5/9/19

Η πρόταση Αναστασιάδη στον Ακιντζί για υδρογονάνθρακες και παύση των τουρκικών προκλήσεων


Η πρόταση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για το ζήτημα των υδρογονανθράκων, που υποβλήθηκε κατά την άτυπη σύνοδο, στις αρχές Αυγούστου, περιλαμβάνει τη δημιουργία λογαριασμού ειδικού σκοπού, στον οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου, που θα αναλογούν στους Τουρκοκύπριους,  όπως επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο CyBC, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, κ. Βασίλης Πάλμας, δήλωσε ότι κατά την ενημέρωσή του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, την Τρίτη, άκουσε ότι η πρόταση του Αναστασιάδη εξασφαλίζει πως, μέσω του λογαριασμού, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα μπορέσει να αποκομίσει άμεσα το μερίδιό της στα κέρδη -βάσει ποσοστιαίας αναλογίας του πληθυσμού- μόλις αρχίσουν να εισρέουν χρήματα στο ταμείο υδρογονανθράκων, που αναμένεται να γίνει το 2022.
Ωστόσο, η πρόταση φέρει την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα υιοθετήσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και θα συμφωνήσει να οριοθετήσει την αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ) σε σχέση με αυτήν της Κύπρου, μια κίνηση που, αν γίνει δεκτή, θα τερματίσει τις τουρκικές γεωτρήσεις στις ακτές της Κύπρου, κάτι που θα οδηγήσει επίσης στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Για τη συνέχεια Capital

2 σχόλια:

  1. Ὑπάρχει ἕνα θέμα μέ τά τουρκικά ..."νομικά":
    γιά ὅ,τι συμφωνήσουν σαφῶς ὅτι τό δίδουν, θεωροῦν ὅτι δέν ἰσχύει ἡ συμφωνία ἐκτός καί ἄν λάβουν πρόσθετες παραχωρήσεις,
    καί ὅ,τι δέν συμφωνήσουν σαφῶς ὅτι τό δίδουν, θεωροῦν ὅτι τό δικαιοῦνται.

    Μπορεῖ νά συμφωνήσουν νά "υιοθετήσουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και να συμφωνήσουν να οριοθετήσουν την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) τῆς Τουρκίας σε σχέση με αυτήν της Κύπρου",
    ἀλλά αὐτό δέν σημαίνει καί ὅτι θά παύσουν τίς τουρκικές γεωτρήσεις στις ακτές της Κύπρου, καί ὅτι δέν θά προβοῦν σέ μιά χωριστή συμφωνία μέ κάποιους γιά ἄντληση πετρελαίου γιά λογαριασμό τῆς Τουρκίας, καλώντας τήν Κύπρο νά μήν ἐμποδίσῃ τήν σχετική ὠφέλεια π.χ. κατά 50% τῶν "τουρκοκυπρίων".
    Καί καλά θά πῆ κανείς, αὐτά δέν ἀντιβαίνουν στό διεθνές δίκαιο τῆς θαλάσσης (πού ὑποτίθεται ὄτι θά ἔχῃ ἀποδεχθῆ ἡ Τουρκία);
    Ναί, ἀλλά δέν ἀντιβαίνουν στό διεθνές δίκαιο τῆς θαλάσσης ὅπως θά τό ἑρμηνεύσῃ ἡ Τουρκία στήν συγκεκριμένη περίπτωση! Καί ὅποιος διαφωνήσει, θά ἔχῃ νά κάνῃ μέ τήν...ὀργή κάποιου Ἐρντογκάν.
    Τέτοια εἶναι τά "τούρκικα νομικά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. When ypu give 10, the other side will ask 30 so the starting point of any future talks will be 20.

    What about asking Turkey to compensate for its crimes first?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.