6/9/16

«Αδειάζει» την Ελλάδα η Κομισιόν


Πρέπει να εφαρμόσει τη Συνθήκη του Δουβλίνου για το προσφυγικό
Απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης σε δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων

Ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναθεωρείται, αλλά έως ότου αυτό συμβεί, οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν τον υφιστάμενο. Με αυτήν τη γενική απάντηση τοποθετήθηκε χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων σχετικά με την επαναπροώθηση αιτούντων ασύλου από τη Γερμανία προς την Ελλάδα.

Η κ. Μπερτό ανέφερε ότι έως το τέλος του Δεκεμβρίου η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στον υφιστάμενο κανονισμό του Δουβλίνου, καθώς για τη χώρα υπάρχει αναστολή του Δουβλίνου από το 2011. «Η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στα πρότυπα του Δουβλίνου και να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του συστήματος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει έκθεση προόδου για το πού βρισκόμαστε σε αυτό το ζήτημα.

Εφαρμόζεται ο υφιστάμενος
Η ίδια τόνισε, παράλληλα, ότι ενόσω ο κανονισμός του Δουβλίνου αναθεωρείται, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τον υφιστάμενο. «Ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να συμμορφωθούν με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ισχύει, καθώς και με όλα τα παραδοσιακά μέτρα επιβολής που η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Εξάλλου, υπενθύμισε ότι ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει στείλει επιστολές στους Υπουργούς Εσωτερικών των χωρών της ΕΕ, ζητώντας να επιταχύνουν την απορρόφηση των προσφύγων, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν δικαίωμα μετεγκατάστασης.
H κ. Mπερτό παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς και συμπλήρωσε ότι στις 2 Σεπτεμβρίου μετεγκαταστάθηκαν 40 πρόσφυγες από την Ελλάδα στη Φινλανδία και τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν μετεγκαταστάσεις προς τη Γαλλία και την Κύπρο.

Μειωμένες δυνατότητες
Σημειώνεται πως στις περιορισμένες πλέον δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη αναφέρθηκε την Κυριακή και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε ανάλογο ύφος με τον Ντε Μεζιέρ, ο Τουσκ τόνισε ότι «οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων, χωρίς να ξεχνάμε τους παράτυπους μετανάστες, πλησιάζουν τα όριά τους».

Η γερμανική «λύση»
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως την επαναπροώθηση των προσφύγων στην Ελλάδα, βάσει της Συνθήκης του Δουβλίνου, συνέστησε ως λύση στο νέο προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ. Ένα χρόνο αφότου η Γερμανία άνοιξε τα σύνορά της σε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών ζήτησε να υπάρξει άμεσα μία κοινή ευρωπαϊκή στάση και επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για την προσφυγική ροή.

Σχεδόν 60 χιλιάδες…
Κι ενώ η Κομισιόν «αδειάζει», εμμέσως, την Αθήνα, ο αριθμός των προσφύγων στο ελληνικό έδαφος ανήλθε χθες στις 59.569, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Οι νέες αφίξεις τα τελευταία 24ωρα ανήλθαν σε 110 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στα νησιά υπολογίζεται σε 12.515. Στη βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 16.774 άτομα, στην κεντρική Ελλάδα 2.406, στις οργανωμένες δομές της Αττικής 9.097, στους χώρους του Ελληνικού 2.524, στη νότια Ελλάδα 246 και στους χώρους που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες 8.207. Επίσης, 7.800 άτομα υπολογίζεται ότι διαμένουν εκτός δομών φιλοξενίας.

http://www.sigmalive.com/simerini/world/359965/adeiazei-tin-ellada-i-komision

3 σχόλια:

  1. Και η ελληνικη κυβερνηση απτοητη συνεχιζει την διαλυση της Ελλαδος για να υποστηριξει το Ισις και να παρει και κανενα δανεικο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Not the government. We Alexander. Unless we have done something to rid Greece of the traitors that I am not aware off

      Διαγραφή
  2. Προσφυγικό και Σύνοδος των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου

    Ο Ντε Μεζιέρ προσπαθεί να κτίσει ένα "δεξιό" προφίλ εν όψει των επερχομένων εκλογών στην Γερμανία, μετά την νίλα που υπέστη το κόμμα του (CDU) στο Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία, που είναι η περιφέρεια της Μέρκελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.