5/11/16

Χειμάρα, η αυθαιρεσία και η πελατεία της κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα την κοινωνική εξαγρίωση

Tην Δευτέρα οι κάτοικοι της Χειμάρρας πραγματοποίησαν διαδήλωση κατά της κατεδάφισης των 19 σπιτιών στο πλαίσιο ενός ρυθμιστικού πολεοδομικού σχεδίου, με την αξίωση της δημιουργίας μιας νέα λεωφόρου.
Όλες οι οικογένειες είχαν λάβει ενημέρωση ότι έπρεπε να εκκενώσουν τα σπίτια τους εντός των πέντε ημερών.
Το γεγονός ότι οι δύο πλευρές αυτής της σύγκρουσης έβαλαν στο παιχνίδι το θέμα του εθνικισμού – η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες της περιοχής επιμένουν στην αρχαία και αυτόχθονη ελληνική τους προέλευση, και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, χαρακτηρίζουν αυτές τις αξιώσεις «χωρίς ιστορική βάση» – κάνει πιο περίπλοκη αυτή την ιστορία, της οποίας η απαλλοτρίωση 19 σπιτιών είναι ένα μικρό μέρος, αλλά ταυτόχρονα, ένα παράδειγμα για το πώς το γενικό σχέδιο πολεοδομικής ανάπτυξης που έχει αναλάβει η αλβανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διοικητικής -εδαφικής μεταρρύθμισης έρχεται συχνά σε αντίθεση με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και την Σύμβαση του Aarhus.
Παραμερίζοντας τους εθνικιστικούς τόνους της συζήτησης, ως μια προσπάθεια από τις δύο πλευρές πολιτικοποίηση της, η τωρινή κατάσταση αντιπαραθέσεων είναι άμεσο αποτέλεσμα τριών πολεοδομικών σχεδίων τα οποία επικάθονται το ένα πάνω στο άλλο και της αποτυχίας της κυβέρνησης να συμπεριλάβει τους κατοίκους στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Ο διαγωνισμός της Ακτής «Loti 2»
Το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο είναι ο διαγωνισμός για την Ακτή που διοργανώθηκε από το AtelierAlbania, με εντολή του Υπουργείου Αστικής Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Πρωθυπουργικού Γραφείου. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στη 1 Οκτωβρίου 2014, με την μορφή διεθνούς διαγωνισμού που χωριζόταν σε τρία τμήματα και σκοπίμως ήταν διατυπωμένος ως εξής:




Για τη συνέχεια Himara

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.