9/1/17

Ώρα μηδέν στη Γενεύη για το Κυπριακό

Ξεκίνησαν στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

(Φωτ.: EPA / Salvatore Di Nolfi)
Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί βρίσκονται και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά στη Γενεύη στο Παλάτι των Εθνών. Οι συνομιλίες για το Κυπριακό ξεκίνησαν το πρωί, σηματοδοτώντας την έναρξη των τριήμερων εντατικών διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Άϊντα και παρουσία διαπραγματευτών και εμπειρογνωμόνων από τις δύο κοινότητες.
Τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν είναι αισιόδοξοι για την έκβαση των συνομιλιών.
Επί τάπητος, στους δύο γύρους συναντήσεων που περιλαμβάνει η κάθε ημέρα, το περιουσιακό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Επιπλέον θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την οικονομία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη χρηματοδότηση, την εφαρμογή λύσης και το εδαφικό με την υποβολή χαρτών.
Στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί και η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις υπό τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες. Κυβερνητική πηγή από τη Λευκωσία είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, προς το παρόν, στη διάσκεψη θα μετέχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία, οι κοινότητες και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(Φωτ.: EPA / Salvatore Di Nolfi)
Απαισιόδοξοι οι Ελληνοκύπριοι
Και ενώ οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κύπρου μόλις το 12% των Ελληνοκυπρίων δηλώνει πως είναι αισιόδοξο για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.
Για τους ερωτηθέντες, πιο σημαντικά είναι τα κεφάλαια του εδαφικού και της εκ περιτροπής προεδρίας και όχι η επιστροφή των προσφύγων, κάτι «που είναι ενδεικτικό της κόπωσης και της κατανομής των προτεραιοτήτων» όπως σχολιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μάλιστα το 61% υποστηρίζει τη μη ύπαρξη εγγυήσεων, ούτε σε μεταβατικό στάδιο. Εξίσου χαμηλό είναι και το  ποσοστό αποδοχής έστω και προσωρινών εγγυήσεων από τους πολίτες που ψήφισαν «ναι» στο σχέδιο Ανάν, το οποίο προέβλεπε τη συνέχιση του συστήματος εγγυήσεων του Συντάγματος και της Συνθήκης εγκαθίδρυσης του 1960.

1 σχόλιο:

  1. Ευριπίδης Μ0πίλλης (euripidesb173@gmail.com)
    Υπάρχει ιστορική ευθύνη και έναντι των προγόνων μας συνεχίσουν να υπάρχουν στην Κύπρο μελλοντικές γενεές Ελλήνων.

    Που αποτελεί αυταπάτη να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν με την προδοτική λύση του Ανανστάς και τωμν λοιπών.

    Γιατί προφανώς η ορθή λύση:

    Δεν είναι μόνον θέμα παραμονής κατοχικών στρατευμάτων υπό οιανδήποτε μορφή.

    Δεν είναι μόνον θέμα επιστροφής της Μόρφου, ακόμα και της Αμμοχώστου που την φυλάει η Τουρκία ως δόλωμα για ηθελημένα ή όχι αφελείς, για πολλά χρόνια.

    Δεν είναι μόνον θέμα να δώσει χάρτη η Τουρκία με λίγα στρέμματα γης περισσότερα.

    Το θέμα είναι, με ή χωρίς τα ανωτέρω, το είδος της Ανανστασο-Τουρκικής λύσης που μετατρέπει την Κύπρο αρχικά σε τουρκικό προτεκτοράτο και στο σύντομο μέλλον σε πλήρως τουρκική.

    Και τότε η Τουρκία θα πάρει για πάντα πίσω και την Αμμόχωστο και την Μόρφου και όλην την Κύπρο..

    Και όποιος δεν είναι βλαξ και δεν τα βλέπει αυτά, προφανώς, Ελληνοκύπριος ή Ελλαδίτης είναι προδότης του έθνους και πράκτορας άμεσα ή έμμεσα της Τουρκίας..

    Και για να μην στρουθοκαμηλίζουμε.

    Η συνωμοσία της Ελληνικής κυβέρνησης και του Ανανστας για την «δυτική Ανανιακή λύση» εκτουρκισμού της Κύπρου, άρχισε το 2014 με την κυβέρνηση των ΣαμαροΒενιζέλων

    Που, ανέχτηκαν με τη σύμφωνη προφανώς γνώμη τους την Τουρκία, να χαρακτηρίζει τότε την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα.

    Θυμηθείτε
    (Κύπρια ευρωβουλευτής σε Βενιζέλο: Ούτε η Χούντα του '67 δεν μου έκλεισε το στόμα, 04/07/2014, http://www.protothema.gr/politics/article/392679/kupria-eurovouleutis-se-venizelo-oute-i-houda-tou-67-den-mou-ekleise-to-stoma/

    Ακολούθησε η τουρκική διδακτοροποίηση του κ. Τσίπρα και η διακριτική ακολουθία της ίδιας «πατριωτικής» οδού.

    Με επωδό ότι μόνον η αποχώρηση των στρατευμάτων ενδιέφερε την Ελλάδα.

    Και ότι τα άλλα δεν αφορούν την Ελλάδα (που όμως θα υποστεί τις συνέπειες του της εν είδει Ποντίου Πιλάτου πολιτικής της όπως πολλοί αναλύουν).

    Αλλά αφορούν μόνον την ευρισκόμενη στα νύχια της Νούλας Κύπρο, που εκβίαζε τον Ανανστασιάδη με τον γλοιώδη κυβερνητικό του εκπρόσωπο.

    Και με εκείνο το αξιοθρήνητο, μάλλον από τύψεις ανθρωπάκι που το έχει ως προκάλυμμα ο Αννάν στις συνομιλίες

    Έτσι με συνεχή Γκαιμπελική προπαγάνδα επιδιώκουν να επιβάλουν λύση κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Με υπογραφές του εφιάλτη Ανανστάς.
    Που συνταγματικά δεν το δικαιούται.

    Και παραπλανούν τον Ελληνισμό της Κύπρου με όλα τα ανωτέρω, Μόρφου, χάρτες κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.