20/6/19

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης των Κούρδων της Τουρκίας, καλεί για ψήφο στον Ιμαμόγλου για το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, στη φυλακή του, σε φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDPAP)
Ο πρώην συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP, προ-κουρδικό) φυλακίζεται από το 2016 στη φυλακή υψηλής ασφαλείας της Αδριανούπολης.
Marie Jégo  Le Monde 20.6.2019
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης των Κούρδων της Τουρκίας, προς το παρόν υπό κράτηση, κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον Εκρέμ Ιμάμογλου, τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την επαναληπτική εκλογή για τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Ιούνιου.  Μια προηγούμενη φηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου ακυρώθηκε κατόπιν αιτήματος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ, ισλαμοσυντηρητικό), στα ινία της χώρας για δεκαεπτά χρόνια.
Σε ένα τουίτ που δημοσιεύτηκε τη Τρίτη 18 Ιουνίου, ο πρώην συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP φιλοκουρδικό) δηλώνει την προτίμησή του για τον Ιμάμογλου, για να σταματήσει η «εχθρότητα, η αυξανόμενη πόλωση της κοινωνίας, η εκδίκηση, το μίσος, η κακοποίηση» που χαρακτηρίζει την πολιτική κουλτούρα του αντιτιθέμενου στρατοπέδου, εκείνου των ισλαμοσυντηρητικών στην εξουσία.
Φυλακισμένος από το 2016 στη φυλακή υψηλής ασφαλείας της Αδριανούπολης (Ανατολική Θράκη), ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς δεν επιτρέπεται να τουιτάρει, αλλά οι εγγύς του το κάνουν γι 'αυτόν. Τα μηνύματά της διαβάζονται προσεκτικά, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζουν και εργάζονται κοντά τρία εκατομμύρια Κούρδοι, καθιστώντας την "τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στην Τουρκία". Η κουρδική ψήφος θα είναι αποφασιστική στις εκλογές της 23ης Ιουνίου.

"Υποστηρικτές της τρομοκρατίας"
Τρίτος σχηματισμός στο Κοινοβούλιο, το HDP συγκέντρωσε σχεδόν έξι εκατομμύρια ψήφους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου 2018. Στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, το HDP κατάκτησε αρκετές πόλεις στα νοτιοανατολικά της χώρας. Στη συνέχεια, εννέα από αυτές στερήθηκαν των δημάρχων τους. Οι τελευταίοι απορρίφθηκαν από την Ανωτάτη Εκλογική Επιτροπή (YSK), κατόπιν αιτήματος του ΑΚΡ. Περεταίρω, εννέα βουλευτές καθώς και περίπου 50 δήμαρχοι του HDP βρίσκονται ακόμη στη φυλακή.


1 σχόλιο:

  1. Αυτο φερνει διπλο προβλημα , αν χασει ο Γιλντιριμ , τοτε θα είναι ηττα εκτος του ΑΚΠ και των γκριζων λύκων αλλα και νικη εκτος των Κεμαλικων και των Κουρδων, περιπλέκουν τα πραγματα διπλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.