18/11/16

Βαθαίνει η κόντρα Ευρωβουλής – Άγκυρας - Μπλόκο σε αποστολή ευρωβουλευτών από το καθεστώς Ερντογάν

Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες Βρυξέλλες: Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το καθεστώς Ερντογάν επεχείρησε να επιβάλει σε αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών ποιους θα συναντούσε και ποιους όχι, στο πλαίσιο αποστολής που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες στην Άγκυρα. Ως αποτέλεσμα, η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγκάστηκε να αναβάλει την αποστολή και ο Πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση.
Ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ ενός ειλικρινούς ανοικτού διαλόγου, με καλή πίστη, με τις τουρκικές Αρχές», επισημαίνοντας ότι «για την πραγματοποίηση ενός διαλόγου, προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας των συνομιλητών».
Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, ο Πρόεδρος Σουλτς υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια επιλεκτική προσέγγιση (pick and choose) ποιος θα μιλάει με ποιον», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το καθεστώς Ερντογάν επεχείρησε να «βάλει χέρι» στο πρόγραμμα συναντήσεων των αξιωματούχων της Ευρωβουλής.
 
Στη γραπτή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποκαλύπτεται παράλληλα ότι μετά το νέο κύμα συλλήψεων βουλευτών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων από το καθεστώς Ερντογάν, επιχειρήθηκε επαναπροσέγγιση μεταξύ Ευρωβουλής και Άγκυρας, στο πλαίσιο επικοινωνίας του Μάρτιν Σουλτς με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Επισημαίνεται μάλιστα ότι η προχθεσινή επίσκεψη του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ στις Βρυξέλλες εντάσσεται στο πλαίσιο της επικοινωνίας Σουλτς – Γιλντιρίμ και είχε ως στόχο να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο διάλογος Ευρωβουλής – Άγκυρας.
 
Σε συνέχεια της επίσκεψης Τσελίκ, η Ευρωβουλή θα έστελνε στην Άγκυρα τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Έλμαρ Μπροκ (ΕΛΚ) και την εισηγήτρια για την Τουρκία Κάτι Πίρι (Σοσιαλιστές). Ωστόσο, οι εξελίξεις που σημειώθηκαν με την προσπάθεια της Άγκυρας να καθορίσει τις συναντήσεις της αποστολής της Ευρωβουλής, οδήγησαν το Σώμα να αναβάλει την αποστολή.
 
Στη γραπτή ανακοίνωση, ο Μάρτιν Σουλτς επαναλαμβάνει τις ενστάσεις της Ε.Ε. για τη δυσανάλογη αντίδραση της Άγκυρας με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ σημειώνει ότι η Ε.Ε. παραμένει έτοιμη για διάλογο και εκφράζει την ελπίδα σύντομα να πραγματοποιηθεί αποστολή της Ευρωβουλής στην Τουρκία. 
 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.