14/11/16

Πάγωμα ένταξης για Τουρκία: Σήμερα Δευτέρα η συζήτηση των 28 κρατών-μελών

 Παύλος Ξανθούλης
Στο τραπέζι των 28 κρατών-μελών αρχίζει την προσεχή Δευτέρα συζήτηση για το ενδεχόμενο παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Στην όλη προσπάθεια πρωτοστατεί η Αυστρία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ Κύπρου, η Βρετανία επιχειρεί να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, περιλαμβανομένων και των εξελίξεων στο Κυπριακό.
 Η Αυστρία ζητά σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, το Λουξεμβούργο οικονομικές κυρώσεις και η Ολλανδία περικοπές των κονδυλίων που θα λαμβάνει η Άγκυρα από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας. 

Και όλα αυτά αποτελούν την αρχή της συζήτησης που θα αρχίσει την προσεχή Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα κορυφωθεί τον Δεκέμβριο, με πυξίδα την έκθεση της Κομισιόν, η οποία διαπίστωσε οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε όλο το φάσμα των πολιτικών κριτηρίων.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, η Βρετανία έχει ενεργοποιηθεί προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορούμαστε, το Λονδίνο χρησιμοποιεί κάθε μέσο, περιλαμβανομένου και του Κυπριακού.

Διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι ενδεχόμενη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις ενώ βρισκόμαστε στο κατώφλι της λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική επιχειρηματολογία.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικρατούσα άποψη μεταξύ των «28», είναι όπως επί του παρόντος διατηρηθεί ανοικτός ένας δίαυλος επικοινωνίας με τη Τουρκία, αλλά και όπως παράλληλα σταλεί και ένα πολύ αυστηρό μήνυμα προς το καθεστώς Ερντογάν.

Κοινοτική πηγή έλεγε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ότι στην παρούσα φάση δεν αναμένεται να κλείσει η πόρτα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, εάν η Κυβέρνηση Ερντογάν υλοποιήσει την πρόθεσή της για υποβολή νομοσχεδίου επαναφοράς της θανατικής ποινής και εξασφαλίσει θετική ψήφο από την Εθνοσυνέλευση, τότε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα διακοπούν άμεσα.

Η Λευκωσία θα εκπροσωπηθεί στο Συμβούλιο από τον υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος αναμένεται να υποδείξει τις υποχρεώσεις της Άγκυρας τόσο στον τομέα των θεμελιωδών ελευθεριών, όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε έγκυρη πηγή στον ΑΝΤΕΝΝΑ, η Λευκωσία δεν θα συναινέσει στην χρησιμοποίηση του Κυπριακού, είτε για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, είτε για ενίσχυση και διατήρησή τους, προτάσσοντας τις δικές της θέσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.