3/1/17

Οι πολλαπλασιαστές της καταστροφής

Ξέρετε ποιος φταίει για τα βάσανά μας; Οι «λάθος πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ». Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας –που έπεσε μέσα σε όλες του τις προβλέψεις– ανέφερε στη Νίσυρο: «Ακούω τώρα τελευταία διάφορους τεχνοκράτες, ανόητους θα έλεγα – τους έχουμε υποτίθεται για να μας λένε σωστά τους αριθμούς, ούτε αυτούς δεν μας λένε σωστά. Έχουν παραδεχτεί αρκετές φορές ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς, αλλά μας λένε τώρα ξανά ότι το λάθος είναι το σωστό».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Προκόπης Παυλόπουλος, δεν παραλείπει να κατηγορήσει τα «τα λάθη του ΔΝΤ, στα αρχικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, με τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή σχετικά με την αναμενόμενη ανάπτυξη». Για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κρίση φταίνε οι λάθος πολλαπλασιαστές και όχι οι δεκάδες χιλιάδες διορισμοί που έκανε ο ίδιος ως υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, οι οποίοι αύξησαν το χρέος από 180 δισ. το 2003 σε 300 το 2009.
Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, που ήταν επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, είχε παραδεχτεί ότι η επίπτωση της περικοπής των δαπανών στην ύφεση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη από όση είχε προϋπολογιστεί. Ο ίδιος διευκρίνισε στη συνέχεια σε άρθρο του στην Καθημερινή (9/02/2013) ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας η επίπτωση του πολλαπλασιαστή ελαχιστοποιήθηκε από άλλους απρόσμενους παράγοντες» και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «με δεδομένη τη θέση χρέους της Ελλάδας και τις υφιστάμενες πηγές χρηματοδότησης, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχιστεί η συνετή δημοσιονομική συρρίκνωση, όπως έχει σχεδιαστεί, όπου η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο».
Για τη συνέχεια  athensvoice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.