Το θέμα φαντάζει πολύ απλό, κι όμως ενίοτε υπάρχει μια τάση να περιπλέκεται μέσα από αχρείαστες αναζητήσεις  επεξήγησης του φαινομένου. Για το ναυάγιο του Μοντ Πελεράν, των συζητήσεων δηλαδή που διεξήχθηκαν σε δύο φάσεις στο ελβετικό θέρετρο είναι πρόδηλο ποιος ευθύνεται. Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη και ανάλυση. Δεν είμαστε εμείς, οι Ελληνοκύπριοι, που θα επιστρέφαμε εδάφη και αλλάξαμε γνώμη. Δεν είμαστε εμείς, ως ελληνοκυπριακή πλευρά, που επιμέναμε με όλα τα θέματα ανοικτά να συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση του αντικειμένου για να αντιληφθεί κάποιος πως η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς ήταν εξαρχής η διαμόρφωση των συνθηκών, στα πλαίσια μιας πολυμερούς διάσκεψης, που θα οδηγούσε σε ένα πάρε-δώσε μεταξύ των κεφαλαίων της Ασφάλειας και αυτού για το Εδαφικό. Αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος και η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς. Γι' αυτό και άφησε το Εδαφικό να εκκρεμεί και δεν ήταν, ποτέ, στόχος της να κλείσει το θέμα τούτο στις συζητήσεις που είχαν διεξαχθεί σε δύο φάσεις στο Μοντ Πελεράν. Είναι προφανές πως αυτή η τακτική που υιοθετήθηκε πολύ πριν τις εκτός Κύπρου μεταφορά της διαδικασίας, ήταν πρόδηλη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτοί που δεν το αντιλαμβάνονται ακόμη και τώρα, μάλλον δεν θέλουν να αγγίξουν την πραγματικότητα.
 
Όλα αυτά, όμως, αποτελούν ιστορία. Εάν θέλει κάποιος να αξιοποιήσει το τι έχει συμβεί για να αναζητήσει ευθύνες για το ναυάγιο του Μοντ Πελεράν, αυτά μπορούν να είναι χρήσιμα ως εργαλεία πολιτικής. Οφείλουμε, βεβαίως, να αναγνωρίσουμε ποιος φταίει και ποιος όχι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο κάτω. Και αυτός που φταίει για να μην οδηγηθούμε σε συμφωνία επί των κριτηρίων στο Εδαφικό και ως αποτέλεσμα τούτου να κατατεθεί χάρτης, είναι ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Ο άνθρωπος εκπροσωπώντας την κατοχική δύναμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιβεβαίωσε πως έχει όρια και περιορισμούς. Δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να σηκώσει το βάρος μιας συμφωνίας, χωρίς προφανώς να έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως από την Άγκυρα. Οι οδηγίες ήταν συγκεκριμένες και δεν μπορούσε να ξεφύγει από αυτές.

Σίγουρα για το ναυάγιο στο Μοντ Πελεράν δεν ευθύνεται επουδενί λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Όσοι επιχειρούν να φορτώσουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, στον Πρωθυπουργό, στον υπουργό Εξωτερικών, έχουν μεγάλο λάθος. Εκτός κι εάν υποστηρίζουν τη διατήρηση των εγγυήσεων και την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων. Τότε ναι, φταίει -γι' αυτούς- η Ελλάδα επειδή είναι εναντίον των εγγυήσεων και της παραμονής του Αττίλα στο νησί.
 
Είμαστε ήδη μερικά 24ωρα μετά το ναυάγιο στο Μοντ Πελεράν, την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας. Αυτό που προέχει είναι να υπάρξει ψυχραιμία και με νηφαλιότητα να αντιμετωπιστούν τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα στο Κυπριακό. Με νηφαλιότητα να διαμορφωθούν και τα επόμενα βήματα. Χωρίς πιέσεις και φοβικά σύνδρομα.