18/6/16

Για να δανείσεις τη Γερμανία θα πρέπει να την πληρώσεις κι από πάνω!

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη*
Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ένας «επιλεκτικός» πανικός στις αγορές, ο οποίος μεταφράζεται σε ισχυρές τοποθετήσεις στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, αλλά δε μεταφράζεται σε πιέσεις σε όλους τους χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς η Wall Street συνεχίζει να αντιστέκεται.
Μπορεί το ράλι από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου να είναι σημαντικό, αλλά με εξαίρεση τη Wall Street, οι υπόλοιπες αγορές παραμένουν σε σημαντικές απώλειες, με τις μεγαλύτερες από αυτές να καταγράφει ο γερμανικός DAX. Δηλαδή, ο βρετανικός FTSE «κρατάει» παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα για το Brexit βρίσκεται προ των πυλών, με τους Brexiters να κερδίζουν τη μάχη των δημοσκοπήσεων.

Στον απόηχο της φιλολογίας για το Brexit, παρατηρούνται τεράστιες εξελίξεις στις αγορές. Αυτή την εβδομάδα, το γερμανικό Bund βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε αρνητικό έδαφος και την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό, σημειώνει και νέο ιστορικό χαμηλό. Η ζήτηση για γερμανικά ομόλογα είναι τόσο ισχυρή, που πλέον για να δανείσεις τη Γερμανία θα πρέπει να πληρώσεις.
Πριν όμως, επιχειρήσω να εξηγήσω το φαινόμενο αυτό, είναι χρήσιμο να υπάρξουν κάποιες κρίσιμες παρατηρήσεις. Πριν από τα bunds, υπήρξαν τα ιαπωνικά JGBs τα οποία και έγιναν τα πρώτα δεκαετή ομόλογα αναπτυγμένης χώρας που οδηγήθηκαν κάτω από το 0,0%, ως αποτέλεσμα της διαρκώς αυξανόμενης δυσπιστίας των επενδυτών στις ενέργειες της BoJ. Ακολούθησαν τα ελβετικά δεκαετή ομόλογα μετά από την κίνηση-βόμβα της SNB να μειώσει στο -0,75% το βασικό επιτόκιο μήπως και ανακόψει τις εισροές κεφαλαίων προς το φράγκο.
Όλα αυτά δείχνουν ένα περιβάλλον διαρκώς αυξανόμενου κινδύνου. Ως ένα βαθμό είναι σωστό, αλλά δεν ήταν πάντοτε έτσι. Αυτή τη στιγμή, $10 τρισ. βρίσκονται σε αρνητικά επιτόκια. Οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών οδηγούν στην εξάλειψη των αποδόσεων. Με τις κεντρικές τράπεζες να είναι οι βασικοί αγοραστές ομολόγων, άλλοι μεγάλοι επενδυτές δε βρίσκουν «χαρτιά» για να αγοράσουν. Αυτό αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε ένα απίστευτο φαινόμενο. Οι επενδυτές θα αναζητήσουν ομόλογα σε ακόμα μεγαλύτερες περιόδους λήξης με αποτέλεσμα να οδηγηθούν και αυτές οι σειρές σε αρνητικά επιτόκια.
Δεδομένης της στήριξης των κεντρικών τραπεζών, εταιρίες και χώρες, σπεύδουν να εκδόσουν και νέο χρέος αφού είναι βέβαιοι για τη ζήτηση. Ακόμα και το νέο χρέος που εκδίδεται οδηγεί σε μείωση των αποδόσεων. Γίνεται αντιληπτό ότι σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα θα μπορούσε να ευνοηθεί σημαντικότατα αφού αν η ΕΚΤ τη συμπεριλάβει στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, οι επενδυτές θα βρουν ομόλογα απόδοσης πάνω από 7,0% με την εγγύση της κεντρικής τράπεζας!
Η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων των τριών αυτών χωρών, οφείλεται επίσης και στις χαμηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη. Επί της ουσίας, η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων σημαίνει ότι οι επενδυτές δε διαβλέπουν καμία σοβαρή προοπτική ανάκαμψης στους επόμενους μήνες.
Τέλος, χώρες όπως η Ελβετία και η Ιαπωνία αλλά και η Γερμανία μεταξύ της Ευρωζώνης, έχουν αποκτήσει ένα μικρό πλεονέκτημα στο νομισματικό πόλεμο που μαίνεται, καθώς έχουν θετικές πραγματικές αποδόσεις, γεγονός που καθιστά ελκυστικά τόσο τα νομίσματά τους όσο και τα ομόλογά τους.
Δε μπορούμε να παραβλέψουμε την έντονη ανησυχία των αγορών και των επενδυτών για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος. Το μεγαλύτερο κύμα εισροών στα ασφαλή καταφύγια, το οποίο έχει παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, οφείλεται κυρίως στους φόβους για Brexit. Οι επενδυτές οδηγούνται μαζικά στα ασφαλή καταφύγια σε μια κίνηση η οποία χαρακτηρίζεται ως «κίνηση ασφάλειας». Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι “No Brexit” θα υπάρξει αντίδραση η οποία θα είναι και έντονη.
Ωστόσο, η αντίδραση αυτή δεν αναμένεται ότι θα αλλάξει την εικόνα στις αγορές ομολόγων, καθώς οι λόγοι που περιγράφω παραπάνω είναι ουσιαστικοί και δομικοί και δεν έχουν να κάνουν με κάποιο πρόσκαιρο παράγοντα.
Άλλωστε αν κοιτάξουμε στις αγορές θα βρούμε πολλούς λόγους που οδηγούν σε αυτό το risk off περιβάλλον. Ο χρυσός ανεβαίνει καθώς έχουν τοποθετηθεί τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια και έχει και θετικό real yield για πρώτη φορά στην ιστορία του. Τα ομόλογα ανεβαίνουν, κυρίως γιατί αγοράζουν οι κεντρικές τράπεζες. Φράγκο και γεν για τους λόγους που περιέγραψα παραπάνω και bitcoin γιατί οι επενδυτές έπαψαν να πιστεύουν στις κεντρικές τράπεζες και στα νομίσματα.

*Ο κ. Χρήστος Αλωνιστιώτης είναι Chief Market Strategist, Delta Forex Group.



http://www.liberal.gr/arthro/58240/agores/2016/gia-na-daneiseis-ti-germania-tha-prepei-na-tin-pliroseis-ki-apo-pano.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.