24/11/16

Η Βρετανία θα είναι πιο κοντά στην Ελλάδα μετά το Brexit

Ομιλία έκπληξη του βρετανού πρεσβευτή στην Αθήνα
Χασαπόπουλος Νίκος
Ηταν μια ομιλία έκπληξη αυτή που πραγματοποίησε ο βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζων Κίττμερ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, την Τετάρτη το βράδυ, σε εκδήλωση της Κίνησης «Ρεύμα». Οχι τόσο επειδή  ο πρεσβευτής χειρίζεται άριστα την ελληνική γλώσσα, όσο για το γεγονός ότι στάθηκε για το τι θα συμβεί στις σχέσεις Ελλάδας- Βρετανίας με το Brexit.



Δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει τη διπλωματική γλώσσα για να ωραιοποιήσει το ζήτημα αλλά  μίλησε απλά όχι ως διπλωμάτης αλλά ως ένας φίλος της Ελλάδας. Δεν ήταν μόνον καθησυχαστικός ότι δηλαδή δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, αντιθέτως, όπως είπε, θα ενισχυθούν, οι συνθήκες ζωής και επιχειρηματικότητας για τους Ελληνες που βρίσκονται στην Βρετανία καθώς και για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν παρέλειψε στην αρχή της ομιλίας του να επισημάνει και τη ψύχραιμη στάση της ελληνικής κυβερνήσεως στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Σ΄ένα ακροατήριο αποτελούμενο κυρίως από επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίου, αλλά και εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων (ε.α) καθώς και στελέχη επιχειρήσεων, ο βρετανός πρεσβευτής (ο οποίος μετατέθηκε στην κεντρική υπηρεσία του Φόρεϊν Οφις και αποχωρεί από τη χώρα μας- με λύπη όπως τόνισε) διαβεβαίωσε ότι οι ελληνο-βρετανικές σχέσεις θα διασφαλισθούν και θα επιδιώξουμε, όπως τόνισε πολύ πιο ισχυρές σχέσεις και στην Οικονομία και στο εμπόριο και στον αμυντικό τομέα.
Αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα, λέγοντας ότι είναι ένα από τα αδύνατα σημεία της Ελλάδας. Και έφερε ως παράδειγμα τις επισκέψεις  που έκανε με την τοποθέτησή του στην χώρα μας σε επιχειρήσεις (στην αρχή σε επιχειρήσεις βρετανικών συμφερόντων). Ενας επιχειρηματίας κάποια στιγμή του είπε πως είναι σπάνιος άνθρωπος που ως διπλωμάτης επισκέπτεται επιχειρήσεις, αφού εδώ και μια δεκαετία κανένας υπουργός ή πολιτικός δεν τις επισκέφθηκε. Κάλεσε τους επιχειρηματίες να αναδείξουν την επιχειρηματικότητα, λέγοντας ότι υπάρχει πλούτος επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, πλούτος ιδεών και φιλοδοξίας, ζητώντας τους παράλληλα να είναι εξωστρεφείς.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι με την εκδήλωση αυτή τέθηκαν παράλληλα οι αρχές και οι αξίες του «Ρεύματος». Οπως ανέφερε ο Αθ. Σκορδάς (πρώην υπουργός και ο έχων την πρωτοβουλία για την κίνηση αυτή) έχει συσταθεί αυτός ο φορέας για να δείξει την ανησυχία των μελών του για την ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού, να εκπονήσει εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αναλαμβάνει δράση, ψάχνει νέες δομές, νέα πρόσωπα με στόχο να πιέσει το σύστημα για να γίνει πιο παραγωγικό: «Σήμερα, όλο και περισσότεροι πολίτες συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται ένα νέο εθνικό σχέδιο για ανάπτυξη και δημιουργία καλύτερων συνθηκών για τις επόμενες γενιές. Το αναπτυξιακό πρότυπο που έφερε την Ελλάδα ως τον 21ο αιώνα- κι ήταν κυρίως πρότυπο οικονομικής μεγέθυνσης και όχι ποιοτικής ανάπτυξης- κατέρρευσε με πάταγο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκορδάς.
ΒΗΜΑ

5 σχόλια:

  1. Και αυτος πρεπει κατι να πει,αλλα οσο για σχεσεις Ελλαδας Αγγλιας και τ οτι θα γινουν στενοτερες,αςς το πει καλυτερα στον Μπορις Τζονσον,που οταν ηταν δημαρχος κατηγορουσε τον Ερντογαν και τωρα που εγινε ΥΠΕΞ,ακολουθει την εξωτερικη πολιτικη της χωρας του η οποια ειναι ιδιαιτερα φιλικη προς την ΤΟυρκια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν τελικά επέλθει το Brexit, θα πρέπει και η Ελλάδα να δώσει ψήφο στα πλαίσια της Ε.Ε. Να λοιπόν η ευκαιρεία για να γυρίσουν πίσω τα κλαπέντα Μάρμαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω να κρατησω απολη αυτην την υποθεση αυτο;
    "Ενας επιχειρηματίας κάποια στιγμή του είπε πως είναι σπάνιος άνθρωπος που ως διπλωμάτης επισκέπτεται επιχειρήσεις, αφού εδώ και μια δεκαετία κανένας υπουργός ή πολιτικός δεν τις επισκέφθηκε."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΗΜεγαλη Βρετανία, ως μεγάλη δύναμη έχει βοηθήσει απο την αρχή του κράτους μας. Έχει κανει και μεγαλα λάθη.
    Ποτε αυτα τα λαθη που έχουν κανει οι ευρωπαϊκές δυνάμεις.

    Μια απο τις μεγάλες ελλείψεις που είχε η ΕΕ σε αυτή την κρίση, ηταν οτι το ΗΒ είχε εναν ανθρωπάκι στο τιμόνι. Αν είχε καλό τιμονιέρη που να μπαλαντζαριζε όπως πρέπει την Γερμανία, μπορεί να μην είχε γίνει το brexit, η Ευρώπη να μην κόντευε να διαλυθεί, και η χώρα μας που μας νοιάζει να έχει φτάσει σε αυτό το χαλί.

    Επειδή όμως η φύση απεχθάνεται το κενό, τώρα με το brexit (άσχετα με το ποτε και αν θα γίνει) ξεκινά και ξανακάνει δική της εξωτερικη πολιτική.
    Αυτό για την χώρα μας που έχει καταδικαστεί απο τους γερμανους, μονο καλό μπορεί να είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το "πιο κοντά στην Ελλάδα", αν δεν είναι σε σχετικά ισότιμη βάση καήκαμε..

    Ποιά είναι τα κοινά μας συμφέροντα και ποιά τα αντίθετα, απο κει ορίζονται τα πάντα.

    Βέβαια κι εμείς πρέπει να αποφασίσουμε ποιά είναι τα συμφέροντά μας, τα ολοδικά μας, όχι να τα ετεροκαθορίζουμε απο τους εκάστοτε "συμμάχους"/"προστάτες" ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.