3/6/18

Οι Ρώσοι πάνε Τουρκία και oι ξενοδόχοι της Κύπρου «κλαίνε»

Η εξάρτηση της Κύπρου από δυο - τρεις αγορές αποτελεί πληγή για τον τουρισμό μας. Ανατρέχοντας σε στατιστικά στοιχεία του παρελθόντος διαπιστώνει κανείς ότι στο βάθος των τριών δεκαετιών (από το 1986 που ο ΚΟΤ διατηρεί στοιχεία), οι Βρετανοί παραμένουν οι νούμερο ένα επισκέπτες στο νησί μας, ενώ εναλλάσσονται στην πεντάδα διαχρονικά διάφορες αγορές. Η Γερμανία και η Ελβετία κάποτε μεσουρανούσαν, ενώ και οι σκανδιναβικές χώρες είχαν πάντοτε καλή παρουσία στο νησί μας. Τώρα πλέον, η Ρωσία είναι σταθερός τουριστικός εταίρος.
Για το 2002 (πρώτη χρονιά που διατηρεί στοιχεία η στατιστική υπηρεσία) καταγράφονται 108.821 αφίξεις Ρώσων στο νησί μας. Μετά από 15 χρόνια, η άνοδός τους έχει ξεπεράσει το 650% καθώς κατά το 2017, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών έφτασε τις 824.494. Μάλιστα η ρωσική αγορά αποτέλεσε το 22,6% των συνολικών αφίξεων για το 2017. Αυτό που είναι επίσης βέβαιο είναι ότι τα νούμερα του τουρισμού έχουν ανέβει. Από 900.727 τουριστικές αφίξεις το 1986, το 2017 κλείδωσε με πέραν των 3,6 εκατ. επισκεπτών.

Γκρίνια για Ρώσους
Για το 2017 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 3.652.073 σε σύγκριση με 3.186.531 την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 14,6% αλλά και ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τη διάρκεια ενός έτους. Μάλιστα, η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου έσπασε κατά το 2017 όλα τα ρεκόρ καθώς οι επιβάτες που διακινήθηκαν από τους δύο αερολιμένες ανήλθαν στα 10 εκατομμύρια.
Για το 2018 όλοι οι φορείς έκαναν λόγο ότι θα ξεπεράσουμε το φράγμα των 4 εκατ. τουριστών. Ωστόσο μετά το Πάσχα, οι δηλώσεις των αρμόδιων φορέων έχουν προκαλέσει σύγχυση, ενώ οι αριθμοί του τετραμήνου (τόσο από τη στατιστική υπηρεσία όσο και από τα αεροδρόμια) καταγράφουν άνοδο. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για την αγορά της Ρωσίας, όπου οι εκτιμήσεις θέλουν τις κρατήσεις να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι καθώς φέτος υπάρχει έντονος ανταγωνισμός λόγω Τουρκίας και Αιγύπτου.
«Η φετινή τουριστική χρονιά σίγουρα μόνο εύκολη δεν θα είναι. Παρόλο που οι πρώτοι τέσσερις ημερολογιακοί μήνες είχαν θετικό πρόσημο, εντούτοις στην πορεία, και συγκεκριμένα το Μάιο, τα δεδομένα άλλαξαν», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση ΣΤΕΚ, ΠΑΣΥΞΕ και ACTA.
Τι πήγε στραβά;
Τι άλλαξε; Οι κρατήσεις των Ρώσων είναι σε χαμηλά επίπεδα (σε σημείο που πανικοβάλλει τους ξενοδόχους), ενώ οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν από τους ξενοδόχους να διατηρήσουν χαμηλά τα πακέτα για ένα πιο μεγάλο διάστημα στοχεύοντας να τονώσουν περισσότερο αυτή την περίοδο κατά την οποία καταγράφονται χαμηλές προκρατήσεις.  Κάποιοι αναφέρουν ότι η ρωσική αγορά είναι μειωμένη κατά 25% ενώ άλλοι κάνουν λόγο για πτώση του ποσοστού μέχρι και 50%. Οι πληροφορίες του «Φ» θέλουν να υπάρχει αναστάτωση με τη ρωσική αγορά, καθώς ένας μεγάλος ξένος tour operator έχει αλλάξει το πρόγραμμά του στην κυπριακή αγορά, γεγονός που έχει μειώσει δραματικά τους αριθμούς των αφίξεων Ρώσων στο νησί μας.
Πάντως, σύμφωνα με την ανώτερη διευθύντρια Aviation Development, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη, καμιά αεροπορική εταιρεία δεν έχει ακυρώσει τον προγραμματισμό της, ενώ για το τετράμηνο η αεροπορική κίνηση ήταν αυξημένη κατά 12% σε σύγκριση με πέρσι.
Πορεία ρωσικής αγοράς
Η Ρωσία μπήκε δυναμικά αλλά σταδιακά στο προσκήνιο και πλέον είναι στην τριάδα των σημαντικότερων μας αγορών. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι το 1986 δεν γίνεται καθόλου αναφορά στην αγορά αυτή. Κατά το 1996 γίνεται αναφορά ότι έφτασαν στο νησί μας 130 χιλ. επισκέπτες από τη Ρωσία και τις πρώην σοβιετικές χώρες.
Το 2002 καταγράφονται 108.821 αφίξεις Ρώσων, ενώ ο αριθμός μέχρι το 2006 μένει σταθερός. Το 2007 αρχίζει να καταγράφεται συνεχής άνοδος των αφίξεων από Ρωσία. Κατά το 2007 επισκέφτηκαν την Κύπρο 145.921 Ρώσοι ενώ το 2008 ο αριθμός τους αυξάνεται στις 180.926. Δυο χρόνια μετά οι Ρώσοι σπάζουν το φράγμα των 200 χιλ. αφίξεων (223.861), ενώ μια χρονιά μετά (το 2011) μας επισκέφτηκαν 334.083 Ρώσοι. Από τότε η άνοδος των Ρώσων είναι θεαματική. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το 2014 είχαμε 636.766 αφίξεις. Κατά το 2016 επισκέφτηκαν το νησί μας 781.634 Ρώσοι, ενώ κατά το 2017, ο αριθμός των Ρώσων έφτασε τις 824.494. Από το 2002- αφού πέρασαν 16 χρόνια- η άνοδός τους έχει ξεπεράσει το 650%. Μάλιστα η ρωσική αγορά αποτέλεσε το 22,6% των συνολικών αφίξεων για το 2017.
Μονοπώλιο δύο αγορών
Οι μεγάλοι αριθμοί τουριστών για το 2017 οφείλεται στους Βρετανούς και τους Ρώσους οι οποίοι αποτελούν το 34,3% και 22,6% των συνολικών αφίξεων. Το 2017 επισκέφτηκαν το νησί μας 1.253.839 Βρετανοί. Χαμηλότερους αριθμούς καταγράφουν οι Γερμανοί. Το 2017 επισκέφτηκαν το νησί μας 188.826 Γερμανοί λόγω της ενίσχυσης του πτητικού προγράμματος. Το ποσοστό των Γερμανών επί των συνολικών αφίξεων ανήλθε το 2017 σε 5,2%. Κατά το 2017, οι αφίξεις από τις σκανδιναβικές χώρες αποτελούν το 6,7% του τουριστικού ρεύματος καθώς οι επισκέπτες από Δανία, Σουηδία, Νορβηγία αλλά και τη Φινλανδία ανήλθαν στις 247.247.
Οι αριθμοί του 2018
Οι τοπ αγορές αλλάζουν μεν, οι Βρετανοί παραμένουν ακλόνητοι δε. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την κύρια πηγή τουρισμού για την Κύπρο για το πρώτο τετράμηνο του 2018, με ποσοστό 34,3% και ακολουθούν η Ρωσία με ποσοστό 13,8%, η Ελλάδα με 8,6% και το Ισραήλ με 7,3%. Η Γερμανία κλείνει την πεντάδα με 6,8%. 
Τεράστια άνοδο για το πρώτο τετράμηνο του 2018 καταγράφουν οι αφίξεις από τις σκανδιναβικές χώρες. Η Δανία καταγράφει αύξηση 64,6% (5.155 αφίξεις), η Σουηδία 62,6% (17.2854 αφίξεις) και η Φινλανδία 75% (3.714 αφίξεις). Μεγάλες αυξήσεις καταγράφουν και η Ουκρανία και η Πολωνία με 51,3% και 76,3% αντίστοιχα. Οι Ουκρανοί που επισκέφτηκαν το νησί μας κατά το πρώτο τετράμηνο ανήλθαν στις 10.864 και οι Πολωνοί 15.166. Η Ελβετία είναι μια αγορά που πάει καλά φέτος καθώς έχουν αφιχθεί 11.328 τουρίστες για το πρώτο τετράμηνο του 2018 από 8.114 το περσινό διάστημα καταγράφοντας άνοδο 39,6%. 
Η τουριστική μεταρρύθμιση στα χέρια των κομμάτων
Προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η τουριστική μεταρρύθμιση, η Κυβέρνηση οδηγεί στη Βουλή δύο νομοσχέδια. Στην ολομέλεια της Βουλής στις 15 Ιουνίου θα κριθεί η σύσταση του Υφυπουργείου Τουρισμού. Ήδη ενώπιον των βουλευτών βρίσκεται το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που προνοεί τη διάλυση του ΚΟΤ και τη σύσταση Υφυπουργείου. Αναμένεται να κατατεθούν τροπολογίες από κόμματα της αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ) για διατήρηση του ΚΟΤ, επομένως η τύχη του Υφυπουργείου θα κριθεί στην ολομέλεια.
Το δεύτερο πακέτο αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ξενοδοχείων το οποίο προωθήθηκε από τη Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προνοεί σωρεία αλλαγών στη διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων, μειώνει τη γραφειοκρατία με την απλοποίηση διαδικασιών για άδεια λειτουργίας και ενισχύει τις επιθεωρήσεις. Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου τις επόμενες βδομάδες.
Σχόλιο: Βιάστηκαν οι ξενοδόχοι
Είναι διαχρονικό φαινόμενο οι ξενοδόχοι να παραπονιούνται για τον τουρισμό. Φέτος έχουν μειωθεί οι πληρότητές τους λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού των κλινών. Τι να πουν όμως οι εστιάτορες που για χάριν του all inclusive έχασαν ένα μεγάλο μερίδιο της πελατείας τους; Οι ξενοδόχοι βιάστηκαν να εκμεταλλευτούν τις χορηγίες της ΕΕ και έλαβαν δάνεια από την ΕΤΕπ και προέβησαν σε μεγάλης κλίμακας ανακαινίσεις.
Με αυτό το μοντέλο του τουρισμού που λειτουργεί το νησί μας και χωρίς ανανέωση του brand μας πώς θα προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες;
Το σκέφτηκαν αυτό οι επιχειρηματίες προτού βιαστούν να επεκτείνουν τις μονάδες τους;
Για να δημιουργήσεις περισσότερες κλίνες σημαίνει ότι είσαι βέβαιος ότι θα έχεις και του χρόνου τους ίδιους αριθμούς τουριστών. Ποιος όμως μπορεί να δώσει τέτοιες εγγυήσεις;
Φυσικά όπως σε όλα τα πράγματα οι καλοί επιχειρηματίες που δουλεύουν σωστά δεν χάνονται και επιτυγχάνουν τους στόχους τους.
Επομένως θα φανούν φέτος οι καλοί επιχειρηματίες που δεν θα επηρεαστούν από τα όποια σκαμπανεβάσματα είτε των Ρώσων, είτε των Βρετανών, είτε των Ισραηλιτών. Αυτοί που δουλεύουν με μεθοδικότητα, όραμα και επαγγελματισμό. 
  Δήμητρα Λάντου
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Και οι ξενοδόχοι τής Ελλάδας κλαίνε, Σάββα. Οι ακυρώσεις κρατήσεων διαδέχονται η μία την άλλη υπέρ τής Τουρκίας. Η πτώση τής λίρας οδηγεί τον τουρισμό προς τα εκεί. Και ασφαλώς όχι μόνο τον ρωσικό. Επίσης, από τα ελληνικά γραφεία τουρισμού διοργανώνονται πολλές εκδρομές στην Τουρκία κι έχουν ταχυτάτη πληρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.