13/11/19

Τζ. Πάιατ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί για πολιτικούς στόχους τη θρησκεία

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ιδιαίτερα αιχμηρός κατά της πολιτικής της Ρωσίας στις εκκλησιαστικές υποθέσεις εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε ομιλία του με θέμα «Ο ρόλος των ΗΠΑ ως θεματοφύλακας της ελευθερίας», σε διημερίδα με θέμα «Η Θρησκεία στον Σύγχρονο Κόσμο: Προκλήσεις και Προοπτικές για τον Διάλογο και την Ειρήνη», που διοργάνωσαν το περιοδικό «Foreign Affairs The Hellenic Edition» και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Όπως σημείωσε, «η Ρωσία χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως μέρος μιας υβριδικής στρατηγικής, ως εργαλείο για την επίτευξη των πολιτικών της στόχων και τη διάδοση ψευδών αφηγήσεων και αντιλήψεων».
Για τις τελευταίες εξελίξεις στην κόντρα του Πατριαρχείου της Μόσχας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, με αφορμή το Ουκρανικό, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα σχολίασε ότι «ακριβώς όπως η Μόσχα χειραγωγεί τους ενεργειακούς πόρους για να εξαγάγει σε υψηλές τιμές και να λάβει πολιτικές παραχωρήσεις, τώρα ανακοινώνει απαγόρευση έλευσης τουριστών και διακοπή μνημόνευσης στις ιερές ακολουθίες, σε όσες χώρες δεν την ακολουθούν στην πολιτική της γραμμή». Επιπλέον, στήριξε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο, που τάχθηκαν υπέρ της ουκρανικής αυτοκεφαλίας, χαρακτηρίζοντας ως απόδειξη του ηθικού βάρους της ηγεσίας της την υποστήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε τον σεβασμό του για τη σημασία της Ορθοδοξίας για τον ελληνικό πολιτισμό και τον ελληνικό λαό και τόνισε ότι «η Ορθοδοξία διατήρησε τον Ελληνισμό μέσα στην οθωμανική κατοχή και υπήρξε το κλειδί για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης». Τόνισε ακόμα ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι θεμελιώδης αμερικανική αξία και καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και γι' αυτό σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η θρησκεία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημόσια ζωή, είναι σημαντικό να υπάρχει ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος. Εξήρε δε τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στην ενίσχυση των δεσμών των δύο λαών και στη σύνδεση της ελληνοαμερικανικής Διασποράς με την πατρίδα, ενώ για μία επιπλέον φορά τάχθηκε στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του κ. Βαρθολομαίου, το εγκώμιο του οποίου έπλεξε για «τη σταθερή του δέσμευση για διαθρησκειακό διάλογο».
Τέλος, δεν άφησε ασχολίαστο το ουκρανικό ζήτημα, με επανάληψη της άποψής του ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα για τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία», ενώ υπενθύμισε ότι η χώρα του «συνεχίζει να υποστηρίζει το δικαίωμα του ουκρανικού λαού να καθορίσει τον τρόπο λατρείας του».
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

7 σχόλια:

  1. Αυτο σωστο ειναι, αλλα ειπε ο γαιδαρος ον πετεινο κεφαλα. Εσεις κε ΠΑΙΑΤ εξοντωνεται για αλλη μια φορα τον ελληνικο λαο χρησιμοποιουντες τη δικια σας θρησκεια: ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ. Ετσι δεν ειναι ή κανω λαθος?

    Οποτε αστα να πανε. Μη νομιζεις πως εχουμε σε εσας εμπιστοσυνη. Μας εχετε πουλησει πολλαπλως και εξακολουθειτε να το κανετε ανενδοιαστως. Δεν μπορειτε να κερδισετε στο νοοπολιτικο πεδιο. Φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός που χρησιμοποίησε ΝΑΖΙ στην Ουκρανία, είσαι βάρος και των Ελλήνων;; Αυτός φυσικά δεν ήρθε για καλό στη χώρα. Όπου πάει διαμελισμός γίνεται. Θου Κύριε και ΦΤΟΥ Πάιατ!

      Διαγραφή
    2. @HASAN Δεν υπάρχει έστω ένα σχόλιό σου που να έχει κάποια στοιχειώδη λογική. Λες "Εσεις κε ΠΑΙΑΤ εξοντωνεται για αλλη μια φορα τον ελληνικο λαο χρησιμοποιουντες τη δικια σας θρησκεια: ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ. Ετσι δεν ειναι ή κανω λαθος?" Μπορείς να μου δώσει ένα παράδειγμα πως το δολάριο ή Αμερικάνικη κυβέρνηση επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της Ελλάδας

      Διαγραφή
  2. Στόν πνευματικά τυφλό πού βρίσκεται σέ θέση ἐξουσιας καί ὑπονομεύει τό κανονικό δίκαιο τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας διά ἀνθρώπων του, "ὀρθοδόξων χριστιανῶν" "θεολόγων", εἴτε "ἐμφυτευμάτων" εἴτε ἑλκυσθέντων κατά τό παρελθόν ἀπό τόν λεγόμενο (τότε!) ἐλεύθερο κόσμο,
    καλλίτερα νά μήν ἀπαντάει βέβαια κάποιος ἐπί τῆς οὐσίας, διότι θά τό χρησιμοποιήσῃ κακῶς. Ἀλλά, μία ἤπια διευκρίνιση ἐπιβάλλεται:
    Μή τά ἰσοπεδώνουμε ὅλα.
    Στόν ὑβριδικό πόλεμο ἐκ μέρους τῶν ΗΠΑ, σέ ὅλα τά ἐπίπεδα, καί γιά λόγους ἐπιδιώξεως ἀνισόρροπης παγκόσμιας πολιτικο-στρατιωτικῆς καί οἰκονομικῆς κυριαρχίας,
    ἀπαντάει ἡ Ρωσία μέ εὔλογη ἀναφορά καί στίς Ὀρθόδοξες χριστιανικές ρίζες της, ἀναφορά ὄχι ὑβριδικοῦ πολέμου ἀλλά κατ' άρχήν γνήσια,
    κατ' ἀρχήν γνήσια δέ, διότι ἐνυπάρχει σέ αὐτήν, λόγω μεγάλου μεγέθους της, καί ἡ ὕβρις μιᾶς ἰσχυρῆς δόσεως ἐθνικισμοῦ-πανσλαβισμοῦ.
    Αὐτά.
    Καί ὁ Θεός βοηθός στό πῶς θά ξεμπλέξει ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ἀπό τόν φρικτό ἐναγκαλισμό τοῦ δικαιωματισμοῦ τῆς λεγομένης "θρησκευτικῆς ἐλευθερίας", θεωρητικῶς μέν καί ὑπέρ της, πράγματι δέ καί κυρίως ἐναντίον της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που λες είναι απλοϊκά. Δεν λαμβάνω θέση στο Ουκρανικό ζήτημα. Επίσης θεωρώ ότι και οι ΗΠΑ προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την θρησκεία πολιτικά. Πέρα από αυτά, αντικειμενικά οι ΗΠΑ (επειδή ακριβώς ουσιαστικά οι ΗΠΑ δημιουργήθηκαν από χριστιανούς που απέρριψαν την Ευρώπη) είναι το μόνο ανάχωμα στην απρόσωπη παγκοσμιοποίηση που έρχεται από την Κίνα. Στις ΗΠΑ υπάρχει μεγαλύτερη προστασία του Χριστιανισμού (παραδόξως σε αυτό όντως πρωτοστατεί η Ρωσία με έναν διαφορετικό τρόπο) από ότι στην Ευρώπη. Ένα παράδειγμα, σήμερα στις ΗΠΑ υπάρχει ένα κίνημα homeschooling το οποίο προωθούν Χριστιανικές κοινότητες. Και στις ΗΠΑ είναι απόλυτα νόμιμο αυτό το κίνημα. Μπορεί οι ΗΠΑ να κυριαρχείται από τον βούρκο που ονομάζεται Χόλυγουντ, από την άλλη όμως τα δικαιώματα των Χριστιανών προστατεύονται απόλυτα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο αντίπαλο δέος που ονομάζεται Κίνα (και όχι βέβαια Ρωσία).

      Διαγραφή
  3. Εκείνο πού πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας είναι ότι η Αμερική θεωρεί την θρησκευτική ομοιογένεια της Ελλάδος ως ένα στοιχείο πού ευνοεί την επιρροή της Ρωσίας στην χώρα. Γιά νά καταστρέψει λοιπόν αυτήν την επιρροή έχει ένα ακόμη κίνητρο να επιδιώκει την μετατροπή της Ελλάδος σε πολυεθνικό/πολυθρησκευτικό κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλλος την θρησκεια...αλλος το εγκλημα...αλλος οραματα...
    Αλλος την τρελα...ολοι το θεατρο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.