10/11/16

Φισκ: Ο Τραμπ δεν θα μπορέσει να χειριστεί τη Μέση Ανατολή

Αρθρο στην βρετανική εφημερίδα Independent για τις κινήσεις του
Ένα πράγμα που πάντα ένωνε τον Ντόναλντ Τραμπ και την Χίλαρι Κλίντον ήταν η Μέση Ανατολή, γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στον βρετανικό Independent. Αμέριστη υποστήριξη του πυρηνικού Ισραήλ και του χαοτικού πρωθυπουργού του, μόνιμες μεγαλοστομίες για την τρομοκρατία, η τρομοκρατία, η τρομοκρατία, η τρομοκρατία… (σταματήστε όταν βαρεθείτε) και υποστήριξη προς τους «μετριοπαθείς» _ είτε είναι αντάρτες (τύπου Συρτίας), είτε πρόεδροι ή βασιλείς (τύπου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στην Αίγυπτο ή βασιλιά Αμπντάλα στην Ιορδανία), είτε είναι οι φίλοι μας (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Κουβέιτ). Τα κράτη του Κόλπου θα συνεχίζουν να αγοράζουν πολλά αμερικανικά όπλα, πυραύλους, άρματα μάχης και αεροπλάνα και ο Τραμπ θα κάνει τις καθιερωμένες επισκέψεις στις σκουριασμένες αυτές μοναρχίες όπου θα τον υποδεχθούν σαν βασιλιά. Θα διαβεβαιώνει το Ισραήλ για την άσβεστη, συνεχόμενη, τυφλή υποστήριξη προς την «μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή». Και βεβαίως θα συνεχίσει να μιλάει για τρομοκρατία, τρομοκρατία, τρομοκρατία του τύπου Ισλαμικού Κράτους _ εκτός αν ο Ομπάμα κατορθώσει να το πατάξει μέχρι να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, οπότε σε αυτή την περίπτωση το Ισλαμικό Κράτος θα επιλέξει ένα άλλο όνομα. Και θα ξεσκονίσει το παλαιό ψέμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το πώς οι δυο πλευρές στη Μέση Ανατολή _ το πανίσχυρο Ισραήλ και η κατεχόμενη Παλαιστίνη _ πρέπει να λάβουν τις «δύσκολες αποφάσεις» για την ειρήνη.

Δεν πρέπει βεβαίως να ξεχνάμε την προεκλογική υπόσχεση του Τραμπ ότι θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Το σχέδιο υπάρχει στα συρτάρια εδώ και πάρα πολλά χρόνια όπως και πάμπολλα έγγραφα που αιτιολογούν γιατί η μεταφορά θα δυσαρεστούσε τους Άραβες _ και ιδίως τους Παλαιστινίους.  
Ωστόσο. Πάντα υπάρχει ένα «ωστόσο» όταν αναλαμβάνει ένας νέος αμερικανός πρόεδρος.
Πολλοί από αυτούς θρήνησαν λόγω Μέσης Ανατολής. Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία… Τι θα κάνει ο Τραμπ όταν οι χώρες αυτές αποτελέσουν «απειλή» για τη Δύση; Θα ξεσκονίσει το αντιμουσουλμανικό του μένος; Θα πάρει τηλέφωνο το φιλαράκι του τον Βλαντίμιρ(Πούτιν); Θα ζητήσει έναν παγκόσμιο άτλαντα;
Θυμηθείτε τι λέγαμε για τον Τζορτζ Μπους _ και μετά πήραμε το Ιράκ. Ο Τραμπ μπορεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο;
Θα διακινδυνεύσω μια σκληρή πρόβλεψη, γράφει ο Φισκ, βετεράνος ανταποκριτής στην περιοχή. Η Μέση Ανατολή θα ορμήσει και θα αρπάξει τον Τραμπ όταν αυτός θα το περιμένει λιγότερο, θα του παρουσιάσει μια τρομακτική επιλογή (πόλεμος ή ειρήνη) και η κυβέρνησή του δεν θα μπορέσει να την χειριστεί. Γι' αυτό θα είναι υπεύθυνοι οι αμερικανοί ψηφοφόροι, βεβαίως.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Όντως ! Δε θα μπορέσει να χειριστεί τη μέση Ανατολή εκτός των προδιαγεγραμμένων γράμμων του βαθέως κράτους ! Δε νομίζω οτι θα αντιταχθεί στο Ισραήλ και τη Σαουδικη Αραβια άλλωστε η ομιλία του στο AIPAC ειναι ενδεικτική (βρίσκεται στο YouTube)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.