7/11/16

Δόγμα «προληπτικής δράσης» από την Τουρκία και ενδείξεις φινλανδοποίησης της Ελλάδας

Στην στρατηγική της «προληπτικής δράσης» στρέφεται η Τουρκία για την επίτευξη των στόχων της εξωτερικής της πολιτικής και την κατοχύρωση της εθνικής της ασφάλειας, σύμφωνα με εκτενή ανάλυση του Metin Gurcan στο Al-Monitor με τίτλο «Turkey’s new ‘Erdogan Doctrine’». Πυρήνας της νέας αυτής προσέγγισης της Άγκυρας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφαλείας είναι η έγκαιρη, προληπτική και αποτρεπτική δράση κατά τα πρότυπα της «Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ», ή αλλιώς «Δόγμα Μπους». «Από σήμερα δεν θα περιμένουμε να ξεσπάσουν τα προβλήματα στα σύνορά μας. Δε θα περιμένουμε μέχρι το τελευταίο λεπτό, μέχρι να βουλιάξουμε στο βάλτο. Από σήμερα θα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan που πυροδότησε σειρά συζητήσεων στο εσωτερικό της γείτονος.
Εξειδικεύοντας περαιτέρω το επονομαζόμενο πλέον «Δόγμα Ερντογάν», ο πρόεδρος του Κέντρου Μεσανατολικών Μελετών, Saban Kardas, αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα Yeni Şafak στις 25 Οκτωβρίου ότι η στρατηγική αυτή συνίσταται στην αποτελεσματική χρήση στρατιωτικής βίας και πέραν των συνόρων εφόσον είναι απαραίτητο, και τη λήψη μονομερούς δράσης ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τις παραδοσιακές συμμαχικές σχέσεις. Κατά τον Kardas, στις προτεραιότητες του «Δόγματος Ερντογάν» συγκαταλέγονται αυτή την στιγμή η βόρεια Συρία και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), η επιρροή του οποίου βαίνει αυξανόμενη στο Ιράκ.

Για τη συνέχεια e-amyna

5 σχόλια:

  1. http://www.pronews.gr/portal/20161107/defencenet/ellinotoyrkika/40/na-dimioyrgisoyme-emeis-thermo-epeisodio-me-tin-toyrkia-gia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στρατηγέ, μπορεί και να μην χρειαστεί να πολεμήσουμε γιατί η φινλανδοποίηση είναι λουκουμάκι για τις ψευδοαριστερές, ψευδοδεξιές και ψευδοκεντρώες ελίτ μας μια που στην πραγματικότητα είναι παραλλαγές της ίδιας παραλυτικής νοοτροπίας.
    Την φινλανδοποίηση δε, θα την παρουσιάσουν ως μεγάλη εθνική επιτυχία, όπως ακριβώς κάνουν και για όλες τις ενέργειες/σφαλιάρες από το 1955 μέχρι τώρα που οδηγούν προς αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η στρατιωτική ηγεσία τί καλύτερο από την πολιτική προσφέρει; δες στο αμέσως προηγούμενο δημοσίευμα στο e-amyna πώς ενημερώνονται και πώς εκπαιδεύονται οι έφεδροι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
      Η παρακμή της Ελλάδος είναι κοινωνικό φαινόμενο, είναι η παρακμή των ελλήνων, δεν αφορά μια τάξη μόνο.

      Διαγραφή
    2. @Myron Δεν έθεσα και δεν τίθεται θέμα καλοί στρατιωτικοί κακοί πολιτικοί...

      Διαγραφή
  3. Δεν νομιζω να χρειαστει να πολεμησουμε σε 10 χρονια.
    Μαλλον 2-3 χρονια το πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.