18/6/16

Ο Ερντογάν, ο Πούτιν, ο Άσαντ και τα αδιέξοδα - Η Τουρκία αλλάζει στρατηγική στη Συρία;

Σάββας Καλεντερίδης

Τα αδιέξοδα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έχουν οδηγήσει σε βαθύ προβληματισμό τον Ερντογάν, ο οποίος πλέον αντιλαμβάνεται αυτό που εμείς είχαμε αντιληφθεί και επισημάνει εδώ και καιρό απ’ αυτήν τη στήλη.

Ότι, δηλαδή, μέσα στην παντοδυναμία του, αφού έχει εξουδετερώσει όλους τους αντιπάλους του στο εσωτερικό, θα δει την καρέκλα –ή μάλλον τον θρόνο– του να τρίζει, εκεί στο νεοοθωμανικό σαράι των χιλίων δωματίων, που είναι τριάντα φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο και κόστισε περίπου 400 εκατ. δολάρια, ενώ οι αντίπαλοί του ανεβάζουν το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού στα 600 εκατ. Μπορεί να μην νιώθει ακόμα τους τριγμούς, όμως όταν ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της Ιεράπολης-Μένπετζ, που θα σημάνει την συνένωση των καντονιών Κομπάνι και Αφρίν στη βόρεια Συρία, τότε θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για όλα και για όλους.

Και εννοούμε και για τη σοβινιστική ισλαμοφασιστική Τουρκία και για τους σουνίτες εθνικιστές, και φυσικά και για τον ίδιο τον Ερντογάν.
Για να το εμπεδώσουμε θα το ξαναπούμε άλλη μια φορά. Η συνένωση των καντονιών αποκόπτει την Τουρκία από τον αραβικό ισλαμικό κόσμο, βγάζει τους Κούρδους και τα πετρέλαιά τους δυο βήματα από τη θάλασσα και μειώνει την εξάρτηση της Ουάσινγκτον από την Άγκυρα, αφού δημιουργεί μια ζώνη επιρροής και επιχειρησιακής δράσης 1.200 χλμ για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που ξεκινά από τα σύνορα με το Ιράν, από τη Σουλεϊμανίγια και το Κιρκούκ και φθάνει μέχρι το ηρωικό Κομπάνι και τη Μεσόγειο.
Ήδη πληροφορούμαστε από πηγές μας στην περιοχή, ότι τα αμερικανικά ελικόπτερα κάνουν συχνά το δρομολόγιο Κομπάνι-Σουλεϊμανίγια, ενώ χρησιμοποιείται και το αεροδρόμιο του Ριμελάν από αμερικανικά ιπτάμενα μέσα.
Όλα αυτά –δηλαδή η επέκταση της επικράτειας που ελέγχουν οι Κούρδοι στη Συρία– γίνονται με στενή πολιτική και επιχειρησιακή συνεργασία Κούρδων και Αμερικανών, κάτι που έχει οδηγήσει κυριολεκτικά σε παράκρουση τους επιτελείς στην Άγκυρα και τον ίδιο τον Ερντογάν.
Ήδη τα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν γίνει ορατά, αφού τα αεροσκάφη που βομβαρδίζουν στόχους των τζιχαντιστών πέριξ της Ιεράπολης και παρέχουν εγγύς αεροπορική υποστήριξη στις δυνάμεις των Κούρδων που προελαύνουν για να ενώσουν τα δυο προαναφερθέντα καντόνια, στην πλειονότητά τους δεν απογειώνονται από το Ιντσιρλίκ αλλά από το αεροπλανοφόρο «Harry Truman».
Για όσους πιθανόν βιαστούν να θεωρήσουν τη λέξη «παράκρουση», που χρησιμοποιήσαμε, υπερβολική, να σημειώσουμε ότι ο Ερντογάν, που είναι ο ίδιος που πίεζε τη στρατιωτική ηγεσία να καταρρίψουν ρωσικό αεροπλάνο επί έναν μήνα πριν την κατάρριψη του S-24, που έγινε τελικά στις 24 Νοεμβρίου, τώρα στην κυριολεξία εκλιπαρεί τη Ρωσία και τον Πούτιν να τα... «ξαναφτιάξουν»!
Εκτός των άλλων, πέραν του κουρδικού διαδρόμου που προκαλεί εφιάλτες στην Άγκυρα, ο Ερντογάν ανησυχεί γιατί η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού έφερε πιο κοντά τη Ρωσία με τους Κούρδους του PKK, και οι εικόνες με την κατάρριψη του τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου Σούπερ Κόμπρα από αντάρτη του PKK με ρωσικό αντιαεροπορικό κατευθυνόμενο βλήμα, δημιουργεί σοβαρό επιχειρησιακό πρόβλημα και ιδιαίτερο προβληματισμό στον τουρκικό στρατό.
Όμως πέρα από τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ερντογάν για ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία, έφθασε στη σημείο να εκλιπαρεί και τον ίδιο τον Άσαντ να αρχίσουν συνομιλίες για επαναπροσέγγιση, χρησιμοποιώντας ως δίαυλο επικοινωνίας την Αλγερία, η οποία είναι μια από τις λίγες αραβικές χώρες που κράτησε αποστάσεις από την επιχείρηση καταστροφής της Συρίας και ανατροπής του Άσαντ.
Το… στρατήγημα των Τούρκων επιτελών είναι το εξής: Συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία και τον Άσαντ, για να περιοριστεί ή και να εκμηδενιστεί η δύναμη των Κούρδων και η περιοχή της βόρειας Συρίας που είναι υπό τον έλεγχό τους.
Για όσους δεν το ενθυμούνται, να το επαναλάβουμε. Το ίδιο «στρατήγημα» χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι μέχρι τώρα, με άλλους πρωταγωνιστές. Μέχρι τώρα επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν την προέλαση των Κούρδων συνεργαζόμενοι με την Αλ Κάιντα και τους τζιχαντιστές του ΙΚ, και τώρα που εκείνοι αποδυναμώθηκαν, αφού δεν εισακούονται οι δραματικές εκκλήσεις που απευθύνουν στους Αμερικανούς, στρέφονται στους Ρώσους, των οποίων μόλις προχθές κατέρριψαν μαχητικό αεροσκάφος, και στον Άσαντ, τον οποίον αποπειράθηκαν να σκοτώσουν με βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό και του οποίου το κράτος λεηλατούν και καταστρέφουν με τουρκική μανία τα τελευταία έξι χρόνια.
Τροφή προς επεξεργασία και προβληματισμό…

http://www.pontos-news.gr/article/151334/o-erntogan-o-poytin-kai-o-asant

11 σχόλια:

  1. Γεωστρατηγικά, κι εμένα μου φαίνεται πως είναι πιθανός ένας άξονας Τουρκίας, Ρωσίας, πιθανόν να συμπεριλάβει και την Γερμανία και ίσως και το Ισραήλ.

    Το μεγάλο ερωτηματικό είναι οι Αμερικανοί. Δεν μπορώ να πω πως έχω καταλάβει τι ακριβώς στοχεύσεις έχουν. Ακόμα και αυτή η πίεση προς τους Ρώσους, λίγο μετέωρη μοιάζει. Και φυσικά μένει και η ερώτηση, όλα αυτά που τοποθετούν εμάς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γεωπολιτικη σπόυ προσέγγιση είναι άνευ ιστορικού ρεαλισμού και λίγο φιλοτουρκικη θα έλεγα!!! Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή .Το να συνεργαστεί η Ρωσία με την Τουρκία γεωπολιτικά θα γινει μόνο όταν παγώσει η κόλαση. Αν δεις ιστορία δεν έγινε ποτέ και ούτε θα γίνει. Και πόσο μάλλον να βάλεις στην εξισωση τον γελοίο παίχτη τη Γερμανία. Γελοίο όχι γιατί τους αντιπαθουμε αλλά γιατί για να έχεις γεωπολιτικη ισχύ πρέπει να έχεις ισχυρό στράτευμα, που της Γερμανίας είναι για γέλια. Η οικονομική ισχύς δεν αρκεί.
      Ως προς το Ισραήλ τώρα ,νομίζεις ότι είναι κοντόφθαλμη όπως η ηγεσία στην Ελλάδα? Μέχρι το 10 είχαν άριστες σχέσεις. Μετά ράγισε το γυαλί, και άμα ραγίσει....Η εμπιστοσύνη δεν επανερχεται. Αγνοείς τα διαφορετικά γεωπολιτικά συμφέροντα τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί μη νομίζεις ότι το επεισόδιο το 10 στα ανοιχτά της Γάζας ότι δεν είχε γεωπολιτικές προεκτάσεις πίσω.
      Οι ισραηλινοί πολιτικοί σε αντίθεση με τους ταγους μας εδώ έχουν ψυχολογησει τους Τούρκους. Και έχουν καταλάβει ότι σέβονται μόνο την ωμή ισχύ την αποφασιστικότητα και τον βουρδουλα (έκθεση ισραηλινού πρέσβη 1956). Ξέρουν ότι αν υποχωρήσουν πληρωςχαυριο οι Τούρκοι θα τους ζητούν φόρο της δέκατης από τα κοιτάσματα τους σαν συνδιαχειρηστες. Στη πολιτική μπορεί τα συμφέροντα σου με κάποιον να συμιπτουν στη Α περιοχή αλλά στη Β να είναι διαφορετικά. Και όπως δείχνει αποστασιοποιουνται ήδη στη Β περιοχή. Και ξέρεις ποια εινσι αυτή. Οι ΗΠΑ απλά δεν θέλουν σουνιτικο κυριαρχία στην περιοχή ούτε Ρωσική βέβαια. Γι αυτο εφαρμόζουν την παλιά βρετανική πολιτική του διαίρει και βασίλευε. Αλλά αυτό έπιανε πριν το 82. Γιατί από τότε και μετά υπάρχει στην περιοχή και οχι μονο,δες στα Βαλκάνια, ο παράγοντας του σουνιτικου τζιχαντισμου_ισλαμισμου,που λαθεμένα και οι ίδιες εξέθρεψαν. Γιατί όταν παίζεις με φίδια αυτά δαγκώνουν. Απλά ως προς την Τουρκία βλέπουν ότι υπό το ισλαμιστικο καθεστώς πάει να ξεφύγει και ποντάρουν σε πλαν Β,τους Κούρδους. Αυτό που λες δε γίνεται. Οι Τούρκοι ποτέ δε θα στήριζαν γερμανικά συμφέροντα στην περιοχή πραγματικά. Μόνο αν 100% συμβαδιζαν. Αλλά που συμβαδίζουν? Εδώ πλέον και σαν κυβέρνηση και σαν λαός διολισθαίνουν σε πλήρες μίσος προς τη Δύση. Και σε πληροφορω η αναβίωση της οθωμανιας που επιθυμούν ,και συμπεριλαμβάνει και την πατρίδα σου,δεν είναι επιθυμητή από καμία χώρα η υπερδύναμη. Γι αυτο ο Κίσινγκερ φωνάζει για συμφωνία με τη Ρωσία και οχι εχθρότητα. Γιατί έτσι κάνουν τα πόδια της Κίνας.
      Πρέπει να καταλάβεις άλλο οι οικονομικές σχέσεις και άλλο τα γεωπολιτικά συμφέροντα. Τα συμφεροντα των ισραηλινών στη περιοχή είναι συμμαχία αντιτουρκικη Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου Βουλγαρίας. Αλλιώς δε θα είχαν κάνει ήδη αίτημα στην Κομισιόν για east med pipeline,ούτε θα ήταν μόνοι της ανωτέρω συμμαχίας που θα ήταν πιο ισχυρή αν οι πολιτικοί εδώ δεν ήταν δειλοί. Η αυτοκρατορία είναι σε παρακμή πλέον γι αυτό όλοι τρέχουν να πάρουν κομμάτι πίτας. Πάμε σε νέα γιαλτα εν ολίγοις.

      Διαγραφή
    2. Φιλιτουρκική; έλεος... Είμαι φιλότουρκος όσο η Κασσάνδρα ήταν φιλοδαναΐς. Τέλος πάντων, αντιπαρέρχομαι την παράνοια αυτή.

      Εσύ λοιπόν υποθέτεις τι θέλει ο ένας και ο άλλος ισχυρός και αναπαράγεις διάφορα που δεν ξέρω αν είναι σωστά ή λάθος, αλλά σίγουρα ακούγονται καταπραϋντικά και καθησυχαστικά στα αυτιά μας. Όμως επειδή κανείς δεν είναι μάντης και η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή, ακούμε τους ήχους της ιστορίας. Και η ιστορία δίνει μια διαφορετική επιταγή. "Παρασκευάσου" όχι "αποκοιμήσου".

      Υ.Γ. η Ρωσία τα έχει βρεί πολλές φορές με την Τουρκία. Και μάλιστα εις βάρος μας. Αλλά δεν διαβάζουμε ιστορία, δεν διαβάζουμε..

      Διαγραφή
  2. Αντικειμενικά αν το δουμε ειναι πολλα θεματα συμφεροντων που μπορούν να διηγηθούν σε μια σύγκλιση.Εαν το καταφέρει αυτο ο σουλτάνος μετα απο οοολα που εκανε αυτα τα χρονια ,Ε τοτε θα ειναι και πολυ μάγκας.Το άκρων αωτον θα ειναι να τα βρει με τον Σύρο κατα των Κούρδων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ιδια λάθη θα κάνει. Και μόνο το όραμα του για οθωμανική αυτοκρατορία είναι ασύμφορο και για τη Δύση. Ο συρος κάνει ότι πουν οι Ρώσοι. Και οι Ρώσοι δε θα κάνουν χάρη στον Ερντογάν παρά μόνο αν ξαπλώσει στα πόδια τους και φιλήσει τις πατούσες τους. Που δε θα το κάνει. Όλοι ξέρουν ότι είναι το γνωστό κόλπο της Τουρκίας παιχνίδι σε δυο ταμπλό. Εδώ όμως δε γίνεται.

      Διαγραφή
  3. κ. Σάββα νομίζω ότι δεν έχετε αντιληφθεί ότι έχετε μετατραπεί στο μεγαλύτερο "επιβεβαιωτή" του Οσίου Παΐσίου...

    (και μια δεύτερη σκέψη)

    οι εξελίξεις μετά από ένα σημείο δεν θα είναι γραμμικές, αλλά κατακλυσμιαίες... όπως το φράγμα που σιγά σιγά ραγίζει, οι πολλοί δεν το παίρνουν είδηση και ξαφνικά διαλύεται....

    έχουν να δουν τα ματάκια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ματάκια μας βλέπουν συνέχεια (Β'ΠΠ, Κόυβες, Σάχης, Αφγανιστάν, γιουκοσλαβία, Καντάφι, Αττίλες, και τι δεν έχουν δεί μέσα σε 1-2 γενιές φίλε μου.

      Απλά εμείς είμαστε λίγο υπνωτισμένοι σε μια καταναλωτική "θαλπωρή" των λωτοφάγων και δεν θυμόμαστε, δεν προσέχουμε, δεν αναλύουμε.

      Διαγραφή
  4. Επέπρωτο λοιπόν να το δούμε και αυτό: ο Ερντογάν εκλιπαρεί "τον ίδιο τον Άσαντ να αρχίσουν συνομιλίες για επαναπροσέγγιση, χρησιμοποιώντας ως δίαυλο επικοινωνίας την Αλγερία, η οποία είναι μια από τις λίγες αραβικές χώρες που κράτησε αποστάσεις από την επιχείρηση καταστροφής της Συρίας και ανατροπής του Άσαντ" και παρακαλάει για ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία.
    Παλιά θα λέγαμε απλά "προσκυνάει εκεί που πρώτα έφτυνε" .
    Όμως εδώ είναι κάτι πολύ βαρύτερο και σοβαρότερο. Τολμώ να υποθέσω (συμμεριζόμενος και εγώ τις απόψεις τού ασύγκριτα πιό ενημερωμένου από μένα και ειδικού αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη) ότι, μάλλον πρόκειται για την επιτάχυνση των στροφών τού αδήριτου και αμείλικτου κύκλου τής Άτης, που επέρχεται ως συνέχεια τής Ύβρεως τού κούφου και αλαζόνα νεοθωμανού σουλτανίσκου.
    Πάντα η Ύβρις φέρει Νέμεσιν και οδηγεί σε τύσιν (ύβρις, άτη, νέμεσις και τέλος τίσις).
    Μακάρι να αξιωθούμε ως Έθνος να είμαστε παρόντες και να επωφεληθούμε τής τίσεως, η οποία ως φαίνεται, δεν θ' αργήσει να συνθλίψει τον θλιβερό μουσολινσουλτανίσκο Recep Tayyip Erdoğan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμείς αποκλείεται να επωφεληθούμε από ολα αυτα γιατί είμαστε κατα βάση νεοθωμανοι και έχουμε βάλει και νεο Οθωμανούς να κυβερνούν....σιγουρα θα βγούμε ζημιωμένοι από αυτή την ιστορία άκαιρη δυστυχώς βλέπω να είμαστε ο χρυσός στο χαπάκι της Τουρκίας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Καλεντερίδη συγγνώμη για το άσχετο της ανάρτησης απλώς σας το μεταφέρω γιατί υπέπεσε στην αντίληψη μου και νομιζω αξίζει να ψαχτεί περισσότερο.
    Τώρα τελευταία το site των Ηνωμένων εθνών ανεβάζουν ένα καινούριο στατιστικο το accommodation/relocation. Μπήκα να το διαβάσω γιατί νόμισα οτι άρχισε η επανεγκατάσταση στην Ευρώπη. Με μεγάλη έκπληξη είδα και βέβαια ετσι βγαίνουν και οι αριθμοί οτι 6556 λαθρομετανάστες έχουν μεταφερθεί σε διαμερίσματα και δωμάτια ξενοδοχειων ενω το μοναδικό relocation ειναι στα λαγκάδικια! Μπορείτε να το ψάξτε; Ποιος πληρώνει διαμερίσματα για να μένουν δωρεάν οι μετανάστες τη στιγμη που η κυβερνηση ψηφίζει κατασχέσεις περιουσιών Ελλήνων; Γιατί τέτοια αποσιώπηση από τα ΜΜΕ; Τι γίνεται σε αυτή τη χώρα; Να και τα στοιχεία http://data.unhcr.org/mediterr...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι Τούρκοι συνεχίζουν να τροφοδοτούν τούς "τζιχαντιστές" με οπλισμό, η Δύση το ξέρει, αλλά κανείς δεν κάνει το παραμικρό:

    Θρίλερ σε Αιγαίο - Μεσόγειο με πλοία που μεταφέρουν όπλα για τους τζιχαντιστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.