, Τούρκοι στρατιώτες συνέλαβαν τον πατέρα του (τον προπαππού μου δηλαδή) και τον έσφαξαν αργά και βασανιστικά με πριονωτό κυρτό σουγιά (αγροτικό εργαλείο για κλάδεμα), τη στιγμή που τα παιδιά του (ο παππούς μου με τα μικρά αδέρφια του) ήταν υποχρεωμένα να παρακολουθήσουν το φρικτό θέαμα. Αυτά συνέβησαν σε κάποιο μικρό χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αϊβαλί.

      Από την άλλη μεριά, η γιαγιά μου (η μητέρα της μητέρας μου), που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νεάπολη Κοζάνης, μου διηγήθηκε πως οι Γερμανοί συνέλαβαν τον πατέρα της, τον κρέμασαν από από ένα δέντρο και στη συνέχεια πυρπόλησαν το σπίτι που έμενε η οικογένεια. Η γιαγιά μου (10 ετών τότε) μαζί με τα αδέρφια της υποχρεώθηκαν δια της βίας να παρακολουθήσουν την βασανιστική εκτέλεσή του πατέρα τους και να δουν το σπίτι τους να καίγεται.

      Και οι δυο τους (ο παππούς μου από το σόι του πατπέρα μου και η γιαγιά μου από το σόι της μάνας μου) βίωσαν εξαιρετικά ακραίες καταστάσεις και έντονο ψυχολογικό στρες βλέποντας τον πατέρα τους είτε να αποκεφαλίζεται, είτε να απαγχονίζεται μπροστά στα μάτια τους. Και όλα αυτά, ενώ ήταν παιδάκια 7-10 ετών, σε μία ηλικία που και η γενιά μας και η γενιά των παιδιών μας θεωρεί ως "ακραίο" (aka bullying) να φάει καμιά σφαλιάρα από κάποιον συμμαθητή του πάνω στο παιχνίδι...

      Και οι δυό τους, Και οι δυο τους (ο παππούς μου από το σόι του πατπέρα μου και η γιαγιά μου από το σόι της μάνας μου) αν και υπέστησαν αδιανόητο σοκ για τα σημερινά δεδομένα, κατόρθωσαν να ενηλικιωθούν και να γίνουν φυιολογικοί άνθρωποι, με τη σειρά τους στοργικοί γονείς και έπειτα παππούδες/γιαγιάδες. Κατάφεραν με ένα θαυμαστό τρόπο, να καταπνίξουν όλα τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί ένας πόλεμος και να ζήσουν μια ομαλή ζωή χωρίς να εκδηλώσουν ακραίες συμπεριφορές. Σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς δεν θα αντέχαμε καν να ζήσουμε κάτι ανάλογο. Πριν μερικά χρόνια, με περιήγηση στο διαδίκτυο είχα βρει ένα βίντεο στο οποίο ισλαμιστές Τσετσένοι αντάρτες σφάζουν κρατούμενους Ρώσσους στρατιώτες, την ώρα που η τελευταίοι σπαρταρούν και του αίμα τους ποτίζει το χώμα - ομολογώ οτι σοκαρίστηκα τόσο πολύ που δεν άντεξα να δώ ολόκληρο το βίντεο και ένιωσα απίστευτη αναγούλα και τάση για εμετό. Και να φανταστείτε, πως ήταν απλά ένα βίντεο, δεν ήμουν καν εκεί να βιώνω το θέαμα από κοντα.

      Δεν ξέρω τι ακριβώς χρειάζεται για να μετατρέψει κάποιον άνθρωπο σε απεχθή μηχανή φρίκης. Μου είναι αδιανόητο να δεχθώ πως κάποιος θα έχει σταθερό χέρι όταν πριονίζει το λαιμό κάποιου άλλου ανθρώπου. Ίσως η γενιά μας, μεγάλωσε (ευτυχώς) χωρίς πόλεμο και δυστυχία και δεν είμαστε συνηθισμένοι να βιώνουμε τέτοιες καταστάσεις.

      Διαγραφή
    3. @ Unknown.
      Όταν το εχεις μεσα σου δηλ.εισαι γεννημενος εγκληματιας,δεν περιμενεις τον πολεμο για να σου βγει.
      Ακομα και στον παραδεισο να ζεις θα κυνηγας τις γατες να τις βασανισεις.
      Γεννημενα καθαρματα είναι με εγκληματικο dna που εχουν κληρονομισει από τους αιμοσταγείς προγονους τους.
      Καταραμενο το χωμα που τους βαλανε.

      Διαγραφή
  3. ..εγω διάβασα στο βιβλίο του Γ.Ν.Λαμψίδη "τοπαλ Οσμάν" ότι κουτσάθηκε από ... αυτοτραυμτισμό ..
    ... Ήταν ένα δειλό σκουλήκι που αυτοραυματίστηκε για να γλιτώσει από την πρώτη γραμμή του μετώπου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ισως ειμαι ο μονος ,που εχοντας χασει προγονους ΕΚΕΙ, νυχτα και με "τσιλιες" , ουρησα το μνημειο του !.
    Μετα ταυτα αποθανετο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπληκτικό άρθρο πολλά , πολλά συγχαρητήρια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Τοπάλ Οσμάν, άλλος ένας κτηνότουρκος σφαγέας του ελληνισμού και όργανο του Κεμαλισμού.

    Η ιστορία είναι χρήσιμη μόνον όταν την μελετούμε για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟΥΣ - ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΟΖΩΑ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΜΑΣ ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο τουρκοχοιρος να σαπιζει στον αλλο κοσμο και αναπαυση να μή βρει.Η γενια του να παει να τον βρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αὐτὰ γιὰ Μ.Ο.Ε. (μέτρα οἰκοδομήσεως ἐμπιστοσύνης) μεταξὺ τῶν δύο χωρῶν, φιλίες καὶ λοιπὲς ἰδεοληψίες κ.λπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.