3/11/16

Οι φήμες για τα 5 δισ. των Ιρανών και το βέτο του State Department

Δεν ήταν χωρίς ανταλλάγματα απ' ότι φαίνεται η απόφαση της Αθήνας να μπλοκάρει τις κυρώσεις σε βάρος της ιρανικής τράπεζας Bank Saderat, κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει τη μήνη του State Department.

Σύμφωνα με πληροφορία που προέρχεται από διπλωματικές πηγές και που το liberal.gr μεταφέρει με κάθε επιφύλαξη, πριν από περίπου ένα μήνα, οι Ιρανοί έταξαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα ανοίξουν τραπεζικό υποκατάστημα στην Αθήνα, και θα μεταβιβάσουν άμεσα σε αυτό 5 δισ. δολάρια που έχουν στην Τουρκία.

Σε δεύτερη μάλιστα φάση, και εφόσον με την ελληνική βοήθεια αίρονταν οι κυρώσεις, οι Ιρανοί φέρονται να έχουν τάξει ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν στην Ελλάδα πολύ μεγαλύτερα ποσά, υποσχόμενοι ότι η χώρα θα μετατραπεί σε πύλη εισόδου περσικών κεφαλαίων.

Η προϋπόθεση ήταν μόνο μία. Να βάλει πλάτη η Αθήνα στις Βρυξέλλες, προκειμένου αυτές να «ξεπαγώσουν» ιρανικά περιουσιακά στοιχεία πολλών δισεκατομμυρίων σε ευρωπαϊκές ή μη τράπεζες. Δηλαδή να ασκήσει βέτο η Αθήνα, όπως και έγινε, στην επιμονή των Βρυξελλών να παραμείνουν στη «μαύρη λίστα» τράπεζες όπως η Bank Saderat που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο πιστωτικό δίκτυο του Ιράν, αλλά κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι χρηματοδοτεί δίκτυα τρομοκρατίας, όπως η Χεζμπολάχ.


Για τη συνέχεια Liberal

2 σχόλια:

  1. ναι...τωρα θα τρελλαθω...μας πηραν πρεφα κιοι Ιρανοι και μας δουλευουν ή τους δουλευουμε ή αλληλοδουλευομαστε...
    Τελικα,οποιος δωσει χρημα στην ελλαδα μονο αυτος θα παρει...μιλαμε θα πρεπει ναμαστε οντως πολυ ισχυροι και δεν το ξερουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν αντιδράς και κάνεις ότι σου λένε, φταις. Αντιδράς, πάλι φταις. Άβυσσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.