2/8/17

Παντελής Σαββίδης: Η πολυπόθητη ποντιακή ενότητα και πώς μπορεί να επιτευχθεί

  • (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
Οι πρόεδροι τριών ποντιακών ομοσπονδιών (ΗΠΑ-Καναδά, Ευρώπης και Αυστραλίας) βρέθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη και μίλησαν στους δημοσιογράφους, παρουσία εκπροσώπων των «9». Οι «9» είναι τα πρώην μέλη του ΔΣ της ΠΟΕ που παραιτήθηκαν για να τονίσουν τις παθογένειες του ποντιακού χώρου και να διεγείρουν τις ποντιακές συνειδήσεις τονίζοντας την ανάγκη ενότητας.
Από τα όσα ειπώθηκαν, αξίζει να επισημανθούν τα εξής:

► Οι λόγοι αποχής των Ομοσπονδιών από τις διαδικασίες της ΔΙΣΥΠΕ είναι οι ίδιοι που ανάγκασαν τους «9» να παραιτηθούν από το ΔΣ της ΠΟΕ. Συνοψίζονται στους εξής δύο: Η προσωπική πολιτική εμβληματικού στελέχους του ποντιακού χώρου και η δημιουργία ομάδας, περί αυτόν, που επιχειρεί να ελέγξει, εν είδει φράξιας, τις διαδικασίες στον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Επανειλημμένως ακούστηκε η κοινή πορεία στελεχών στο πλαίσιο της ΠΟΕ και η απόκλισή τους από τη στιγμή που άρχισαν να εφαρμόζονται ολοκληρωτικές μέθοδοι.
► Τονίστηκε η ανάγκη ενότητας του ποντιακού χώρου. Και αν δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μόνιμη βάση, τουλάχιστον να επιχειρηθεί ενόψει των εκδηλώσεων με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία. Μια θέση συζητήσιμη. Την ενότητα ή την επιδιώκεις από θέση αρχής, και διότι έτσι μπορεί να πετύχεις τον κύριο στόχο σου που είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας, ή, διαφορετικά, δεν είναι πειστικό αίτημα. Ευκαιριακή ενότητα δεν πείθει.
► Τονίστηκε η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενότητα του ποντιακού χώρου. Τον Πρόεδρο επισκέφθηκαν την προηγούμενη ημέρα οι πρόεδροι των ομοσπονδιών. Σε ερώτηση παριστάμενου, ιστορικού επίσης στελέχους του ποντιακού χώρου, γιατί έθεσαν το ζήτημα της διάσπασης στον ανώτατο άρχοντα, η απάντηση ήταν: ο Πρόεδρος γνώριζε πολύ περισσότερα από όσα είχαν κατά νου. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον ποντιακό χώρο και έχει κάνει τη σωστή διάγνωση ότι χωρίς ενότητα δεν μπορούν να επιτευχθούν πολλά.
► Οι αιτίες της διάσπασης και της μειωμένης απόδοσης σε διεθνές επίπεδο έχουν εντοπιστεί και διαγνωστεί. Επειδή δεν σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν, ο εμβληματικός πρόεδρος θα πρέπει να αλλάξει απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας της ομοσπονδίας, ελληνικής και διεθνούς, και να παραμείνει ενεργός δρων. Και οι άνθρωποι που σχεδόν άκριτα τον ακολουθούν, να αντιληφθούν πως η ποντιακή υπόθεση υπερβαίνει τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.
Ας ανοίξουν το παιχνίδι. Και ας επιδιωχθεί η ενότητα, ως θέμα αρχής και όχι ευκαιριακής σύγκλισης. Θα είναι η αρχή της κάθαρσης στην ποντιακή τραγωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.