3/11/19

Ο Τούρκος υπουργός ενοχλείται από τον ελληνικό όρο "γαστρονομία"



Ο αντιπρόεδρος του κόμματος ΑΚΡ Νουμαν Κουρτουλμους ζήτησε να μην χρησιμοποιείται ο όρος “γαστρονομία” και είπε πως “Είναι ένας όρος που δεν τον καταλαβαίνει πολύ ο κόσμος αλλά τον χρησιμοποιούμε επειδή για αυτό φαίνεται ωραίος. Διεθνώς μπορεί να χρησιμοποιείται άλλα το αντίστοιχο στα τουρκικά είναι “τέχνη φαγητού”.

Ο Κουρτουλμους σε ομιλία που έκανε στα εγκαίνια του κέντρου πωλήσεων τοπικών προϊόντων του δήμου Ερκμεν, ανέφερε πως “Οι γεύσεις και η γαστρονομία του Αφιόνκαραχισάρ είναι μία από τις πιο σημαντικές της Τουρκίας και πλέον έχουν καταχωρηθεί και στην UNESCO”.

Ο Κουρτουλμους ανέφερε πως κατά την περίοδο που υπήρξε υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, προσπάθησε πολύ να καταργηθεί ο όρος “γαστρονομία” αλλά δεν το πέτυχε και συνέχισε λέγοντας : 

«Για όνομα του Αλλάχ αυτό τον όρο “γαστρονομία” πρέπει να τον καταργήσουμε. Τον όρο “γαστρονομία” τον χρησιμοποιούν όπως το γαστρεντερολογια, είναι ένας όρος που δεν τον καταλαβαίνει πολύ ο κόσμος, αλλά τον χρησιμοποιούμε επειδή για αυτό φαίνεται ωραίος. Διεθνώς μπορεί να χρησιμοποιείται, άλλα το αντίστοιχο στα τουρκικά είναι “τέχνη φαγητού”. Δείτε στην μία μεριά αυτόν τον κούφιο όρο “γαστρονομία”, ενώ από την άλλη υπάρχει η “τέχνη φαγητού” , που είναι η μετατροπή σε τέχνη της τουρκικής κουζίνας, της κουζίνας της Ανατολίας και των τοπικών άλλων γεύσεων».


8 σχόλια:

  1. Δεν πρέπει μόνο να καταργήσεις τη λέξη γαστρονομία αλλά πρέπει να καταργήσεις πάρα πολλές ελληνικές λέξεις και αν τις καταργήσεις όλες τότε δεν θα μπορείς να μιλήσεις. Τουρκική κουζίνα από τα βάθη της Ασίας.πήραν όλα τα ελληνικά φαγητά άλλαξαν τα ονόματα και αυτόματα γίνανε τούρκικα. Κάπου τους λυπάμαι Γιατί δεν έχουν να δείξουν τίποτα μα απολύτως τίποτα. Κι αν έχουν είναι πώς σουβλίζουμε έναν άνθρωπο χωρίς να πειράξουμε τα όργανα έτσι ώστε να ζήσει όσο πιο πολύ γίνεται σουβλισμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καί την ωτίτιδα για παράδειγμα πώς την λές στα ...τούρκικα ωρέ τεχνίτη του εκμέκ καταίφ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια Νουμαν Κουρτουλμους! Επόμενο στάδιο, να αιτηθείς την κατάργηση των παρακάτω Ελληνικών λέξεων:

    academy, air, airplane, analysis, anatomy, anemometer, angel, anthropology, architect, aroma, arthroscope, astronaut, asymmetry, astrology, athlete, atmosphere, atom, barometer, base, bible, biology, box, cardiology, center, chair, chaos, character, chartography, chorus, chromometer, church, cinema, climate, clinic, comedy, cosmos, cube, cycle, decade, dermatology, dermatopathy, devil, diagram, dialect, dialogue, diet, diplomat, disc, discography, drama, dynamometer, dynasty, echo, ecology, economy, ectomy, ecstasy, electric, energy, encephalopathy, endoscope, enthousiasm, episode, erotic, ethics, Europe, fantasy, galaxy, genetic, geography, geology, geometry, giant, guitar, harmony, helicopter, hero, histology, history, horizon, hormone, horoscope, hour, hydrography, hymn, hypothesis, idea, ideology, idol, irony, jealus, kilogram, kilometer, kinetic, laparotomy, logic, lyrics, machine, magic, magnet, mania, mathemathics, melody, metaphor, meter, method, meteorology, microphone, micrometer, microscope, museum, music, mystery, myth, neon, nike, ocean, olympic, orchestra, organism, oxygen, panic, panther, paper, paradise, patriot, pause, pachymeter, photography, pyrometer, pepper, period, phase, pharmacology, philosophy, photography, physic, planet, poem, pole, problem, program, psychology, rhapsody, rheometer, rhythm, sarcasm, scene, school, scope, seismology, seismometer, shpere, stereo, stethoscope, strategy, symbol, symmetry, sympathy, symphony, synthesis, system, tactic, talent, technology, telephone, telescope, theatre, theme, theory, theorem, therapy, thermometer, tone, tragedy, tracheotomy, triumph, type, xylography, utopia, zone…

    …και μερικών ακόμη χιλιάδων Ελληνικών λέξεων που χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος - και στην πραγματικότητα μιλούν Ελληνικά, χωρίς καν να το γνωρίζουν.

    Βέβαια, ΠΩΣ είναι δυνατό να το σκεφτεί αυτό ένας Τούρκος; Είναι πολύ απλό! Επειδή δεν έχει ιδέα τι σημαίνει «democracy» και «orgasm», οπότε και η περίπτωσή του κρίνεται ως μη έχουσα «therapy»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν αντέχει να διαβάζει Νίτσε ο απολίτιστος υπουργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι και κάτσουν και σκεφτούν, θα βρουν πολλά για να ενοχληθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαντάσου, ο Τούρκος ενοχλείται από μια λέξη !!!!!!!
    Τον κατακρίνω, αλλά ποιος Έλληνας πολιτικός θα μπορούσε να σηκώσει κεφάλι και να πει κάτι παρόμοιο ;
    Ούτε ένας !!!!!! Αυτή είναι η διαφορά !! Στα σοβαρότερα δεν σηκώνουν κουβέντα, οι δικοί μας θα το συζητάνε και νησί να δώσουν !!!!
    Θα με θυμηθείτε !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο συγκεκριμένος (ο Numan Kurtulmuş) από όσο γνωρίζω, δεν είναι πλέον υπουργός. Ήταν επικεφαλής του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού από το 2017 έως το 2018.

    Ναι, όσο αφορά το αντικείμενο του Υπουργείου που είχε αναλάβει, στον τομέα «Τουρισμός» έκανε καλή δουλίτσα αν κρίνουμε από τα έσοδα και τα κέρδη που αποκομίζουν οι Τούρκοι - ειδικά από τους «ομόδοξους» Ρώσους…

    …βέβαια στον τομέα «Πολιτισμός», δεν τα πήγε και τόσο καλά, αλλά τι θα μπορούσε να κάνει άλλωστε - οι λέξεις «Πολιτισμός» και «Τουρκία» είναι όροι ασύμβατοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.