8/3/19

Όταν έπεσε ο κομουνισμός, κατρακύλισε η Δύση

Απόστολος Αποστολόπουλος
Μόλις κατέρρευσε ο εχθρός, η ΕΣΣΔ και ο κομμουνισμός, οι ΗΠΑ άρχισαν να παίρνουν την κάτω βόλτα, σέρνοντας πίσω τους την Ευρώπη. Οι παλιές ευρωπαϊκές Μεγάλες Δυνάμεις ήταν, μετά τον  Β’ Πόλεμο, ρετάλια κραταιού παρελθόντος. Κρατιούνται στην επιφάνεια μόνο χάρη στις ΗΠΑ. Μόνες τους, είτε μια-μία είτε ως ΕΕ, είναι ασήμαντες στρατιωτικά, ανυπόληπτες πολιτικά, εξαρτημένες οικονομικά, με βιομηχανία και οικιακή οικονομία που λειτουργούν χάρη στο φτηνό ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Για τη Δύση ο εχθρός, η Ρωσία αντί για την ΕΣΣΔ, παραμένει ίδιος. Αλλά χωρίς το σκιάχτρο του κομμουνισμού, χωρίς εσωτερικό εχθρό, η απειλή έχει μετατραπεί σε σκιαμαχία. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως η Δύση ισχυρίζεται ότι νίκησε και ταυτόχρονα τρέμει τον ηττημένο. Όχι μόνο τον τρέμει αλλά του αποδίδει πλέον υπερφυσικές ιδιότητες. Η Ρωσία είναι ικανή να βγάζει Πρόεδρο των ΗΠΑ όποιον θέλει, αν πιστέψουμε τις κατηγορίες εναντίον του Τραμπ, μπορεί να δολοφονεί πράκτορες στη μέση του Λονδίνου (υπόθεση Σκριπάλ) κάτω από τη μύτη των πολύπειρων Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και ναι μεν ήταν παρανόηση ότι ανακατεύεται στις ελληνικές εκλογές αλλά αναμιγνύεται στις υποθέσεις του Πατριαρχείου της Πόλης, λέει ατάραχος ο Πάιατ. Για ένα σιωπούν στη Δύση: τη στρατιωτική (και πολιτική) υπεροχή της Ρωσίας στον πόλεμο στη Συρία. Για το πραγματικό γεγονός ότι η Ρωσία είναι ικανή πλέον να δίνει ισχυρά χτυπήματα, χωρίς να φοβάται στρατιωτικά αντίποινα. 
 Οι Ευρωπαίοι είναι υποχρεωμένοι να κρατάνε ισορροπία με τη Ρωσία όσο και αν τους πιέζουν οι Αμερικάνοι. Αν σπάσουν την ισορροπία, οι ελίτ θα δουν το χάρο με τα μάτια τους από τους ξεπαγιασμένους,  κατά τα άλλα φιλήσυχους, αστούς. Τα κίτρινα γιλέκα θα μοιάζουν με βαρετή σύναξη γονέων και κηδεμόνων.  Η εναλλακτική του πολέμου εναντίον της Ρωσίας δεν υπάρχει για την ΕΕ. Μόνο ως κολαούζοι των Αμερικανών μπορεί να συρθούν, κλαίγοντας για την μοίρα τους, σε στρατιωτική αντιπαράθεση με τους Ρώσους. Για να γίνουν στάχτη άσχετα με το ποιος, ΗΠΑ ή Ρωσία, θα νικήσει. Όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ η σύγκρουση ήταν στα λόγια, εκ του ασφαλούς, ανάμεσα σε δυο περιχαρακωμένα στρατόπεδα. Τώρα το «παιχνίδι» είναι ανοιχτό, ρευστό και επικίνδυνο.
 Ειδικά η Γερμανία, για τρίτη φορά, έχει αυτοκρατορικές φαντασιώσεις. Στην πραγματικότητα είναι πιο αδύναμη από κάθε άλλη φορά. Ο απαραίτητος σύμμαχος, η Γαλλία, παραπατάει ενώ η Ιταλία βγάζει γλώσσα. Υπάρχει όντως μια ισχυρή μερίδα της γαλλικής ελίτ που θεωρεί ότι έχει γερμανική καταγωγή και κουλτούρα, ανώτερη των ντόπιων, των gaullois (εξ ου ο Αστερίξ). Και με τον Μακρόν είναι πρόθυμοι υπηρέτες του Βερολίνου με την ψευδαίσθηση ότι είναι συνοδοιπόροι, όχι υποτελείς. Οι ξεσηκωμένοι, τα κίτρινα γιλέκα, δεν ανατρέπουν αλλά επιμένουν. Ισορροπία φόβου, χωρίς ορατή ημερομηνία λήξης. Οι αιτίες που γέννησαν τα κίτρινα γιλέκα πυροδοτούν διαρκώς τη θράκα, όποια και αν είναι η τύχη του συγκεκριμένου Κινήματος. Η Γαλλία είναι σε κρίση, η Ιταλία είναι σε κρίση, η Ουγγαρία είναι σε κρίση, η Ισπανία και η Πορτογαλία μόνο φαινομενικά έχουν βγει από την κρίση, η Ελλάδα βυθίζεται στην κρίση κι ας λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ότι θέλουν.
 Στα απομεινάρια της αριστεράς αλά ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν καθεστωτικά χαλινάρια αλλά ξεφύτρωσαν λαϊκές δυνάμεις νεοφανείς όπου οι κατηγορίες περί φασισμού κυλάνε όπως το νερό στο λάδι.
Το επιμύθιο είναι ότι η Γερμανία κυριαρχεί σε ένα άρρωστο Σώμα που παριστάνει τη φοβερή και τρομερή Ενωμένη Ευρώπη. Η Γερμανία επιχειρεί να επανεξοπλιστεί με προκάλυμμα ένα Ευρωπαϊκό Στρατό και δηλωμένο  στόχο την ευρωπαϊκή, δηλαδή τη γερμανική, ανεξαρτησία έναντι των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Αλλά επίφοβος είναι ο εσωτερικός εχθρός, οι λαϊκές δυνάμεις, όλο και πιο ατίθασες. Δεν μπορούν, ακόμα, να νικήσουν αλλά και δεν εγκαταλείπουν. Η ισορροπία είναι πρόσκαιρη. 
Στην πραγματικότητα, μετά τη Γιάλτα, ο «κομμουνιστικός κίνδυνος» ήταν ανύπαρκτος αλλά η εξαφάνιση των ευρωπαϊκών ΚΚ είχε καταστροφικές συνέπειες. Οι ευρωπαϊκές ελίτ έχασαν το πιο ισχυρό όπλο συνοχής του αστικού χώρου. Όσο η σύγκρουση φαινόταν να είναι πρωτίστως ιδεολογική (και όχι γεωπολιτική) όλα πήγαιναν μια χαρά. Ο καθένας ήταν στον κόσμο του, μερικοί στην κοσμάρα τους όπου βρίσκονται ακόμα βυθισμένοι σε αντικομμουνιστικές ονειρώξεις. Τώρα, όμως, αντί να είναι ενωμένοι, «λαός και Κολωνάκι» στον αντικομμουνιστικό αγώνα, απελευθερώθηκαν από τον, νεκρό πια, κομμουνιστικό εφιάλτη και χώρισαν τα τσανάκια τους σ’ όλη την Ευρώπη. Πότε τα κίτρινα γιλέκα, πότε ο Όρμπαν, πότε ο Σαλβίνι και οι 5 Αστέρες ξεφυτρώνουν συνεχώς δηλητηριώδη μανιτάρια, ανεξέλεγκτα. 
Η αχόρταγη απληστία των ελίτ, η ανεξέλεγκτη αλαζονεία του κυρίαρχου αμερικάνικου ιμπεριαλισμού συνδυάζεται με πολιτική αφέλεια και απουσία ιστορικής πείρας της ηγεσίας των ΗΠΑ. Δυο ενδεικτικά παραδείγματα: Ο Κίσινγκερ θεωρείται κορυφαίος διπλωμάτης και αναλυτής αλλά αποδεικνύεται κοντόθωρος: 
Πρώτον, για να εξισορροπήσει τη Ρωσία έκανε το άνοιγμα των ΗΠΑ στην Κίνα. Αυτό θεωρήθηκε ιδιοφυής τακτικός ελιγμός αλλά στην πραγματικότητα άνοιξε το δρόμο για να γίνει η Κίνα ο σημαντικότερος οικονομικός αντίπαλος των ΗΠΑ. Ο Κίσινγκερ υπολόγιζε ότι Κίνα και Ρωσία θα ήταν αντίπαλοι, αλλά συμπράττουν  εναντίον των ΗΠΑ. 
Δεύτερον, βοήθησε την Τουρκία να καταλάβει τμήμα της Κύπρου. Έτσι πολλαπλασίασε τις δυνατότητες της Τουρκίας να εκβιάζει τις ίδιες τις ΗΠΑ και συνολικά τη Δύση.  
Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν το Σύστημα θα καταρρεύσει απότομα, όπως η ΕΣΣΔ. Αν θα «λιώσει» αργά-αργά, όπως η Ρωμαϊκή και η Βρετανική Αυτοκρατορία. Ή αν θα οδηγήσει σε μοιραία σύγκρουση.

5 σχόλια:

  1. Ο Κίσσινγκερ ἐξ ἀρχῆς ἦταν "....διπλωμάτης και αναλυτής ...κοντόθωρος...", καί μάλιστα ἐπικίνδυνα ἀνιστόρητος, ἀλλά ἀπό τήν πολλή παραποίηση τῆς ἱστορίας στήν λεγόμενη Δύση, δέν γινόταν ἀντιληπτό:
    Οὐδέποτε ἡ Ρωσσία εἶχε ὡς στόχο τήν παγκόσμια ἐπικράτησή της, ἀλλά μόνο τήν ἐπιβίωσή της, εἴτε ὠς χώρας-κράτους, εἴτε ὡς κράτους-κέντρου τῶν Σλάβων, καί, περαιτέρω, τήν φυσική ἐπιρροή της στόν κόσμο, δηλαδή ἐπιρροή ἀνάλογη πρός τό πολιτικό, οἰκονομικό καί πολιτισμικό μέγεθός της -μέγεθος πού κάποιοι ἤθελαν καί θέλουν νά μειώσουν.
    Ἡ ἰδεολογία τοῦ κουμουνισμοῦ, δέν ἦταν ποτέ πράγματι προσπάθεια γιά ἐπέκταση τῆς Ρωσίας, ἀλλά προσπάθεια αὐξήσεως τῆς ἰσχύος εἴτε τῆς "ἐπαναστάσεως" τοῦ Λένιν προσωπικῶς, εἴτε τοῦ κουμουνισμοῦ καθ'ἑαυτοῦ, ἀκόμη καί σέ βάρος τῆς Ρωσσίας - βλ. παραχώρηση τῆς Κριμαίας στήν Οὐκρανία ἀπό τόν Χρουτσώφ.
    Ὀ δέ πανσλαβισμός, μᾶς δημιούργησε τό πρόβλημα τῆς ψευδοῦς Μακεδονίας, λόγῳ τοῦ ὅτι ἡ Ἑλλάδα ἐφέρετο καί συμπεριεφέρετο, καί συμπεριφέρεται, ὡς προτεκτοράτο τῶν Ἄγγλων καί ἤδη τῶν Ἀμερικάνων, παρά τήν κοινή Ὀρθοδοξία μας μέ τήν Ρωσσία, καί ὄχι διότι ἀποτελοῦσε μέσο γιά κάποια "ἰμπεριαλιστική" στόχευση τῆς Ρωσσίας.
    Πέραν αὐτῶν, ἡ Ρωσσία, εἶχε μόνο τίς συνήθεις διαθέσεις ὡς κράτος, νά προστατεύσῃ τίς ρωσσικές μειονότητες σέ ὅμορες χῶρες.
    Ἡ στάση τοῦ Κίσσινγκερ ὡς προς τόν κατ'αὐτόν "ἰμπεριαλισμό" τῆς Ρωσίας (ἰδέα πού γαλουχεῖ ὅλους τούς διπλωμάτες τῶν δυτικῶν χωρῶν, μέσω τῆς "Διπλωματικῆς Ἱστορίας" τοῦ Κίσσινγκερ), εἶναι αὐτό πού προξενεῖ παρανοήσεις τῆς "Δύσεως" ἀκόμη καί σήμερα, περί τῶν στοχεύσεων τῆς Ρωσσίας τοῦ Πούτιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πού κατρακύλισε;
    Οι δυτικές κοινωνίες ένα στόχο και μια επιδίωξη έχουν.
    Να εργάζεται και να βρίσκει δουλειά όσον το δυνατόν περισσότερο ποσοστό από τον ενεργό πληθυσμό τους.
    Σε κάποιες νησίδες είναι αλήθεια ότι υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας.Σε περιοχές της Ιταλίας,Ελλάδας,Ισπανίας και Πορτογαλίας.
    Παρεμπιπτόντως θεωρώ τις ΗΠΑ, Καναδά,Αυστραλία,Ν.Κορέα,Ιαπωνία, Σιγκαπούρη,ΕΕ,δυτικές καπιταλιστικές κοινωνίες και οικονομίες.Συνθηματικά•Δύση.

    Δηλ.τι πρέπει να έχει μια κοινωνία για να θεωρηθεί ανεπτυγμένη;
    Εργασία για τα μέλη της,η εργασία δημιουργεί πολιτισμό.
    Τροφή;Υπάρχει,απίστευτες ποσότητες.
    Υγεία;αυξάνεται συνεχώς το προσδόκιμο όριο της ζωής.Και όχι μόνο,η σημερινή νεολαία θα ξεπεράσει τα 105 έτη ζωής (εφιαλτικό,πώς θα το λύσουνε;)
    Διασκέδαση,ξεκούραση,Τουρισμός δεν το συζητάω.
    Το 1985 δεν βρίσκαμε βιβλία να διαβάσουμε,δεν μπορούσαμε να τα αγοράσουμε και καμιά φορά κλέψανε αν μπορούσαμε από τα βιβλιοπωλεία.

    Πού κατρακύλησε;
    Στην παραγωγή πολιτισμού;Πολύ περισσότερα έργα παράγονται,πιθανόν να μην αξίζουν,αλλά η εποχή δημιουργεί τα μεγάλα έργα.

    Ας δεχθούμε ότι ζούμε σε εποχή παρακμής,αλλά υπήρξε και εποχή ακμής τα προηγούμενα χρόνια.
    Σίγουρα,αν το δούμε φιλοσοφικά η εποχή μας δεν προσφέρει νόημα (υψηλής ποιότητας θα έλεγα εγώ sic!)
    Προσφέρει όμως Ειρήνη.

    Κατρακύλησε λέει!
    Σίγουρα κάποτε (πρίν 50 χρόνια) η Δύση παρήγαγε των 85% των βιομηχανικών προϊόντων.
    ΤΟ 60% των αγροτικών προϊόντων. Τα πάντα,σε συντριπτικά ποσοστά.
    Μπορεί να παραμείνει αυτό στον αιώνα τον άπαντα.

    Η τεχνολογία διαχύθηκε,η νέα έθνη και λαοί εμφανίζονται στην Παγκόσμια σκηνή της Ιστορίας. Με μεγαλύτερη όρεξη και λαιμαργία για πλουτισμό.
    Παρεμπιπτόντως ακούω αρκετούς συν Έλληνες να λένε:εμένα δεν με ενδιαφέρει ο πλούτος με 7-8 χιλ € το χρόνο τη βγάζω! Ναι αυτό είναι παρακμή.
    "Βρε βλάκα με τέτοια μυαλά δεν θα βρεις ούτε 1000. Και αν τα βρεις θα πληρώσεις φόρους,Ασφάλεια,μ'αυτά θα κάνεις οικογένεια;"

    Σκεφτείτε όλοι εσείς οι σκεπτικοί και οι γκρινιάρηδες (για τη Δύση)
    θέλει κάτι η Δύση από την Κίνα,Ρωσσία,Αραβικές χώρες;Μόνο τις πρώτες ύλες.
    Κατά τα άλλα ούτε τεχνολογία,ούτε πολιτισμό,ούτε ιδέες ούτε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H γενική ιδέα τρεχόντως είναι να βάλλουν την Ευρώπη να συγκρουσθεί με την Ρωσία.
    Δεν είμαι σίγουρος αν το φαινόμενο "κίτρινα γιλέκα" τα οποία όντως αποτελούν κίνδυνο γιά την τρέχουσα ειρηνόφιλο Ευρωπαϊκή ελίτ, δεν είναι ο δούρειος ίππος με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτή η συγκρουση.
    Οντως,η διείσδυση στην Κίνα όχι μόνο απέτυχε παταγωδώς,αλλά ξύπνησε έναν ανεξέλεγκτο δράκο.
    Ομως παραμένει ακόμη, η παραβλεφθείσα Ινδία-προαιώνιος εχθρός της Κίνας.
    Θα καταφέρουν να βάλλουν την Ινδία στο παιχνίδι κατά της Κίνας με υπομόχλιο τον σύμμαχο της τελευταίας,το Πακιστάν.
    Η Ρωσία θα επιτρέψει μία τέτοια διένεξη;
    Προφανώς και όχι γιά πολλοστή φορά.
    Τελικά,έχει παγιωθεί ένας συνασπισμός,Ρωσίας,Κίνας,Β.Κορέας,Ιράν εναντίον των Ηπα,Ιαπωνίας,Αυστραλίας,Μ.Βρεταννίας,Ισραήλ και δυτικής Ευρώπης.
    Ο Σουνιτικός Μουσουλμανικός κόσμος φαίνεται ότι τάσσεται υπέρ των ΗΠΑ και προσπαθεί να κλειδώσει το Πακιστάν μακρυά από την επιρροή της Κίνας.
    Τι θα κάνει η Ινδία;
    Θα την χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι ή οι Αμερικανοί;
    Το ίδιο αφορά και ένα πολύ μικρότερο μέγεθος:Την τουρκία.
    Η οποία ήδη έχει μπεί σε συμπληγάδες.
    Σε αυτά τα πλαίσια,η Ελλάδα που διαλέγει δαγκωτό ΗΠΑ και Ισραήλ,διαμοιράζει αφειδώς τα ιμάτια της: Το τίτλο Μακεδονία στα σκόπια,την Β.Ηπειρο στην Αλβανία,το Αιγαίο και την Κύπρο στην τουρκία.
    Παραμένει ως ερώτημα επίσης η Γερμανία.
    Θα αντιταχθεί στην Ρωσία διακόπτοντας τον North stream ή θα διαλέξει την ανάπτυξη στρατού γιά συμμαχίσει με τις Μόσχα-Πεκίνο;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μας ‘ενημερώνει’ ο Α Αποστολόπουλος ότ:
    "μετά την πτώση του κομμουνισμού οι ΗΠΑ άρχισαν να παίρνουν την κάτω βόλτα, σέρνοντας πίσω τους την Ευρώπη."

    Μόνο που οι ΗΠΑ έχουν διπλασιάσει το πραγματικό GDP τους στα 18 τρις αυτά το χρόνια… και έχουν αλλάξει τον κόσμο, την οικονομία και τον τρόπο που επικοινωνούμε καλή ώρα.

    Αντιλαμβάνομαι ως πρώην επιχορηγούμενος ΔΥ της ΕΡΤ ο ΑΑ εχει συνηθίσει στην άπονη δημοσιογραφία ... για αυτό θα τον αφήσω στον πόνο του για την πτώση του κομμουνισμού.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.