11/1/17

«Παραμύθια» από τη Σουηδία

ην Κυριακή αποχαιρετήσαμε τους «Σουηδούς». Τους Ελληνες φίλους μας, δηλαδή, που τα τελευταία χρόνια ζουν στο Γκέτεμποργκ και βρέθηκαν στην Αθήνα για τις γιορτές. Απολαμβάνουμε τις συζητήσεις μαζί τους. Κάθε φορά τους βάζουμε να μας διηγηθούν ιστορίες από τις δημόσιες υπηρεσίες της Σουηδίας, σαν τα παιδιά που ζητούν παραμύθια από τη γιαγιά.

Αυτή τη φορά, αφορμή στάθηκε το επικείμενο χειρουργείο του παιδιού, μια επέμβαση ρουτίνας. Το ραντεβού κλείστηκε σε δημόσιο νοσοκομείο της πόλης.

Στους γονείς εστάλη φάκελος με οδηγίες που περιλαμβάνουν από την προετοιμασία στο σπίτι (π.χ. συστήνεται η μόνη αναφορά στο χειρουργείο να γίνει μία εβδομάδα πριν) μέχρι και το πού θα παρκάρουν στο νοσοκομείο. Σε ειδικά σχεδιασμένο σάιτ, τα παιδιά βλέπουν ευχάριστες φωτογραφίες των χώρων της παιδιατρικής πτέρυγας.

Την ημέρα του χειρουργείου, η μητέρα του θα λείψει από τη δουλειά της. Τότε, θα μπει στην ειδική εφαρμογή του ασφαλιστικού ταμείου στο κινητό της και θα δηλώσει ότι θα απουσιάσει από το γραφείο ώστε να της καταβληθεί η ημερήσια αποζημίωση. Μέσω της εφαρμογής το ταμείο, μεταξύ άλλων, συλλέγει πολύτιμα στατιστικά στοιχεία για τις παιδικές ασθένειες. «Και δεν θέλουν χαρτί γιατρού;», ρωτήσαμε γουρλώνοντας τα μάτια. «Οχι, το κράτος εμπιστεύεται τον πολίτη. Αλλά κανείς δεν διανοείται να καταχραστεί τη δυνατότητα αυτή. Είναι έξω από τη λογική τους».


Για τη συνέχεια Kathimnerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.