20/5/16

Το δόγμα της Χίλαρι Κλίντον

Συγκρίνοντας την εξωτερική πολιτική της Κλίντον με εκείνη του Obama και του Trump
Στις 27 Απριλίου, ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Donald Trump [2] εκφώνησε την πρώτη ομιλία του για την εξωτερική πολιτική στην εκστρατεία του [για το χρίσμα]. Στην ομιλία του, ο Trump υποσχέθηκε να εξασφαλίσει «παγκόσμια ειρήνη» [3], να ανοικοδομήσει τον στρατό των ΗΠΑ, να εξαλείψει το Ισλαμικό Κράτος [4] (επίσης γνωστό ως ISIS), και να αλλάξει την προσέγγιση της Ουάσιγκτον για το ΝΑΤΟ [5]. Η πλατφόρμα του είναι τόσο φιλόδοξη όσο είναι και αντιφατική και απίθανη. Ο ίδιος υποστηρίζει την απόσυρση των ΗΠΑ από τις διεθνείς συγκρούσεις, ακόμη και όταν λέει ότι επιθυμεί να ενισχύσει το ρόλο της Ουάσιγκτον στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης. Αυτό απέχει πολύ από την πιθανή Δημοκρατική προεδρική υποψήφια, Χίλαρι Κλίντον [6], η οποία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν πιο άμεσα στην παγκόσμια σύγκρουση.
Δεν είναι μόνο πολύ διαφορετικές μεταξύ τους οι πλατφόρμες εξωτερικής πολιτικής της Κλίντον και του Trump [7], είναι αμφότερες μίλια μακριά από εκείνη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Το «Δόγμα Ομπάμα [8]», όπως έχει γίνει γνωστό, έχει κρατήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες έξω από τις συγκρούσεις που δεν συνιστούν άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια κατά την άποψη του Λευκού Οίκου, αλλά όχι χωρίς συνέπειες. Αυτή η πολιτική είχε τις επιτυχίες της, όπως η επιδρομή που σκότωσε τον πρώην ηγέτη της αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν. Αλλά επίσης είχε και τις αποτυχίες της, όπως η χαμένη ευκαιρία να ανατρέψει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ [9], κάτι που θα εμπόδιζε την σύγκρουση από το να γεννήσει νέες απειλές. Όταν ο Ομπάμα αναχωρήσει, αυτή η εξωτερική πολιτική θα φύγει μαζί του˙ ανεξάρτητα του ποιος θα κερδίσει τον Νοέμβριο, ο επόμενος πρόεδρος θα έχει μια διαφορετική προσέγγιση για τις ποικίλες προκλήσεις του κόσμου, καθιστώντας την εξωτερική πολιτική κρίσιμο ζήτημα στις εκλογές του τρέχοντος έτους.

Για τη συνέχεια FA

2 σχόλια:

  1. Το καταλάβαμε μάστορα ότι φηφίζεις Killary, μην ζορίζεσαι παραπάνω.

    Έχεις και το ζόρι που ο Ομπάμα δεν κατάφερε δυστυχώς να σκοτώσει και τον Άσσαντ και να εμπεδώσει την δημοκρατία στην Συρία, θα μας πάθεις τίποτε και μετά δεν θα έχουμε να διαβάζουμε τα ωραία σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεωρω ότι και τα 3 δογματα υπηρετουν τον ιδιο σκοπο δηλ.την παγκοσμια κυριαρχια των ΗΠΑ.
    Απλως το περιτύλιγμα διαφερει.
    Δεν νομιζω να υπαρχει αφελης που να νομιζει ότι η εξωτερικη τουλάχιστον πολιτικη των ΗΠΑ,χαρασετται προσωπικα από τον εκάστοτε προεδρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.