25/1/17

Η Μάλτα αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα

Τα Σκόπια συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με τη Μάλτα με το συνταγματικό τους όνομα. Αυτό το νησί - έθνος, ήταν το μόνο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την Κύπρο, που μετά από 25 χρόνια της ανεξαρτησίας έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις.
Η απόφαση, σύμφωνα με το κανάλι ‘Sitel’ δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Σκοπίων (εφημερίδα της κυβερνήσεως) όπου αναφέρεται ότι η Ψευδομακεδονία συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τη Δημοκρατία της Μάλτας σε επίπεδο πρέσβεων.
Το σλαβικό δημοσίευμα σημειώνει ότι «είναι σημαντικό ότι στην ανταλλαγή διακοινώσεων μεταξύ των δύο υπουργείων το Υπουργείο Εξωτερικών της Βαλέτα αποφάσισε να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και γίνεται η 135η χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει το κράτος ως Ψευδομακεδονία.
Πρόσθετο βάρος της αναγνώρισης, τονίζει το δημοσίευμα, είναι ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η Μάλτα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στα τέλη του 2012 το τελευταίο κράτος μέλος της ΕΕ που άλλαξε στάση και αποφάσισε να χρησιμοποιεί (σε διμερές επίπεδο) το συνταγματικό όνομα της χώρας ήταν η Ουγγαρία.
Η Κύπρος παραμένει το μοναδικό μέλος της ΕΕ που τα Σκόπια δεν έχουν επίσημες σχέσεις. Ο λόγος είναι ότι η Λευκωσία δεν έχει ακόμη συνάψει σχέσεις επιλέγοντας την άρνηση της να το πράξει με το συνταγματικό όνομα, κυρίως λόγω της πίεσης από την Αθήνα, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

3 σχόλια:

  1. Αν και είναι άνευ σημασίας, για λόγους που έχω εξηγήσει στο παρελθόν, μού κάνει εντύπωση πώς ένα κράτος-μέλος τής ΕΕ αναγνωρίζει τα Σκόπια μονομερώς με διαφορετικό όνομα, απ' ό,τι οι Βρυξέλλες. Διότι η ΕΕ χρησιμοποιεί επισήμως το όνομα τού ΟΗΕ, ήτοι FYROM.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχοντας ζήσει στη Μάλτα για επαγγελματικούς λόγους, έχω δει ότι 3 στα 4 μαγαζιά εστίασης από τη Μαρσασκάλα μέχρι τη Βαλλέτα είχαν Σκοπιανούς υπαλλήλους που με κάθε ευκαιρία δήλωναν στους τουρίστες από που κατάγονται (και αναδιπλώνονταν σαν τις συμπαθείς όρνιθες όταν τους αντιπαρέθετα μαζί με την καταγωγή μου και 2-3 μόνο επιχειρήματα).
    Δε θα μου προξενούσε μια ειδικού τύπου συμφωνία λοιπόν, αλλά κρατάω μικρό καλάθι, γιατί την είδηση δημοσιεύουν μόνο σκοπιανά μέσα. Μια συμφωνία πχ μεταξύ επιμελητηρίων όπου "ξεχάστηκε" τεχνηέντως το όνομα που οι σλάβοι θέλουν, δε σημαίνει απαραίτητα κι αναγνώριση σε κυβερνητικό επίπεδο.
    Σημειολογικά: ο Π/Θ της Μάλτας κέρδισε με μικρό ποσοστό διαφορά την πρωτιά στις εκλογές από το 2ο υποψήφιο (του εθνικιστικού κινήματος) υποσχόμενος φθηνότερο ρεύμα που θα πετύχαινε με νέους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.
    Έργο που ανέλαβε κι εκτέλεσε ελληνικός όμιλος.
    Φαντάζομαι όμως ότι αυτά τα γνωρίζει η ελληνική Διπλωματία και οι ικανότατοι σύμβουλοι στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα και θα τα χρησιμοποιήσουν αναλόγως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βλέπω δημοσιευμένο και στο Έθνος και στο Liberal.
      Πηγή φαίνεται να είναι το πρακτορείο ειδήσεων στα Σκόπια «ΜΙΑ», οπότε, όπως λες, ας κρατούμε μικρό καλάθι.
      Το ερώτημά μου (1:15 μ.μ.) εξακολουθεί να παραμένει.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.