13/5/16

Μαύρη τρύπα σε έσοδα και ΑΕΠ μέσω βουλγαρικών POS


της Νένας Μαλλιάρα

Τρόπο για να παρακάμψουν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς στην Ελλάδα αλλά και "παράθυρο" φοροδιαφυγής, έχουν βρει πολλές επιχειρήσεις μέσω της χρήσης των POS (τερματικά αποδοχής καρτών). Ως αποτέλεσμα, το Δημόσιο χάνει τεράστια φορολογικά έσοδα από τζίρους που γίνονται χωρίς να εμφανίζονται ποτέ στην Ελλάδα, ενώ δημιουργείται και "τρύπα" στο ΑΕΠ από τομείς όπως π.χ. ο τουρισμός (αν και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν είναι οι μόνες στο "κόλπο" των POS, στο οποίο μετέχουν ευρύτατα και εμπορικές επιχειρήσεις).

Το σύστημα που χρησιμοποιείται για τη φοροδιαφυγή και την παράκαμψη των capital controls έχει εντοπιστεί τόσο από την Αθήνα, όσο και από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι διαρροές κεφαλαίων φαίνεται ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν με διασταύρωση στοιχείων. Έτσι, χάνονται έσοδα που θα έπρεπε να εισπράττει το Δημόσιο μέσω της φορολόγησης του κύκλου συναλλαγών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα διακινείται χρήμα που σε διαφορετική περίπτωση (εφόσον δηλαδή δεν παρακάμπτονταν οι κανονισμοί των capital controls) θα ήταν υποχρεωμένο να επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα.


Για τη συνέχεια Capital

1 σχόλιο:

  1. Κατά τα άλλα, τα συνήθη υποζύγια, ήγουν οι μισθωτοί και κυρίως αυτοί οι δυστυχείς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και οι συνταξιούχοι και γενικώτερα όλη η μεσαία τάξη η οποία υποτίθεται πως συγκροτεί το μεγαλύτερο μέρος της δημοκρατικής παράταξης, θα πληρώσουν το μάρμαρο για τους ανίσπρακτους φόρους και τα ελλείματα που θα προκύψουν στον Προϋπολογισμό του κράτους με νέα φορολογική αφαίμαξη!

    Φιλικώτατα

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.