2/8/17

Η τρέλα της "καρέκλας" θάβει το Ποντιακό - Κάλεσμα για ΕΝΟΤΗΤΑ ενόψει επετείου 100 χρόνων από τη Γενοκτονία

Κάλεσμα για ενότητα των Ποντίων ενόψει των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία
  • Από αριστερά: Παναγιώτης Παπουλίδης, Νίκος Ασλανίδης, Ανέστης Οσιπίδης, Κωνσταντίνος Τσιλφίδης και Θεοδόσης Κυριακίδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
Τη σύσταση οργανωτικής επιτροπής η οποία θα προετοιμάσει και τα συντονίσει τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (με ύψιστο στόχο τη διεθνή αναγνώριση), προτείνουν οι πρόεδροι τριών ομοσπονδιών του εξωτερικού αλλά και οι «9» που παραιτήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στην ΕΣΗΕΜ-Θ στη Θεσσαλονίκη, πήραν μέρος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντίων της Ευρώπης Ανέστης Οσιπίδης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά Κώστας Τσιλφίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντίων της Αυστραλίας Παναγιώτης Παπουλίδης, και εκ μέρους των «9» ο δρ Θεοδόσης Κυριακίδης και ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης.
Και οι πέντε απηύθυναν κάλεσμα για ενότητα σε όλες τις ομοσπονδίες, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και ζήτησαν να αγωνιστούν προκειμένου να κάνουν γνωστή την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.

Ανέστης Οσιπίδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
Όπως τόνισαν, στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια θα πρέπει να βρεθούν ο πολιτισμός (χοροί, τραγούδια, γαστρονομία) και η ιστορία μέσα από διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Το πρόγραμμα, υπογραμμίζουν, θα πρέπει να είναι πολύπλευρο και με απήχηση τόσο στις νέες γενιές των Ποντίων όσο και στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και σε διεθνή φόρα και λόμπι.
«Οι εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει ως ομοσπονδία του εξωτερικού μπορούν να αποτελέσουν τα εργαλεία για έναν καλύτερο συντονισμό των εκδηλώσεων για τα 100χρονα, με ύψιστο στόχο την αναγνώριση της Γενοκτονίας», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντίων της Ευρώπης, Ανέστης Οσιπίδης. Παράλληλα, μετέφερε την αγωνία του Προκόπη Παυλόπουλου (εκπρόσωποι της ομοσπονδίας συναντήθηκαν μαζί του τη Δευτέρα), η ημερομηνία-ορόσημο να βρει όλους τους Πόντιους ενωμένους. «Ας ενωθούμε και μετά ας αναθεωρήσει ο καθένας τη θέση του, αν αυτό επιθυμεί», υπογράμμισε.

Ανέστης Οσιπίδης και Κώστας Τσιλφίδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά επισήμανε ότι το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι Πόντιοι δεν είναι ενωμένοι. «Ο παγκόσμιος ελληνισμός Ποντίων θέλει την ένωση. Αυτή τη στιγμή ο θύτης [σ.σ.: η Τουρκία] καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για τη μη αναγνώριση από ό,τι τα θύματα. Έχουμε χρέος προς τους προγόνους μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την αναγνώριση», σημείωσε ο Κώστας Τσιλφίδης, και έκανε λόγο για τρικλοποδιές που μπαίνουν από κάποιους στην Ελλάδα, και οι οποίες εμποδίζουν την κοινή πορεία προς αυτόν το στόχο. «Αυτό είναι ένα έγκλημα που μας βαραίνει», είπε.
Παναγιώτης Παπουλίδης: Οι Έλληνες Πόντιοι του εξωτερικού θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, όπως έκαναν μέχρι σήμερα.
Ο εκπρόσωπος των «9», παίρνοντας το λόγο, διευκρίνισε ότι η συνέντευξη Τύπου «δεν είναι νέα προσπάθεια διάσπασης», αλλά ένα κάλεσμα προς όλους τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών του εξωτερικού, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει θεσμικά στον ελλαδικό χώρο. Ο Θεοδόσης Κυριακίδης ζήτησε να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα από τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Να τεθούν οι βάσεις για συνεργασίες ώστε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία από κράτη, να γίνουν δημοσιεύσεις σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού, να ενημερωθεί η επιστημονική κοινότητα», πρότεινε.
Μία από τις προτάσεις που θα κατατεθούν στην οργανωτική επιτροπή που θα συντονίσει τις εκδηλώσεις μνήμης ανά τον κόσμο είναι η διεξαγωγή εκδηλώσεων (ανά εβδομάδα σε διαφορετικό νομό της χώρας) αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού όλο το 2019, από την αρχή του Ιανουαρίου έως το τέλος του Δεκεμβρίου.
Και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι τρεις ομοσπονδίες του εξωτερικού επανέλαβαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στο τακτικό συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ, καθώς δεν συμφωνούν με τις οργανωτικές διαδικασίες.

1 σχόλιο:

  1. Δεν είμαι Πόντιος, όμως, θερμή παράκληση, δώστε τόπο στα πρωτεία και μονιάστε! Είμαστε όλοι, Έλληνες!!! Ας μην επιτρέψετε την διχόνοια να σας διασπάσει. Ευχαριστώ πολύ. Η ΠΑΝΑΓΊΑ του Πόντου, να σας φωτίσει αδέλφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.