5/11/19

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθεί την πολιτική "καλού παιδιού"



Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Οι προοπτικές για αποτέλεσμα στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου δεν είναι αισιόδοξες. Κυρίως γιατί η Τουρκία δεν θεωρεί κατάλληλη την περίοδο για να συζητήσει σοβαρά για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προφανώς και γνωρίζει από τώρα το αποτέλεσμα της τριμερούς.


Δεν είναι, ασφαλώς πρώτη φορά που μια προσπάθεια πέφτει στα βράχια επειδή η κατοχική δύναμη την οδηγεί προς τα εκεί. Όμως ο Κύπριος πρόεδρος έχει αναλάβει το ρίσκο για ένα νέο αδιέξοδο. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι προσδοκίες, από δικής μας πλευράς, βασισμένες πάντα στην πολιτική μας βούληση, θα πρέπει να θεωρούνται ελπιδοφόρες. Όμως υπάρχει επιφύλαξη. Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, υπάρχουν μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα διαφορές, υπάρχουν οι παρεμβάσεις της Άγκυρας, που απέτρεψαν αυτές τις παραμέτρους να έχουν συμφωνηθεί ήδη από την επίσκεψη της κ. Λουτ, τον Σεπτέμβρη, και συνεπώς διατηρώ μια συγκρατημένη αισιοδοξία, που δεν αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά τις διεργασίες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και τις παρεμβάσεις της Άγκυρας».

Δεν αποφασίζει ο Ακιντζί
Κοντολογίς, είναι γνωστό από τώρα πως θα γίνει η τριμερής, κατά πάσα πιθανότητα και η πενταμερής, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Και μπορεί η Τουρκία να μην επηρεάζεται από μια νέα αποτυχία, ωστόσο αυτό θα έχει κόστος στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.