26/5/16

Ευρώ vs εθνικό νόμισμα - Η εμπειρία της Ρουμανίας

Ο σοφός μαθαίνει από τα λάθη των άλλων, ο έξυπνος από τα δικά του και ο βλάκας δεν μαθαίνει ποτέ


Η συνεχιζόμενη κρίση, η λάθος πολιτική επιβολής φόρων αντί του περιορισμού των δαπανών, οι πάσης φύσεως φαντασίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και οι αστικοί μύθοι έχουν οδηγήσει ένα τμήμα του Ελληνικού πληθυσμού να προτιμά την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Μιλούν για αυτό σαν να πρόκειται για τη λύση που αυτόματα θα αλλάξει τα δεδομένα και θα οδηγήσει τη χώρα μας στον παράδεισο, θα μας επιτρέψει να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να κτίσουμε για πρώτη φορά τη βιομηχανία που ποτέ δεν είχαμε.
Είναι όμως έτσι; Η πρόσφατη ιστορία της Ρουμανίας αποδεικνύει το αντίθετο.

Δεκέμβριος 1989: Πτώση του Nicolae Ceausescu
Τον Δεκέμβριο του 1989 ο κομμουνιστής δικτάτορας ανατρέπεται, παραδίδοντας τη χώρα του με:
- Τεράστιες ελλείψεις τροφίμων
- Μερικές ώρες θέρμανση / ημέρα και λίγες περισσότερες ηλεκτρικό ρεύμα
- Εξαιρετικά καλές υποδομές
- Μηδενικό εξωτερικό χρέος
1 $ = περίπου 15 Lei (στη μαύρη αγορά, λιγότερο στην επίσημη)

Για τη συνέχεια Liberal

13 σχόλια:

  1. Όλα όσα αναφέρει ο αρθογράφος, που ως αριθμοί δέχομαι ότι δεν είναι λάθος, δεν έχουν να κάνουν σε τίποτε με το νόμισμα της χώρας.

    Όμως το τι κατάφεραν οι Ρουμάνοι ήταν θέμα πολιτικής και κατάφεραν να το πραγματοποιήσουν επειδή ακριβώς δεν είχαν στο κεφάλι τους την Ευρωμαφία των Βρυξελλών (και το Ευρώ φυσικά από δίπλα) να αποφασίζει για λογαριασμό τους.

    Το μείζον ερώτημα είναι ότι άν η Ρουμανία ενταχθεί στην ΕΕ θα συνεχίσει τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει σήμερα ; Προσωπικά πιστεύω πώς όχι.

    Για την ιστορία και μόνον σύμφωνα με τα στατιστικά της World Bank από το 2000 μέχρι το 2014 η Ρουμανία διπλασίασε το ΑΕΠ της, ενώ στην ίδια περίοδο στην Ελλάδα, παρά την αύξηση μέχρι το 2009 (+60% περίπου), το ΑΕΠ σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα του 2000.

    Αν είχαμε δραχμή το 2009 και υποτιμούσαμε εμείς το νόμισμα μας, που θα βρισκόταν σήμερα το ΑΕΠ της χώρας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Το μείζον ερώτημα είναι ότι άν η Ρουμανία ενταχθεί στην ΕΕ<
      Έχει ενταχθεί από το 2007.

      >Αν είχαμε δραχμή το 2009 και υποτιμούσαμε εμείς το νόμισμα μας<
      Το πρόβλημά μας δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο παραγωγικός ιστός τής χώρας, ο οποίος ήταν ήδη κατεστραμμένος όταν μπήκαμε στο €. Επίσης, εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε λάθος οικονομική πολιτική (π.χ. εξοντωτική φορολογία), η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Δεν γίνονται διαρθρωτικές αλλαγές και τίποτε, εν γένει, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη.

      Διαγραφή
    2. Η πραγματικότητα είναι ότι τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας, τον κατάφαγε σαν σαράκι, η νοοτροπία του πολιτικού προσωπικού που ονειρεύοταν σαν τον παράδεισο μας την ΕΟΚ -> Ε.Ε. -> E.C.U -> και τέλος την Ευρωζώνη.

      Της ένταξης μας σε όλα τα πιο πάνω στάδια, αλλά και λίγο πριν, το πολιτικό προσωπικό που μας κατάντησε σήμερα όπως είμαστε, ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό που του έτρεχαν τα σάλια για την ένταξη στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.

      Περιληπτικότερα η οικονομία μας και η παραγωγική μας ικανότητα διαλυθηκε από την νοοτροπία που μας οδηγησε στο ευρω. Συνεπώς, το ευρώ υπήρξε η καταστροφή μας.

      Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται από τη κατιούσα πορεία που έκαναν και άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και γιατί οχι και Γαλλία.

      Διαγραφή
    3. Όταν ξέσπασε η κρίση της Jehman Brothers το 2008, η Ρουμανία αποφάσισε να μην αυξήσει φορολογία επιχειρήσεων, αλλά για να μπορέσει να καλύψει η χώρα τις υποχρεώσεις της, απέλυσαν σε μία νύχτα 200.000 κρατικούς υπαλλήλους!!!
      Τώρα όλοι αυτοί έχουν ξαναβρεί δουλειά.
      Εδώ ούτε τους απατεώνες με τα πλαστά πτυχία, ούτε τους καταδικασμένους για ποινικά αδικήματα δεν διώχνετε Δημητράκη. Το πρόβλημα δεν είναι το Ευρώ.
      Το πρόβλημα είναι η Ελληνική σοβιετία (=κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και πελάτες ψηφοφόροι), η οποία ισοπεδώνει τους δημ. υπαλλήλους (φιλότιμους και μή) και εξοντώνει τον ιδιωτικό τομέα για να θρέψει όλους αυτούς Δημητράκη.
      Αυτήν την σοβιετία υπηρετείς εδώ μέσα.
      Η τιμωρία σας πλησιάζει όμως. Έρχεται η ώρα που θα πρέπει να φάτε και τις δικές σας σάρκες.

      Διαγραφή
    4. @ asper26 Μαΐου 2016 - 3:15 μ.μ.

      Τον παραγωγικό ιστό τής χώρας το κατέφαγε ότι προτιμούσαμε να εισάγομε αντί να παράγομε και τούτο διότι τα εισαγόμενα ήταν καλύτερης ποιότητας και φθηνότερα.

      Η Ελλάδα δεν έκανε καλή χρήση των κονδυλίων ανάπτυξης από την ΕΟΚ/ΕΕ (ΚΠΣ, γνωστά ως πακέτα Ντελόρ, Σαντέρ κλπ., ΜΟΠ κ.ά.), τα οποία, αντί να εκσυγχρονίσουν/επεκτείνουν τις γεωρκικές, κτηνοτροφικές, βιοτεχνικές, βιομηχανικές μονάδες, κατασπαταλήθηκαν τόσο από τούς δικαιούχους, όσο και από το κράτος, που τα μοίραζε όπως ήθελε, χωρίς να κάνει έλεγχο για την χρήση των.

      Διαγραφή
    5. Για τον κ. Λαζαρίδη

      Ουδέποτε υποστήριξα εδώ μέσα την Σοβιετία, εκτός του αν εννοείτε την Σοβιετία που εγκατέστησαν οι πολιτικοί μας κυρίως μετά το 1974 και με αποκορύφωση το "δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε" του 1985. Όντως υποστήριξα επί δεκαετίες τον ένα από τους δύο Καππαδόκες, όταν βέβαια ακόμη η βρώμα δεν είχε φτάσει στο ταβάνι.

      Επί της ουσίας τουλάχιστον αφελές και βγάζει γέλιο, η άποψη ότι η σημερινή κυβέρνηση του ενός έτους χρεώνεται με το έργο της εγκαθίδρυσης του Σοβιέτ των Δημοσίων Υπαλλήλων ή ενδεχομένως και με κάποια Σοβιετοποίηση μέσων παραγωγής. Μέχρι στιγμής δεν υπέπεσε κάτι σχετικό στην αντίληψη μου.

      Προφανώς αναφερόμενος στην εξίσωση ότι η Σοβιετία ισούται με το άθροισμα των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών του ζηλευτού ιδιωτικού τομέα σύν τους πελάτες ψηφοφόρους, όντως δίνετε νέα διάσταση και δρόμους έρευνας στους μελετητές των Σοβιέτ, όπως αυτά εξελίχθηκαν μετά το 1917. Στο βαθμό δε που το θέμα το κατέχετε καλά όπως φαίνεται, μην διστάσετε να επανέλθετε με επιπλέον υλικό.

      Διαγραφή
    6. Η Ευρωμαφία πλήρωσε την ανάκαμψη της Ρουμανικής οικονομίας με τις επιδοτήσεις της, όπως έκανε στο παρελθόν και στην Ελλαδα, Ιταλια, Ισπανικά...

      Διαγραφή
  2. Εθνικό νόμισμα έχουν όλα τα κράτη του πλανήτη (που ειναι κάπου 200) και πως το άρθρο επικαλείται και μπλέκει το προβληματικό ευρώ, που το έχουν μη εθνικό και κοινό εκ των διακοσίων κρατών του πλανήτη μόνο τα 19 ευρωπαϊκά, και εκ των οποίων τουλάχιστον 5 - 6 από αυτά έχουν και μεγάλα δυσεπιλυτα πρόβληματα, φέρνοντας ωστόσο από τα 200 σαν παράδειγμα μόνο το ρουμανικό Lei (άλλωστε στην Ε.Ε. υπάρχουν η Βουλγαρία και η Τσεχία και η Ουγγαρία και η Πολωνία και το Η.Β. κ.ά), μόνο με μηδενικό IQ φοβάμαι ότι θα μπορέσω να παρακολουθήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανως αφου μπηκε στο ΝΑΤΟ το 2004, την περιμενε η ανακαμψη. Εκβιασμος λεγεται αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβάζοντας το άρθρο κατάλαβα:
    α) εκτός ΕΕ με εθνικό νόμισμα δεν τους έσωσαν ούτε οι δεξιοι, ούτε οι αριστεροί, ούτε οι αποκρατοποιησεις, ούτε οι διευκολύνσεις σε ξένους επενδυτές, ούτε ή συρρίκνωση του δημοσίου, ούτε τίποτα
    β) εντός της ΕΕ: πήραν επιδοτήσεις και ταϊσαν με χρήματα ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ώστε να αγοράσουν μηχανήματα οικοδομών, γερμανικά και γαλλικά αυτοκίνητα και μηχανήματα κτλ ώστε να στηριχθούν οι οικονομίες των βιομηχανικών χωρών
    γ) γιάννης κερνάει γιάννης πίνει. Οι βιομηχανικές χώρες χαρίζουν και δανείζουν χρήματα σε άλλες χώρες για να αγοράσουν τα προϊόντα τους

    Οπότε το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί μία χώρα δεν μπορεί εκτός ΕΕ να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της και γιατί δεν μπορεί να συνεργαστεί με άλλες χώρες για αυτά που δεν έχει;
    Γιατί η Ρουμανία δεν μπόρεσε οικονομικα να γίνει κατι σαν την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μία τυπικὴ περίπτωσι ψευτολίβεραλ ἄρθρου, μὲ ὅλα τὰ χαρακτηριστικὰ τῆς ἐκτὸς συγκεκριμένου πραγματευομένου ζητήματος ἐπιχειρηματολογίας, ἀπευθυνόμενο σὲ πρωτόγονο αἴσθημα τρόμου καὶ ὀργῆς (τάχα μου ἀποκλειστικῶς "συριζαιολαϊκιστικὴ μέθοδος"), δηλαδή : 1) Οἱ ἄλλοι λένε "αὐτό" (συνήθως ἐπιλογὴ ἀκραίας καὶ βλακώδους θέσεως ποὺ οὔτε κατὰ διάνοιαν περιγράφει αὐτὸ ποὺ λένε "οἱ ἄλλοι").
    Παράδειγμα ἐν προκειμένῳ : <>.
    Ὄχι ψευτολίβεραλ ἀγόρια. Κανεἲς δὲν μιλᾶι ἔτςι. Καὶ ἐὰν κἄποιος ὁμιλεῖ -"ἐμᾶς" τοὺς δραχμιστὰς τί μᾶς κόφτει ;
    2) Τί περιγράφει ἡ λοιπὴ "ἐπιχειρηματολογία" ; <> ἀπὸ τὴν διαδρομὴ τῆς Ῥουμανίας, ἀπὸ τῆς πτώσεως τοῦ Κjαυουσέσκω καὶ δῶθε !!! (!!!!!!!)._
    Ἔ, καί ;
    -Συμπέρασμα νοήμονος λιβεράλη :
    Εἶδες τί τράβηξαν ποὺ δὲν ἤταν στὴν Εὐρῶ ; (!!!)
    [Ἤταν κἄφυγαν ; // Ὄχι ! Ἀλλὰ ἅμανε ἤταν κεἶχαν φύγει ;;; Ἔεεε ; Ποῦ τὸ βάνοις ἂν αὐτό ! ]
    Μὲ λίγα λόγια τὰ δεινὰ μίας μεσαιωνικῆς, συμβολοκρατικῆς, παλατιανῆς (στὸ ἰδεοτυπικὸ θεμέλιο) καὶ ἐν τέλει ἀγριοσοfιετικῆς ῥεσπουβλίκας ἀποδεικνύουν τὸν ὄλεθρο ποὺ συνεπάγεται ἡ μὴ συμμετοχὴ εἰς τὸ κοινὸ νόμισμα τῆς εὐροῦς, ἐνῶι ἡ λύσις καὶ σῳτηρία ἔρχεται ἀπὸ τὴν στιγμὴ ποὺ (ὀρθῶς) ἐφαρμόζονται μέτρα ἀπελευθερώσεως τῆς ἰδιωτικῆς πρωτοβουλίας καὶ ἐγκαταλείψεως τοῦ ἀσφυκτικῶς παρεμβατικοῦ καὶ ἀγριοφοροσυλλεκτικοῦ κράτους (χωρὶς νὰ εἰσέλθῃ ἡ χώρα στὸ κοινὸ εὐλογημένο νόμισμα τῆς εὐροῦς), ἐκ τοῦ ὁποίου βεβαίως ὡς βαλκανολιβεράλης (κρυφομητσοτακοχατζηδακολιβερακικός*) κατανοῶ "τί καλὰ ποὺ πᾶνε ὅλα ὅταν ψηφίζω τέτοιες μοῦρες"!
    [Τὸ ὅτι κατὰ συνέπεια ἡ ἐφαρμογὴ σῳστῆς ΜΗ ἀσφυκτικοπαρεμβατικῆς κρατικῆς πολιτικῆς καὶ ὄχι τὸ "κυριλὲ" νόμισμα -"ὡς διὰ μαγείας" (!!!/ κοιτᾶχτε πῶς ἀντιστρέφεται ἡ νοοτροπία "μαγικοσυμβολικῆς" λαγνείας περὶ τὸ νόμισμα) ἐπέτρεψε καὶ ὑπέθαλψε ἀνάπτυξι καὶ ὄχι τὸ "ἀνήκειν" σὲ κυριλὲ προνομιοῦχο κλώβ εἶναι ἀμελητέα παρατήρησις.]._
    Αὐτὸ καλεῖται ἑλληνικὴ φιλελεύθερος προσέγγισις._
    *Τὸ τελευταῖο συνθετικὸ "-λιβερακικός" ἀφορᾶι ὄχι τοὺς λίβεραλ ἀλλὰ τὴν Antigonee._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.