14/9/16

Μαθήματα κυβερνοάμυνας και σενάρια δολιοφθοράς

Η οδηγία που τους είχε δοθεί ήταν σαφής: «Να είστε αθόρυβοι». Στα τέλη Μαΐου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και στελέχη φορέων που διαχειρίζονται κρίσιμες υποδομές (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Φυσικό Αέριο) κλήθηκαν μαζί με ιδιώτες ερευνητές, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και τουλάχιστον έναν μαθητή λυκείου, να λύσουν την πιο απαιτητική δοκιμασία της εθνικής άσκησης προσομοίωσης κυβερνοεπιθέσεων.
«Διαβαθμισμένα αρχεία έχουν διαρρεύσει από εταιρεία η οποία υλοποιεί πρότζεκτ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας», ανέφερε το σενάριο που διάβαζαν στις οθόνες των φορητών υπολογιστών τους. Αποστολή τους ήταν να βρουν ποιες πληροφορίες κλάπηκαν και να ξετρυπώσουν τον επίορκο υπάλληλο που διακίνησε τα απόρρητα αρχεία.

Οι συμμετέχοντες στην άσκηση έπρεπε σε πραγματικό χρόνο να διεισδύσουν στο εσωτερικό δίκτυο της εταιρείας και να αναλύσουν ευπάθειες, ενώ μπορούσαν να συμβουλεύονται και δικηγόρους για να διασφαλίζουν ότι πορεύονται με πλήρη νομιμότητα. Κάθε βήμα της έρευνάς τους έκρυβε εκπλήξεις. Εντόπισαν ύποπτα e-mail στελέχους της εταιρείας και αποκωδικοποίησαν κρυπτογραφημένα μηνύματα που μοιραζόταν ο ένοχος μέσω Τwitter. Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά στάδια της δοκιμασίας, βρήκαν κρυμμένο μήνυμα σε ηχητικό αρχείο τύπου .wav το οποίο διάβασαν κάνοντας αποτύπωση σε φάσμα συχνοτήτων.
Για τη συνέχεια Kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.