13/11/19

Δίνουν την ιστορική Ι.Μ. Πορετσού για φιλοξενία μουσουλμάνων- Αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής

Οι πρώτοι πρόσφυγες φτάνουν στη Δυτική Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και τον διασκορπισμό τους, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά από το κύμα της προσφυγικής ροής που συνεχίζεται και έχει κατακλύσει τις αντίστοιχες δομές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του patrasevents.gr οι πρώτοι πρόσφυγες πρόκειται να πάνε στην Ιερά Μονή Πορετσού στα σύνορα της ορεινής Αχαΐας και της Ηλείας, κοντά στο χωριό Αγράμπελα.

Όπως αναφέρουν μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που ζουν κοντά στη Μονή, πρόκειται για γυναικόπαιδα και οικογένειες που προέρχονται κυρίως από τη Συρία και έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες, διαθέτοντας τα αντίστοιχα χαρτιά.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια κινητοποίηση για τις προετοιμασίες για την υποδοχή τους, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πηγές ψάχνουν δύο μαγείρισσες και έναν δάσκαλο για τα μαθήματα που είναι να κάνουν τα μικρά παιδιά των προσφυγικών οικογενειών που πρόκειται να έρθουν.
Το σχολείο του χωριού των Αγράμπελων θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι εδώ και αρκετά χρόνια κλειστό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες θα φτάσουν κάτω από άκρα μυστικότητα και θα φιλοξενηθούν για όσο διάστημα χρειαστεί στην Ιερά Μονή Πορετσού.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί και προφανώς θα έχει παίξει τον ρόλο τον στην επιλογή της από τους αρμοδίους είναι ότι η μονή αυτή τη στιγμή δεν έχει μοναχούς, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι κλειστή και προφανώς δόθηκε προς χρήση από την Μητρόπολη.
Η Μονή ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη της Ηλείας, έχει ιστορικό χαρακτήρα και αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και τους κατοίκους της, ενώ πρόσφατα ήταν να ανακαινιστεί μετά από προσφορά που έγινε από επιχειρηματία που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Ο αριθμός των προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν στην Ιερά Μονή Πορετσού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν ξεπερνά τα 50 με 60 άτομα.
Παρόμοια διαδικασία θα υπάρξει και για κάποια άλλα χωριά, ξενοδοχεία και μονές της περιοχής, κοντά στα Καλάβρυτα, αλλά και στα σύνορα της Αχαΐας και της Ηλείας, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Αντιδράσεις από τους κατοίκους των γύρω περιοχών ….
Στο μεταξύ οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί και αναμένονται κινητοποιήσεις.
Σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με σχόλια κατά της ενέργειας αυτής και βρίζουν τον Σεβ. Ηλείας Γερμανό από τον οποίο ζητούν να παραιτηθεί.
Σας κοινοποιούμε μερικά από τα σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας στο f/b.

3 σχόλια:

  1. 1)Οι πατέρες

    "Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις,
    όπως το βρεις κι όπως το δεις να μην το παρατήσεις.
    Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα
    και πλούτισε τη χλώρη του και πλάτυνε τη γη του,
    κι ακλάδευτο όπου μπλέκεται να το βεργολογήσεις,
    και να του φέρνεις το νερό το αγνό της βρυσομάνας,
    κι αν αγαπάς τ’ ανθρωπινά κι όσα άρρωστα δεν είναι,
    ρίξε αγιασμό και ξόρκισε τα ξωτικά, να φύγουν,
    και τη ζωντάνια σπείρε του μ’ όσα γερά, δροσάτα.
    Γίνε οργοτόμος, φυτευτής, διαφεντευτής.

    Κι αν είναι κι έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι,
    κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα
    για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια,
    μη φοβηθείς το χαλασμό. Φωτιά! Τσεκούρι!
    Τράβα, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφ’ το,
    και χτίσε κάστρο απάνου του και ταμπουρώσου μέσα,
    για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούρια γέννα
    π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νά ’ρθει,
    κι όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων.
    Φτάνει μια ιδέα να σ’ το πει, μια ιδέα να σ’ το προστάξει,
    κορόνα ιδέα, ιδέα σπαθί, που θα είν’ απάνου απ’ όλα."

    Κωστής Παλαμάς (1859-1943)

    http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/browse.html?cnd_id=7&text_id=1722

    2)Ι.Μ. Πορετσού
    Από τη Βικιπαίδεια

    Νομός Αχαΐας
    Δήμος Καλαβρύτων
    Υψόμετρο 794 μ.
    Πληροφορίες για την μονή
    Εκκλησία Ελλάδος
    Μητρόπολη Ιερά Μητρόπολις Ηλείας
    Έτος Ίδρυσης άγνωστο / 1611 (σημερινή μορφή)
    Αφιερωμ. στην Κοίμηση της Θεοτόκου

    Η Ιερά Μονή Πορετσού είναι Ανδρώα Μονή που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Αγράμπελα (πρώην Πορετσό) των Καλαβρύτων και είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ερύμανθου σε υψόμετρο 794 μέτρων [1]. Απέχει 52 περίπου χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και 102 περίπου χιλιόμετρα από την Πάτρα.

    Ιστορία της Μονής

    Σαφείς πληροφορίες για την ίδρυση της Μονής δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με μια εκδοχή ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον όσιο Λουκά. Άλλοι πάλι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα από τον όσιο Μελέτιο σε διαφορετική πάντως θέση από αυτή που βρίσκεται σήμερα. Μετά την καταστροφή της αρχικής Μονής από πυρκαγιά, αυτή ξανακτίστηκε στο σημείο που βρίσκεται τώρα.

    Την σημερινή της μορφή η Μονή την απέκτησε μεταξύ των ετών 1608 - 1611 όταν ανακαινίστηκε "εκ βάθρων" με την συνδρομή του άρχοντα Σπυλιώτη Κλωκόνη, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στο καθολικό της το οποίο αγιογραφήθηκε την ίδια περίοδο από τους Ναυπλιώτες αδελφούς Μόσχου.

    Τόσο η Μονή όσο και οι μοναχοί της διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Σε αυτήν κατέφυγε το 1824 - 1825 ο Ασημάκης Φωτήλας όταν διατάχτηκε η σύλληψή του από τον Κωλλέτη. Επίσης σε ένα σπήλαιο κοντά στο μοναστήρι κρυβόταν για μεγάλο διάστημα και ο Ανδρέας Ζαΐμης μαζί με τον πατέρα του μέχρι να τους δοθεί αμνηστία από την κυβέρνηση Κουντουριώτη.

    Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισε το μοναστήρι κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Το 1943 λεηλατήθηκε από τους Γερμανούς και τα περισσότερα κειμήλιά του κλάπηκαν. Από αυτά τα μόνα που σώθηκαν είναι ορισμένοι χειρόγραφοι κώδικες σε μεμβράνη, ο παλιότερος των οποίων είναι του 1698 καθώς και ένα χειρόγραφο τετραευάγγελο του 13ου ή 14ου αιώνα.

    Σήμερα η Μονή έχει ανακαινιστεί πλήρως, αλλά δεν διαθέτει δική της Αδελφότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για πότε βρίσκουν δασκάλους όταν τους χρειάζονται! Αλλού αν είναι λίγα τα παιδιά τα υποχρεώνουν να μετακινούνται για χιλιόμετρα, στις καρότσες αγροτικών. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί από όλη την Ευρώπη, θα πρέπει η Ελλάδα να σηκώσει όλο το βάρος, να μου το εξηγήσει κάποιος από την κυβέρνηση. Αλλά και τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη δεν μπορείς να τα υποχρεώσεις να δεχτούν μετανάστες εάν δεν τους θέλουν. Όπως τα κράτη του βίζεγκραντ. Ο Αραβικός σύνδεσμος άραγε τι κάνει; Γιατί δεν αναλαμβάνει να περιθάλψει τους ομόθρησκους του, διαμοιράζοντάς τους στα κράτη μέλη του. Δεν έχουν χρήματα οι χώρες του κόλπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν για χρόνια πολλά δεν εκτιμάς αυτό που σου προσφέρθηκε με αίμα και θυσίες, αλλά το λοιδορείς και το εξευτελίζεις, θα το χάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.