Εικόνα επιλογής του ιστολογίου
Άριστος Μιχαηλίδης
Ευτυχώς που έχουμε τον Παύλο Ξανθούλη στις Βρυξέλλες να μας ενημερώνει με αδιάψευστα ντοκουμέντα. Γιατί αν περιμέναμε από τους υπεύθυνους ηγέτες μας, θα μέναμε στα μαύρα σκοτάδια και στις ουτοπίες τους. Όσοι θέλουν να είναι ενημερωμένοι, δηλαδή, διότι υπάρχουν και πολλοί που είναι ευχαριστημένοι όταν τους λέει ο Γιαννάκης Κασουλίδης ότι πάει καλά η δουλειά και πετάει η ευρωπαϊκή πολιτική μας.

Σήμερα, ο Παύλος μάς μεταφέρει στον Φιλελεύθερο την επιστολή που έστειλε η Άγκυρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως προνοεί ο οδικός χάρτης.

«Πρέπει να τονιστεί εμφαντικά για μια ακόμη φορά», γράφει η τουρκική επιστολή, «ότι σε σχέση με την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, η δέσμευση της Τουρκίας να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως να διαφοροποιεί τη διαχρονική και καλά εδραιωμένη θέση σε σχέση με τη νήσο της Κύπρου». Η Άγκυρα φροντίζει μάλιστα να παραπέμψει στις «δηλώσεις της 1ης Μαΐου 2004 και της 29ης Ιουλίου 2005», με τις οποίες η Τουρκία είχε διαμηνύσει ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κομισιόν, όμως, έκρινε ότι η Τουρκία υλοποίησε τον οδικό χάρτη και ενέκρινε την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων, όπως απαιτεί ο σουλτάνος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εξευτελιστεί και γι' αυτό και για πολλούς άλλους λόγους, με τη συμπεριφορά τους έναντι μιας χώρας που τους εκβιάζει, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα, που κλείνει εφημερίδες και φυλακίζει πολιτικούς, που δολοφονεί Κούρδους, που «καρατομεί» Πρωθυπουργούς. Αλλά αυτό που εμάς ενδιαφέρει είναι πώς αντιδρούμε εμείς, οι ηγέτες μας, σ' αυτή την κατάσταση. Και δεν μας αρκεί να παριστάνει ο υπουργός μας, ο αρμοδιότερος όλων υπουργός Εξωτερικών, τον εκνευρισμένο Ευρωπαίο, για να δηλώνει: «Ακούω εξωφρενικά πράγματα από πολιτικούς αρχηγούς, δεν ξέρω εάν οφείλεται στον προεκλογικό οίστρο αλλά σίγουρα εμείς δεν πρόκειται να χάσουμε τη σοβαρότητά μας».

Διότι τα εξωφρενικά πράγματα είναι αυτά που κάνει η Τουρκία στην Ένωση στην οποία είμαστε πλήρες μέλος και δεν έχουμε το σθένος και την επάρκεια να πούμε στους εταίρους μας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να κάνει ούτε βήμα η Τουρκία αν συνεχίσει να μην εφαρμόζει το πρωτόκολλο, που όφειλε να εφαρμόσει πριν από δέκα χρόνια, και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως η υποχρέωσή της έναντι της ΕΕ. Ούτε θα επιτρέψουμε στους ισχυρούς εταίρους μας να εφαρμόζουν πολιτικές πάνω στις πλάτες του κυπριακού λαού και της επιβίωσής του.

Δεν μπορούμε να το κάνουμε; Μα, φυσικά και μπορούμε. Και νόμιμα και ηθικά και ως μέρος του ευρωπαϊκού παζαριού. Εξάλλου, ως γνωστόν, όταν δεν έχεις να χάσεις τίποτε άλλο εκτός από τις αλυσίδες σου, κάνεις τα πάντα. Κι ας θυμωθούν μαζί μας η Μέρκελ και ο Γιούνκερ. Δηλαδή, τι άλλο περιμένουμε να κάνει η Τουρκία για να αντιληφθούμε ότι δεν πρόκειται να «συνετιστεί» με καλοπιάσματα; Περιμένουμε να κάνει απόβαση και στη Λεμεσό και να ζητήσει να μοιραστεί η ολοκαίνουργια μαρίνα γιατί δικαιούνται και οι Τουρκοκύπριοι μερίδιο;

Άριστος Μιχαηλίδης

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/311987/mia-epistoli-tis-agkyras-kai-ta-exofrenika-pragmata#sthash.C2ubYg79.dpuf