29/10/19

Τραμπ: Νεκρός ο "Νο1 διάδοχος" του Μπαγκντάντι - Ποιος ήταν ο Αμπντουλάχ Καρντάς



Νεκρός φέρεται να είναι, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο "νούμερο ένα διάδοχος του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι".

Με ανάρτησή του στο Twıtter ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει:

"Μόλις επιβεβαίωσα ότι ο νούμερο ένα αντικαταστάτης του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι εξουδετερώθηκε από αμερικανικά στρατεύματα. Το πιθανότερο είναι ότι θα έπαιρνε την θέση του ως επικεφαλής - Τώρα είναι επίσης Νεκρός!".

Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε σε ποιον αναφερόταν, όμως οι ΗΠΑ είχαν επιβεβαιώσει χθες, Δευτέρα, τον φόνο του Αμπού αλ-Χάσαν αλ-Μουχάτζιρ, εκπροσώπου του Ισλαμικού Κράτους και υψηλόβαθμου στελέχους στους κόλπους της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ο Αμπντουλάχ Καρντάς –με τα προσωνύμια "Καθηγητής" ή "Εξολοθρευτής"- είχε ταυτοποιηθεί ως ο πρώτος επιλαχών για διάδοχος του αλ-Μπαγκντάντι στην ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους, όπως είχε δημοσιοποιήσει το περιοδικό και "πρακτορείο ειδήσεων των τζιχαντιστών, Amaq.

Το γεγονός ότι ο Καρντάς, είχε "χρισθεί" από τον αλ-Μπαγκντάντι ως διάδοχος του Ισλαμικού Κράτους, είναι περισσότερο κατασκευάσματα, από ψεύτικους λογαριασμούς στο Twitter, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ταίριαζε ποτέ στο modus operandi των τζιχαντιστών έτσι όπως μας έχουν συνηθίσει εδώ και τόσα χρόνια. Αντίθετα ο Καρντάς θεωρείται ο διάδοχος απλά και μόνο γιατί δεν υπήρχε άλλος "σημαίνων τζιχαντιστής" να διεκδικήσει τη συνέχεια του μακάβριου έργου του Ισλαμικού Κράτους.


Ο Καρντάς, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Amir Muhammad Sa'id Abdal-Rahman al-Mawla, φέρεται να είναι πρώην αξιωματούχος του ιρακινού στρατού, ο οποίος υπηρέτησε επί Σαντάμ Χουσεΐν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ειδικών δυνάμεων του Ιράκ, Abu Ali Al-Basri, ο Καρντάς φέρεται να ήταν κοντά με τον Abu Alaa Al-Afri, τον Νο2 του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος σκοτώθηκε το 2016.

Ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, κατά τη διάρκεια επιχείρησης των αμερικανικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία ωστόσο από τον περασμένο Αυγούστo είχε δώσει αυξημένες αρμοδιότητες και ηγετικές θέσεις στον Καρντάς, εξ ου και το γεγονός πως η αμερικανική κυβέρνηση είχε επικηρύξει τον Καρντάς για το ποσό των 5 εκατ. δολαρίων λίγες μέρες αργότερα..

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο Καρντάς ήταν πιστός στον αλ-Μπαγκντάντι ήδη από το 2003, όταν συνελήφθησαν από του Αμερικανούς και φυλακίστηκαν στο Camp Bucca στη Βασόρα, ως μέλη της Αλ-Κάιντα.

"Το τελευταίο διάστημα, ο Μπαγκντάντι δεν είχε ενεργή, καθημερινή εμπλοκή στις επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους, ο ρόλος του ήταν περισσότερο συμβολικός" δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος της μυστικής υπηρεσίας στο Newsweek, επιβεβαιώνοντας τον διάδοχό του.

Ο Καρντάς περιγράφεται από ορισμένους αναλυτές ασφαλείας ως σκληρός και αυταρχικός, αλλά επίσης και δημοφιλής μεταξύ των μελών του Ισλαμικού Κράτους. Ο ίδιος μάλιστα ήταν υπεύθυνος για την εξάλειψη όλων όσων δεν συμφωνούσαν με τον τρόπο ηγεσίας του αλ–Μπαγκντάντι.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό ΥΠΕΞ, ο Καρντάς, γεννήθηκε τη δεκαετία του '70 ήταν ένας εκ των πολλών Μπααθιστών, φανατικών, στο στρατό του Χουσεΐν, που μετά την απελευθέρωσή τους, ενετάχθησαν στην αλ-Κάιντα του Ιράκ. Μάλιστα ο Καρντάς περιγράφεται ως "θρησκευτικός διδάσκαλος" στην προ-ΙΚ οργάνωση και θεωρείται ο υπεύθυνος για τη οργάνωση και εκτέλεση του σχεδίου γενοκτονίας ενάντια στους Γιαζίντι.

ΠΗΓΗ: capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.