1/1/19

Δεν ζημιώνει η Κύπρος από την απόφαση Τραμπ για Συρία

  Ανδρέας Πιμπίσιης  
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις δύο χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία οδήγησε όλες τις χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα εκείνες που δεν έχουν άμεση ανάμιξη, να προβαίνουν σε αναλύσεις ως προς τις κερδοζημίες από την εξέλιξη αυτή. 
Μετά από μια πρώτη ψυχρολουσία που αισθάνθηκαν όλοι οι γείτονες της Συρίας, εκτός βεβαίως από την Τουρκία η οποία φαίνεται να ήταν από καιρό έτοιμη για μια ανάλογη εξέλιξη, μία μετά την άλλη οι χώρες εντοπίζουν ότι η αποχώρηση των Αμερικανών μπορεί να μην επιφέρει τόσα αρνητικά όσα στην αρχή υπολόγιζαν. Η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει προβεί σε μια πρώτη ανάλυση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην περιοχή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν ζημιώνει. Κι αυτό, παρά το ότι αρχικώς φάνηκε να βγαίνει η Τουρκία απόλυτα κερδισμένη από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, με μια σχετική ανησυχία για πιθανές παρενέργειες και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. 
Φαίνεται, όμως, ότι η Κύπρος, σε βάθος χρόνου, έχει τις δυνατότητες να βγει κερδισμένη από την όλη εξέλιξη. Αποκομίζοντας πρόσθετα οφέλη από τα κενά που δημιουργεί η αμερικανική αποχώρηση και τα οποία δεν είναι μόνο η Τουρκία που θέλει να συμπληρώσει.  
Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στη Λευκωσία, ένας από τους παράγοντες που έχει σημασία για την Κύπρο είναι το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των Γάλλων, όχι μόνο για την περιοχή ευρύτερα αλλά ειδικά για τη Συρία. 
Το Παρίσι, αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Ντοναλντ Τραμπ, είχε από την πρώτη στιγμή σπεύσει να ανακοινώσει ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συμπληρώσει τα κενά που θα αφήσουν οι Αμερικανοί φεύγοντας. 
Για την κυπριακή πλευρά, αυτή η αντίδραση των Γάλλων ήταν από τα καλύτερα μηνύματα που έλαβαν. Γιατί, το Παρίσι δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο τον λόγο για τον οποίο αναβαθμίζει συνεχώς τον ρόλο του στην περιοχή.   
Όταν από νωρίς είχε λεχθεί πως η Γαλλία δεν ήρθε επίσκεψη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά ήρθε για να μείνει κάποιοι το υποτιμούσαν. Οι εξελίξεις που συμβαίνουν αυτή την περίοδο δίνουν μια σαφή απάντηση και προς αυτή την κατεύθυνση. 
Τι σημαίνει για την Κύπρο μια απόφαση από πλευράς Παρισιού για να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Λευκωσία, η Γαλλία θα χρειαστεί υποδομές στην περιοχή προκειμένου να διατηρήσει την παρουσία της. Και αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα προς την οποία η Γαλλία μπορεί να απευθυνθεί και η οποία είναι σε θέση να ανταποκριθεί χωρίς πρόβλημα, είναι η Κύπρος.  
Ήδη, αμφότερες πλευρές καταγράφουν αρκετά σημάδια καλής συνεργασίας. Μπορεί να ήταν μικρότερης εμβέλειας περιστατικά συνεργασίας, πλην όμως έδωσαν κάποια καλά δείγματα γραφής τα οποία θα αποτελέσουν στο μέλλον μια ισχυρή βάση για μεγαλύτερη και εις βάθος συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. 
Δεν πρέπει να παραβλέπεται, επίσης, και ο παράγοντας Γερμανία. Το Βερολίνο μπορεί να μη βλέπει την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή κατά τον ίδιο τρόπο που το προσεγγίζει το Παρίσι, πλην όμως δεν παύει να είναι μια περιοχή όπου υπάρχει σχετικό γερμανικό ενδιαφέρον. Ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία θεωρεί την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ως την κύρια πηγή του μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο προσπαθεί συνεχώς να ανατρέψει μέσα από αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Δεν είναι τυχαίο που στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάσταση στη Συρία, το πρώτο θέμα που συζήτησαν ήταν το προσφυγικό. Τα δεδομένα αυτά κρίνονται ως ιδιαίτερα θετικά για τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή. Έναν ρόλο που η Λευκωσία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί στο έπακρο.
 
Μήνυμα με ιδιαίτερο νόημα στέλνει το εβραϊκό λόμπι 
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ καταγράφει έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στο ισχυρό εβραϊκό λόμπι στην Ουάσινγκτον. 
Χαρακτηριστική η ανάρτηση του επικεφαλής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee), Ντέιβιντ Χάρις.  
Έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, ένα ιδιαίτερα προσφιλές για τον Ντόναλντ Τραμπ, μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Αυτός είναι ο ισολογισμός μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία: Νικητές: Ιράν, Ισλαμικό Κράτος, Ρωσία, Τουρκία. Χαμένοι: Αμερικανική αξιοπιστία, Ισραήλ, Κούρδοι, Σουνίτες Άραβες, σύμμαχοι. Γιατί στον κόσμο θα πρέπει να παραδώσουμε μια νίκη στους εχθρούς μας και να χαστουκίσουμε τους φίλους μας;». 
Η αντίδραση αυτή, σήμερα, μπορεί να μην έχει σημαντικές παρενέργειες στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο ισχυρό είναι το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ, τότε θα πρέπει σε βάθος χρόνου να αναμένονται ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις.  
Ας μην ξεχνάμε ότι βασική αρχή τόσο της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής όσο και ευρύτερα του εβραϊκού λόμπι αποτελεί η διασφάλιση των συμφερόντων του Ισραήλ. Κι από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι με την εν λόγω απόφαση πλήττονται τα συμφέροντα του Ισραήλ, κυρίως μέσω του Ιράν, τότε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη για την παρούσα διακυβέρνηση στην Ουάσιγκτον. 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.