15/6/16

Κυπριακό - Οι προθέσεις των ΗΠΑ για ασφάλεια και οικονομία

Οι προθέσεις των ΗΠΑ για ασφάλεια και οικονομία


Δύο είναι τα σημαντικά θέματα που προκύπτουν από τη συνάντηση Κασουλίδη-Κέρι στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στο Τρίτο του ΡΙΚ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Μιλώντας στο «Πρωινό Δρομολόγιο», ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε συζητήθηκαν η πρόθεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και η ετοιμότητα της χώρας να συνεργαστεί στενότερα με την Κυπριακή Δημοκρατία σε θέματα οικονομίας.
Στο τραπέζι τέθηκαν και ζητήματα ασφάλειας. «Οι ΗΠΑ συμφωνούν με την προσέγγιση της Λευκωσίας για την ανάγκη όπως το συγκεκριμένο θέμα συζητηθεί στη Λευκωσία σε επίπεδο των δυο ηγετών έτσι ώστε μέσα από τη συζήτηση να καταλήξουμε, να αποφασίσουμε εμείς για το τι επιθυμούμε για το συγκεκριμένο θέμα», ανέφερε ο κύριος Χριστοδουλίδης.
Απογοήτευση και περηφάνια για ψηφοφορία στα Η.Ε.
Όσον αφορά την αποτυχία Μαυρογιάννη να εκλεγεί πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε απογοήτευση αλλά και περηφάνια, αφού έχασε μόνο για τέσσερις ψήφους.
«Ήταν μια σημαντική προσπάθεια για την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε και πρόσθεσε πως «ήταν η πρώτη φορά που διεκδικήσαμε μια τόσο σημαντική θέση. Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα σεβαστό. Ο κ. Μαυρογιάννης επιστρέφει στην Κύπρο στις 15 Ιουνίου και συνεχίζει τα καθήκοντά του ως διαπραγματευτής».
Στο τελικό στάδιο η πρόταση για το Εθνικό
Αναφορικά με το Εθνικό Συμβούλιο και τις προτάσεις για ανασυγκρότησή του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:« Είναι στο τελικό στάδιο προετοιμασίας του πλαισίου του, από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο θα πρέπει να διέπει τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και κύριο στόχο θα έχει την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του. Οι προτάσεις αυτές θα κοινοποιηθούν στα κόμματα και αφού γίνουν αποδεκτές αμέσως μετά θα γίνει σύγκλιση Εθνικού Συμβουλίου».
Η συζήτηση για τα οδοφράγματα
Καταλήγοντας ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί για το θέμα της διάνοιξης των δυο οδοφραγμάτων. Όπως είπε: «Υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία θα πρέπει να προηγηθούν, κάποιες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν προς την κατεύθυνση υλοποίησης του ανοίγματος των δυο οδοφραγμάτων. Από δική μας πλευράς έχει γίνει η όλη προεργασία. Βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και ευελπιστούμε ότι τους επόμενους τέσσερεις με πέντε μήνες θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στο άνοιγμά τους. Αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα είναι πιο εύκολα όσον αφορά το οδόφραγμα της Δερύνειας και πιο δύσκολα όσον αφορά της Λεύκας, αλλά έχουν γίνει όλες εκείνες οι ενέργειες και έχει ξεκινήσει η προεργασία, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουμε στο άνοιγμα αυτών των δυο οδοφραγμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.