23/5/16

Πείνα στα χρόνια της «επανάστασης»


Ας μιλήσουμε σήμερα για την πεινά. Όχι την πνευματική πείνα ή την πείνα την ερωτική. Το είδος της πείνας που οι γονείς μας και οι παππούδες μας, μας είπαν αμέτρητες φορές πως η γενιά μας δεν έζησε ποτέ. Για την πείνα που κατά τον μεγάλο μας εικαστικό Γιάννη Τσαρούχη δίνει κίνητρο στον άνθρωπο.
Κάθε φορά που γράφω κάποιο κείμενο για την κατάσταση στην Βενεζουέλα πάντα θα βρεθεί ένας σχολιαστής να παρουσιάσει σαν σχόλιο τα συνηθισμένα στατιστικά που αφορούν τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Τσάβες και αναφέρουν μείωση της φτώχειας, του αναλφαβητισμού κλπ. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι εγώ προσωπικά δεν αμφισβήτησα ποτέ αυτά τα στοιχεία όσο φουσκωμένα και να παρουσιαζόταν από το καθεστώς. Το πρόβλημα είναι στον τρόπο που επιτεύχθηκαν δημιουργώντας μια συγκυριακή μείωση και ανακούφιση της φτώχειας μην δίνοντας καμία σημασία στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας και μιας οικονομίας που θα έλυνε μια για πάντα το πρόβλημα και που θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε μια πιθανή μελλοντική κρίση λόγω πτώσης της τιμής του πετρελαίου. 

Για τη συνέχεια Liberal

4 σχόλια:

  1. Η Βενεζουέλα αντί να βάζει τα κέρδη του πετρελαίου σε κάποιο ταμείο που να επενδύει για το μέλλον τα χρησιμοποίησε σαν έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Έπεσε το πετρέλαιο, έπεσε έξω ο προϋπολογισμός.

    Όταν αρνείσαι την πραγματικότητα, πως έπεσε έξω ο προϋπολογισμός, κόβεις χρήμα. Κόβεις χρήμα για να καλύψεις τρύπες, δημιουργείς υπερπληθωρισμό => Χάνεται η εμπιστοσύνη => χάνεται το παιχνίδι.

    Αυτό ακριβώς θα πάθει και η Ελλάδα αν νομίζει πως ο λόγος για να πάει σε δραχμή είναι ώστε να κόψει χρήμα για να καλύψει τέτοιου είδους τρύπες.

    Τα οικονομικά μάμπο-τζάμπο είναι για χώρες που έχουν ή κανόνια ή άλλου είδους σώβρακα. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πω κάτι που ίσως ξενίσει αλλά μπορώ να το αναλύσω.Η οικονομία της Βενεζουέλας είναι πολύ καλύτερη της Ελλάδος.Θα το δέιτε και στο μέλλον.Το χτύπημα της χαμηλής τιμής του πετρελαίου θα το αντέξει.Σε ένα χρόνο να δούμε η Ελλάδα και η Βενεζουέλα αν θα συγκρίνονται.Εύχομαι να βγω ψεύτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται (και) απο τις πράξεις των ίδιων των χωρών. Αν συνεχίσουμε με τα ίδια παραμύθια που λέμε 6-7 χρόνια τώρα, είμαι βέβαιος πως θα δικαιωθείς. Αν όχι σε ένα χρόνο, σε 5 χρόνια σίγουρα.

      Διαγραφή
    2. @ Όλα για όλα.
      Συμφωνω μαζι σου αλλα για αλλον λογο η Βενεζουελα θα επανακαμψει.
      Γιατι εχει πολιτες που βγηκαν στους δρομους εξαγριωμένοι και όχι για φραπε και selfies όπως εμεις .

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.