11/1/19

Ποια Κομανέτσι και ποιος Σαβάο Κάτο - Süddeutsche Zeitung: Μέρκελ, η νέα καλύτερη φίλη του Τσίπρα


INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου βρίσκεται η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, με τα περισσότερα δημοσιεύματα να κάνουν αναδρομή στην εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σχολιάζει στον τίτλο της ανταπόκρισής της από την Αθήνα ότι η Άγκελα Μέρκελ είναι η «νέα, καλύτερη φίλη» του Έλληνα πρωθυπουργού. Δεν παραλείπει ωστόσο να υπενθυμίσει την κριτική του Έλληνα πρωθυπουργού προς την καγκελάριο μέχρι το 2015, σημειώνοντας πάντως ότι από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός άλλαξε ριζικά όχι μόνο ο ίδιος «αλλά και η σχέση ανάμεσα στη Μέρκελ και στον κατά 20 χρόνια νεότερό της Έλληνα» πρωθυπουργό.
Η σχέση της κ. Μέρκελ με τον κ. Τσίπρα «φαντάζει σχεδόν φιλική» γράφει η εφημερίδα. «Ήδη πριν από την άφιξή της στην Αθήνα την Πέμπτη το βράδυ, ο Τσίπρας διεμήνυσε στην καγκελάριο μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης ότι 'ποτέ δεν είχαμε σκοπό να κοροϊδέψει o ένας τον άλλον'. Από την πλευρά της η Μέρκελ είχε διαμηνύσει μέσω της εφημερίδας Καθημερινή- επίσης πριν από την άφιξή της- ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην εταιρική σχέση με τη Γερμανία» προστίθεται στο δημοσίευμα.
Υπενθυμίζοντας την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας, αλλά και τη μεταμνημονιακή εποπτεία, η Süddeutsche Zeitung αναφέρει: «Τον Ιανουάριο επρόκειτο να περικοπούν και πάλι οι ελληνικές συντάξεις. Με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Τσίπρας το απέφυγε. Ούτε το Βερολίνο εξέφρασε αντίρρηση- λόγω των καλών δημοσιονομικών μεγεθών, όπως ειπώθηκε. Επ’ αυτού το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, ανέπτυξε τη θεωρία πως η επιείκεια αποτελεί αντάλλαγμα για το ότι ο Τσίπρας συμπεριφέρεται σε ένα σημαντικό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής όπως επιθυμεί η Μέρκελ: πρόκειται για την επίλυση της παλαιάς αντιπαράθεσης για το όνομα του βορείου γείτονα της Ελλάδας. Στο μέλλον η χώρα θα ονομάζεται ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’. Στην Ελλάδα (το ζήτημα) παραμένει διαμφισβητούμενο λόγω υποτιθέμενων εδαφικών αξιώσεων που προβάλλουν οι γείτονες απέναντι στη βορειοελλαδική Μακεδονία".
Στην ατζέντα το ζήτημα της ονομασίας
«Η Ελλάδα και το ζήτημα της Μακεδονίας» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης που φιλοξενεί η εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, δύο στους τρεις Έλληνες είναι αντίθετοι με τον συμβιβασμό για το όνομα. Και ο κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα, οι εθνολαϊκιστές Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ), απορρίπτουν τη συμφωνία και απειλούν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, εάν συμβεί αυτό, ο κ. Τσίπρας ίσως αναγκαστεί να προκηρύξει νέες εκλογές την άνοιξη. «Από τη Μέρκελ ο Τσίπρας αναμένει υποστήριξη. Εκείνη είχε εγκωμιάσει τη συμφωνία ως 'ιστορική ευκαιρία', στην Αθήνα όμως υπογραμμίζει ότι δεν θέλει να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας» συνεχίζει το δημοσίευμα.
Στην ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στην καγκελάριο και τον Έλληνα πρωθυπουργό αναφέρεται και η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel με τίτλο «Γιατί τώρα η Μέρκελ αρέσει στον Τσίπρα». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία ξιφουλκώντας εναντίον της Μέρκελ». «Αυτό έγινε πριν από χρόνια, σε εποχές κρίσης. Τώρα όμως ο κλονισμένος πρωθυπουργός εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στην επίσκεψη της καγκελαρίου» προστίθεται στο δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνεται «για να μην επιδεινώσει το κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και στο Βερολίνο, ο κ. Τσίπρας ανέβαλε την επικείμενη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο σχετικά με αξιώσεις που αφορούν την καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου». Όλα αυτά δείχνουν την εκπληκτική αλλαγή που έχει επέλθει στη σχέση ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Τσίπρα από την τελευταία επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ελλάδα το 2014, σχολιάζει το Spiegel.
Το παρελθόν δεν έχει ξεχαστεί
H Leipziger Zeitung της Λειψίας κάνει τη δική της σύγκριση με το παρελθόν: «Δεν ήταν πολύ εύκολο. Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να υπερβούν ιδεολογικές αγκυλώσεις. Και οι δύο τα κατάφεραν, ευτυχώς. Αλλά προκάλεσαν κάποια σύγχυση στο κομματικό τους ακροατήριο. Η Άγκελα Μέρκελ επέδειξε μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ο Αλέξης Τσίπρας περισσότερη σοβαρότητα».
Τις δύσκολες σελίδες του παρελθόντος σε ό,τι αφορά τις ελληνο-γερμανικές σχέσεις θυμίζει η εφημερίδα  Neue Osnabrücker Zeitung. «Αξέχαστα είναι τα κακόγουστα φωτομοντάζ ελληνικών εφημερίδων στο απόγειο της κρίσης, που έδειχναν την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να φορά περιβραχιόνιο με σβάστικα. Το ότι η καγκελάριος επισκέπτεται την Αθήνα, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη ομαλοποίησης. Αλλά πρόκειται για επιφανειακή ανάγνωση. Το πρόβλημα της υπερχρέωσης έχει αναβληθεί, αλλά δεν έχει επιλυθεί. Η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη, η πολιτική των περικοπών θα μπορούσε να αμφισβητηθεί με τις εκλογές το φθινόπωρο» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ναυτεμπορική7 σχόλια:

 1. Ὅπως φαίνεται:
  Ἡ κα Μέρκελ τοῦ κ. Τσίπρα, ἦλθε, ἐν γνώσει της, Καί γιά τόν λόγο αὐτόν : Νά ἀρχίσῃ τό "μπάχαλο" διότι ἡ Γερμανική πολιτική ἐπιρροή στήν Ἑλλάδα δέν στέκεται πλέον χωρίς φασαρίες καί βιαία ἀστυνομική καταστολή: Βλ/τε https://www.youtube.com/watch?v=WkgkOJ4atJo

  Πρόκειται γιά προσπάθεια μόνιμης ἐκτροπῆς ἀπό κάθε δημοκρατική νομιμότητα, τήν ὁποία ἡ κα Μέρκελ ὅπως φαίνεται ἦλθε γιά νά πυροδοτήσῃ μέ τήν παρουσία της, ἐνόσῳ προφανῶς γίνονται καί ἄλλες ἐνέργειες στά πλαίσια τῆς νέας πραγματικότητας (νέας Συρίας) πού γεννᾶ γιά ὅλα τά Βαλκάνια ἡ συμφωνία τῶν Πρεσπῶν.
  Πρόκειται γιά πλήρη νόθευση, διά τῆς βίας, τῆς Δημοκρατίας καί τοῦ ὁμαλοῦ πολιτικοῦ βίου στήν Ἑλλάδα ἀρχικά (ὥστε νά προχωρήσουν τά σχέδια ἀναταραχῶν σέ ὅλα τά Βαλκάνια)
  - ἐξ οὗ καί οἱ ἀπειλές τῶν Γερμανοῦ καί Ἀμερικανοῦ πρέσβεων στόν Λεβέντη ὅτι "δέν θά μπῆ στήν Βουλή, ἄν δέν ψηφίσῃ τήν συμφωνία τῶν Πρεσπῶν" ὅπως ὁ ἴδιος κατήγγειλε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ο Τσίπρας διεμήνυσε στην καγκελάριο μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης ότι 'ποτέ δεν είχαμε σκοπό να κοροϊδέψει o ένας τον άλλον

  So from the start he was lying to the Greek people about his actual plans???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και τελικά είναι πολύ πιθανό .ενα πραξικόπημα εν Ελλάδι που θα τα επιταχύνει όλα σε ταχύτητα φωτός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εκτός αν ανακρούσουν πρύμνα και απορριφθεί η Συμφωνία των Πρεσπων από το Ελληνικό κοινοβούλιο.
  Πιστεύω δε,ότι πρωταρχικής σημασίας είναι το προς ποιά κατεύθυνση ασκήθηκε πραγματικά πίεση από την Μέρκελ η οποία δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι είναι αντίθετες από αυτές των Αμερικανών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.