2/8/18

Greek Hoaxes: Άκρως επικίνδυνη η συμβουλή για τα βρεγμένα ρούχα του Μητσοτακη. Δείτε τι λένε οι ειδικοί πυροσβέστες.

August 1, 2018

Σύμφωνα με τον κύριο Μητσοτακη αν οι πολίτες στο Μάτι είχαν φορέσει μια βρεγμένη μπλούζα πριν βγουν έξω στη φωτιά δεν θα είχαν καεί και δεν θα είχαν πάθει εγκαύματα. Κατά πόσο όμως αυτή η κίνηση μπορεί να μας προστατεύσει από την φωτιά;
Η επιστημονική έρευνα δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Τα βρεγμένα ρούχα επιταχύνουν τα εγκαύματα σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα συμπεράσματα δικά σας.
greekhoaxes

Ελληνικά Hoaxes: Τελικά είναι επικίνδυνα τα βρεγμένα ρούχα στη φωτιά;

0
Με αφορμή πρόσφατη τοποθέτηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με τη χρήση βρεγμένων ρούχων για προστασία από εγκαύματα σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, είδαμε δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι «είναι επικίνδυνα τα βρεγμένα ρούχα στη φωτιά» και επιπλέον ότι «Αμερικανοί πυροσβέστες εξηγούν γιατί δεν πρέπει να φοράμε βρεγμένες μπλούζες στη φωτιά». Τελικά είναι επικίνδυνα τα βρεγμένα ρούχα στη φωτιά;
Το είδαμε στο neaselida.gr και documento.gr και άλλα.

Τα παραπάνω δημοσιεύματα παρουσιάζουν, ως ισχυρισμό, ένα τμήμα από βίντεο όπου αναφέρει: «Μην βρέχεται τα ρούχα σας. Τα υγρά ρούχα μεταδίδουν θερμότητα στο δέρμα πολύ πιο γρηγορότερα από τα στεγνά. Η ένδυση κάνει πιο πιθανά τα εγκαύματα. Αυξάνει επίσης την υγρασία. Ο υγρός αέρας (ατμός) προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στις αναπνευστικές οδούς από τον ξηρό αέρα στην ίδια θερμοκρασία. Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το νερό σας είναι να το πιείτε.»
Όμως, αυτό είναι παραπλανητικό. Αν κάποιος παρακολουθήσει ολόκληρο το βίντεο με τίτλο «The New Generation Fire Shelter» θα καταλάβει ότι αυτή η αναφορά για τα βρεγμένα ρούχα που είδαμε σε αυτό, αφορά συγκεκριμένες συνθήκες όπου αυτός που προσπαθεί να προστατευτεί χρησιμοποιεί το αντιπυρικό ατομικό καταφύγιο (fire shelter). Το απόσπασμα που χρησιμοποιήθηκε, προέρχεται από το παρακάτω βίντεο που αφορά αποκλειστικά οδηγίες για τη χρήση του εν λόγω αντιπυρικού καταφυγίου και οι συστάσεις για αποφυγή βρεξίματος των ρούχων, αφορούν τους πυροσβέστες που το χρησιμοποιούν και δεν αναφέρεται ως γενική οδηγία σε πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Για να ξεκαθαρίσουμε τι πραγματικά ισχύει με τα βρεγμένα ρούχα στη πυρκαγιά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν δυο σημαντικές παραμέτρους:
  • Η χρήση ρούχων από φυσικά υλικά (βαμβάκι, μαλλί), και όχι συνθετικά, είναι αναγκαία. Ειδικότερα, παντελόνι και μακρυμάνικη μπλούζα ή πουκάμισο, στέρεα υποδήματα όπως δερμάτινα μποτάκια, νωπό ύφασμα ή μάσκα για τη προστασία της αναπνευστικής οδού από καπνούς, και εφόσον είναι δυνατό, βαμβακερές ή μάλλινες κάλτσες, καπέλο με ευρύ γείσο, διόπτρες για τη προστασία των ματιών από καπνούς και γάντια κηπουρικής από φυσικά και όχι συνθετικά υλικά.
Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βικτώριας, Αυστραλία (κείμενο στα Ελληνικά)
  • Η δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι πως κάθε φωτιά έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα ακτινοβολούμενη θερμότητα (radiant heat). Εάν η ακτινοβολούμενη θερμότητα είναι υψηλή, όπως στη περίπτωση των πυρκαγιών στο Μάτι (ειπώθηκαν τιμές που κυμαίνονται από 600 έως 2.000 °C), κανένα μέτρο ατομικής προφύλαξης δε μπορεί να σώσει έναν άνθρωπο. Για παράδειγμα, ένα δέντρο είναι δυνατόν να «αυταναφλεγεί» στους 350 °C, ακόμη και αν δεν έχει έρθει σε επαφή με φλόγα. Οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο αυξομειώνονται, ανάλογα τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιστατικού, όπως για παράδειγμα ένταση ακτινοβολούμενης θερμοκρασίας, απόσταση από τη φωτιά, διεύθυνση και ένταση ανέμου και φωτιάς, ρουχισμός κτλ. Επομένως, δεν υπάρχει κάποιος «χρυσός κανόνας» που μπορούμε να υιοθετήσουμε για κάθε περίπτωση, πλην κάποιων γενικών συμβουλών. Το αυτό ισχύει και στη περίπτωση των βρεγμένων ρούχων.

Τι οδηγίες δίνει το National Geographic για τη περίπτωση που κάποιος εγκλωβιστεί σε πυρκαγιά στην ύπαιθρο;
  • Μην προσπαθήσετε να τρέξετε πιο γρήγορα από τις φλόγες. Αντ’ αυτού αναζητήστε ένα σώμα νερού όπως μια λίμνη ή ένα ποτάμι και σκύψτε μέσα σε αυτό.
  • Εάν δεν υπάρχει νερό κοντά, βρείτε ένα βυθισμένο και καθαρό ή με ελάχιστη βλάστηση σημείο του εδάφους, ξαπλώστε κάτω και καλύψτε το σώμα σας με βρεγμένα ρούχα, μια κουβέρτα ή χώμα. Μείνετε χαμηλά και καλυμμένοι μέχρι να περάσει η φωτιά.
  • Προστατεύστε τους πνεύμονές σας αναπνέοντας τον αέρα που βρίσκεται πιο κοντά στο έδαφος μέσα από ένα υγρό πανί, αν είναι δυνατόν, για να αποφύγετε την εισπνοή καπνού.
η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βικτώριας (Αυστραλία-κείμενο στα Ελληνικά)η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βικτώριας (Αυστραλία-κείμενο στα Ελληνικά)
Τις ίδιες οδηγίες αναφορικά με τη χρήση βρεγμένων ρούχων συστήνει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Τοσκάνης, το MBU Solutions Disaster Control and Prevention, το Ridge Volunteer Fire Department, το Park City Fire Distict, κτλ.

Για να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες πάνω στο ζήτημα της χρήσης ή μη βρεγμένων ρούχων σε περίπτωση πυρκαγιάς, απευθυνθήκαμε στον Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Σπύρο Βαρσάμη, ο οποίος μας παρέπεμψε στον, «πλέον αρμόδιο», Καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρο  Δημητρακόπουλο.
Ο κ. Δημητρακόπουλος μας διευκρίνισε πως «το νερό διαθέτει μεγάλη θερμοχωρητικότητα και χρειάζεται αρκετή θερμότητα για να ανεβεί η θερμοκρασία του κατά 1 °C, όποτε υπό αυτή την έννοια, παρέχει μια στοιχειώδη προστασία. Το νερό θερμαινόμενο, όταν εξατμίζεται, δημιουργεί μια δευτερεύουσα προστασία, υπό την έννοια ότι μέρος της θερμότητας εξαντλείται στη προσπάθεια εξάτμισής του».
Και συνέχισε: «Εάν ένας άνθρωπος βρισκόταν στις ακραίες συνθήκες του Ματιού, κανένα μέτρο ατομικής αυτοπροστασίας δεν ήταν δυνατόν να τον σώσει, ακόμα και αντιπυρική στολή να φορούσε. Το καλύτερο υλικό για κάλυψη από πυρκαγιά είναι το μαλλί, ενώ σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί σε πυρκαγιά, ενδείκνυται να βρέξει μια μάλλινη κουβέρτα, να τυλιχτεί από την κορυφή έως τα νύχια, και να απομακρυνθεί τάχιστα από το σημείο. Σε μια υποθετική περίπτωση -όχι ακραία- και ως έσχατη λύση, είναι να φορέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ρούχα -όχι συνθετικά- να μπούμε κάτω από το ντουζ να γίνουμε «παπί», δηλαδή να κρατήσουν τα ρούχα μας τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα νερού, και άμεση απομάκρυνση από το μέτωπο της πυρκαγιάς.»
Συμπέρασμα:Με βάση τα παραπάνω, η χρήση ρούχων που καλύπτουν όλο το σώμα επιβάλλεται σε όλες τις περιπτώσεις. (Εξαιρούνται τα συνθετικά υφάσματα.)
Η οδηγία του βίντεο «μην βρέχετε τα ρούχα σας» είναι παραπλανητική, καθώς αφορά τη χρήση αντιπυρικού ατομικού καταφύγιου (fire shelter).
Ο ισχυρισμός ότι «τα βρεγμένα ρούχα είναι επικίνδυνα στη φωτιά» δεν μπορεί να δοθεί ως γενική οδηγία. Το NG και πυροσβεστικές υπηρεσίες προτρέπουν σε περίπτωση εγκλωβισμού να καλυφθούμε με βρεγμένα ρούχα.

5 σχόλια:

  1. Παραπλανητικός ο τίτλος της ανάρτησης, το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα της δημοσίευσης καταδεικνύουν ότι η συμβουλή του Μητσοτάκη είναι σωστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμπιστευτειτε τον!!!! Ειναι αριστουχος του Χαρβαρντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποια βρεγμένα ρούχα ρε Κυριάκο με τέτοια θερμοκρασία και περικυκλωμένοι από παντού και να τρέχουν ουρλιάζοντας οι άνθρωποι και μικρά παιδάκια να πεθαίνουν αγκαλιασμένα με παππούδες τους. Φαντάροι στο όρυγμα στον Έβρο να περιμένουν τον Τούρκο ή Καταδρομείς/αλεξιπτωτιστές/πεζοναύτες/βατραχάνθρωποι ήταν?
    Όλους τους έπιασε ο πόνος για τους ανθρώπους που κάηκαν.Τι κάνατε όλοι σας τόσα χρόνια σε θέματα πολιτικής προστασίας? Άντε βουλώστε το πια. Χάσαμε έναν λόχο ανθρώπους από διαχρονική ανικανότητα σας. Ούτε δυνατό θερμό επεισόδιο με Τουρκία να είχαμε με τέτοιες ανθρώπινες απώλειες.

    Ο Αλέξης μας λέει αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, ο Τόσκας ότι δεν έγιναν λάθη τακτικής και εσύ θες εφέτη να ερευνήσει και μοιράζεις συμβουλές πως να βρέξουμε τα ρούχα μας σε θερμοκρασίες αέρα που δεν επιβιώνεις αν δεν φύγεις εγκαίρως.

    Εγώ λέω να αρχίσουμε να παραδίδουμε δωρεάν μαθήματα πολεμικών τεχνών σε πολίτες και να περιμένουμε να δούμε τι θα πείτε στη μάζα στη ΔΕΘ που θα ανεβείτε τον Σεπτέμβριο. Πλησιάζει η ώρα που σε αυτό τον τόπο θα πέσει το ξύλο της αρκούδας.

    Βασικός στόχος η γρήγορη διαφυγή με που θα δεις στο βάθος φωτιά (ή θα ακούσεις οποιαδήποτε πληροφορία για κίνδυνο) ότι και αν σου λένε οι "υπεύθυνοι" στη Βαλκανική μπανανία.

    Στο αυτοκίνητο σου πάντα έναν πυροσβεστήρα στο πορτμπαγκάζ, το μικρό φαρμακείο αυτοκινήτου,ένα κίτρινο ειδικό γιλέκο,ένα μικρό κώνο και πτυσσόμενο τρίγωνο, έναν δυνατό επαγγελματικό φακό και ένα μικρό φακό στο ντουλαπάκι του συνοδηγού.

    Φροντίζεις στο σπίτι και μαζί σου στο εξοχικό ή εκδρομές όταν πηγαίνεις να έχεις και ένα 50λιτρο σακίδιο που θα έχει μέσα:

    βασικά φάρμακα,γάζες και επιδεσμους, πιεσόμετρο, δύο μικρές φιάλες οξυγόνου με μάσκα, ξηρά τροφή 3 ημερών, κουτάκι με πολυβιταμίνες 30 ημερών, 3 λίτρα νερό σε μικρά μπουκάλια μισού λίτρου, 2 μαχαίρια επιβίωσης-ειδικών δυνάμεων,2 πυξίδες, 2 φακούς μεσαίου μεγέθους, 4 σανίδες κολύμβησης με λαβές δεμένες μεταξύ τους με διπλό σχοινί σε συγκεκριμένη απόσταση για κολύμβηση σε σχηματισμό αν απαιτηθεί, 5 σφυρίχτρες με κορδόνι για λαιμό ή καθεμία και μερικά άλλα είδη επιβίωσης και προστασίας + 2 χάρτες της περιοχής που βρίσκεσαι. Το πρώτο πράγμα που αγοράζεις σε όποια περιοχή είναι να πας είναι ο χάρτης και οργανώνεις το οικογενειακό σχέδιο ασφαλείας, αυτός θα κάνει αυτό αν γίνει αυτό, ο άλλος θα κάνει το άλλο αν γίνει αυτό και σε τόσο χρόνο και βασικό και 2 εφεδρικά σημεία συνάντησης αυτά αν χάσουμε επαφή για οποιοδήποτε λόγο και κινητά τηλέφωνα δεν έχουν σήμα.

    Είδες ή άκουσες κάτι, δεν το "λιβανίζεις". Το 50λιτρο σακίδιο, δύο άδεια 20λιτρα μικρά σακίδια, τους δικούς σου και έφυγες γρήγορα για βουνό ή θάλασσα ανάλογα τα δεδομένα.
    Ακούμε, βλέπουμε, αναλύουμε, εκτελούμε.

    Κι αν δεν προλάβεις για οποιοδήποτε λόγο και ο θάνατος είναι σίγουρος κατά 99,9% εκεί που θα βρεθείτε, τουλάχιστον να μην υποφέρει το παιδί σου αν είσαι οικογενειάρχης...μια δόση ηρεμιστικού γρήγορα να πεθάνει ήρεμα ενώ θα κοιμάται βαθιά και με τη μάσκα οξυγόνου.

    Ωμά ψυχρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για κοίταξέ τους! Βρε παιδιά, για μπείτε στα λογικά σας. Αξίζει τόσο χρόνο και τόσες χιλιάδες λέξεις και "σοβαρή" (χα..χα) συζήτηση, μια παρόλα της φωτιάς, του Κυριάκου της Μερέγκας;
    Μπα, στο καλό σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.