5/11/17

Πώς η Τεχεράνη βοήθησε τη Βαγδάτη να πάρει το Κιρκούκ

Οι δραματικές εξελίξεις που οδήγησαν στην κατάληψη του Κιρκούκ, η στάση της Τεχεράνης και των Αμερικανών και οι εσωτερικές διχόνοιες των Κούρδων.

Γύρω στις οχτώ το βράδυ, στις 15 Οκτωβρίου, ένας Ιρανός στρατηγός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης συνοδευόμενος από τους Ιρακινούς διοικητές Αμπού Μαχντί αλ-Μουχαντίς και Χαντί αλ-Αμερί κάθισε με τους Κούρδους διοικητές στο Κιρκούκ. Ο Ιρανός στρατηγός γνωστός μόνο από το επώνυμο του, Εκμπαλπούρ, είναι στενός συνεργάτης του αρχηγού της Δύναμης Κουντς (το τμήμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης που ενεργεί έξω από το Ιράν) Κασέμ Σολεϊμανί. Ο Εκμπαλπούρ είπε στους Κούρδους να παραδώσουν την πόλη ειρηνικά. Σύμφωνα με εσωτερική πληροφόρηση του AL MONITOR ο Εκμπαλπούρ προειδοποίησε τους Κούρδους: «Αν αντισταθείτε θα σας συντρίψουμε και θα χάσετε τα πάντα»
Το προηγούμενο διάστημα η κουρδική ηγεσία είχε απορρίψει τις επανειλημμένες αιτήσεις του Σολεϊμανί να μην προχωρήσει στο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου. Οι διοικητές της Πεσμεργκά που είχαν πολεμήσει τον στρατό του Σαντάμ Χουσεΐν μαζί με τον Σολεϊμανί και άλλους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης τη δεκαετία του ΄80 γνώριζαν ότι ο διοικητής της Δύναμης Κουντς είναι άνθρωπος που παίρνει την εκδίκηση του.

Για τη συνέχεια ArmyNow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.