8/11/19

Αν μας πάρουν χαμπάρι, τι γίνεται κ. Μητσοτάκη;

Του Γιώργου Κράλογλου 
Παλεύουμε 60 χρόνια για λύση στην κρατική ζάχαρη, 70 για την ΔΕΗ και 30 για τα λαθραία. Οι προσκλήσεις σε  παραλήδες συνταξιούχους μας μάραναν… 
Ας τα πάρουμε ένα- ένα και λιανά, όχι για να κλάψουμε την μοίρα μας, αυτό το κάνουμε κάθε μέρα , αλλά για το αστείο της υπόθεσης. Και για να δούμε ότι στον τόπο αυτό, μόνο τσαλαβουτάμε… Τίποτε άλλο. 
Το 1960 η ΑΤΕ, που δεν ήταν τίποτε άλλο από το "ταμείο" κομματικών ρουσφετιών, χώρος και χορός προσλήψεων κομματικών και "πυροσβεστική" για το "κάψιμο" και το "τσαλάκωμα" των κυβερνήσεων, έστησε  ως θυγατρική (στην φαυλότητα και στα ρουσφέτια) την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.  Τα παρατράγουδα ξεκίνησαν με τα εγκαίνια, με κομματικές διοικήσεις να πηγαινοέρχονται και να ξοδεύουν τα λίγα έως το τίποτα από τα κέρδη.
Μετά από 46 χρόνια κρατικού μονοπωλίου στην ζάχαρη, το 2006, καταλάβαμε (πώς το πάθαμε…) ότι δεν πάει άλλο και ότι κάτι πρέπει να γίνει. Και έγινε  το μόνο που ξέραμε. Για 14 χρόνια και η ΕΒΖ (μαζί με ναυπηγεία, λιπάσματα, νικέλια και άλλα κρατικά χάλια) φορτώθηκε στις πλάτες και στις τσέπες του λαού. Η μόνιμη λύση για τους μπολσεβίκους της ελληνικής σοβιετίας.

Για τη συνέχεια Capital

6 σχόλια:

  1. Οι καϋμένοι οι νεοφιλελεύθεροι δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι κατηγορούν τη Δεξιά όταν μιλάνεγια Σοβιετια και άλλα τέτοια φαιδρά. Αν θυμάμαι αυτή η παράτξη κυβερνούσε το 1960 και ξανακυβέρνησε αργότερα. Οι εναλλαγές στην κυβέρνηση δεν άλλαξαν στην ουσία τα πράγματα και μένει η απορία για ποιους μπολσεβίκους μιλάνε, για τον Ανδρέα που τον έσωσαν οι αμερικανοί από τη Χούντα (έβλεπαν μακιρά) μετον Έλληνα πράκτορα της ΣΙΑ Αβρακώτο, για τον Σημίτη που έκανε τα πρώτα βήματα παράδοσης του Αιγαίου στην Τουρκία ή μήπως τα σόυρνει στον Μητσοτάκη ο γράφων; Κατά τα άλλα πρέπει πια όλοι μας να πάψουμε να παπαγαλίζουμε τις ασυνέπειες του κράτους και να αποπειραθούμε γνα τις εξηγήσουμε και μετά να τις διορθωσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γενικά στην Ελλάδα λειτουργούμε με “δυαδική” λογική. Εμείς οι “καλοί”, εκείνοι οι “κακοί”. Βέβαια το τρισκατάρατο κράτος είναι αυτό που εξορκίζουμε σε κάθε ευκαιρία αυτό όμως που δεν λέμε είναι για τα χαΐρια του ιδιωτικού τομέα. Αν ρωτήσεις έναν αυτοχαρακτηριζόμενο Έλληνα “νεοφιλελεύθερο”: για ποιο λόγο θεωρείς πως οι Έλληνες επιλέγουν συστηματικά την απασχόληση στο δημόσιο; Θα σου απαντήσει, μα φταίει η κακή παιδεία των Ελλήνων. Εγώ όμως λέω, μήπως φταίει και η ανασφάλεια του ιδιωτικού τομέα; Μήπως φταίει πως ο ιδιωτικός τομέας βλέπει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων σαν βάρος; Τι φταίει πραγματικά; Ιδιωτικός τομέας που φωνάζει σε κάθε ευκαιρία για το κακό κράτος. Όταν όμως η κουβέντα έρχεται στις κρατικές επιδοτήσεις τότε είναι καλή η παρέμβαση του κράτους. Ίσως θα πρέπει να πάρουμε απόφαση πως στην Ελλάδα εκτός από γιαλαντζί “σοσιαλιστές” υπάρχουν και γιαλαντζί “νεοφιλελεύθεροι”. Ο καθένας διαλέγει την θέση του στον ίδιο ψεύτικο πάγκο απλά σε αντικρινές άκρες εκτοξεύοντας παράλογα επιχειρήματα.
    ΥΓ Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πόσο από το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ είναι πραγματικό και πόσο αυτό αυξάνεται από περιβαλλοντικούς φόρους για να γεμίζουν με Δανεικά (Δανικά) φουρφούρια οι ραχούλες.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ηταν μονο οι φοροι περιβαλοντος ...ισως ναταν κατι σοβαρο.Αλλα εδω ολα ειναι τρομακτικα παντου.Απ τον εργατη εως τα τουβλα ..απ τον πολιτικο εως το ...ΚΚΕ. Αλλωστε το ειπες ..: " ειναι ολα γιαλατζι"....Ολα μα ολα.Δεν εχει δικιο απολυτως κανεις ! Οσο μπορουσε ..αρπαζε απο καθε αποψη η πλευρα...απο καθε γιαλατζι ιδεολ

      Διαγραφή
    2. LPelectronics Αυτά που γράφεις είναι τελείως ασυνάρτητα. Με τέτοια αντίληψη δεν υπάρχει ελπίδα σε αυτήν την χώρα. Ας είμαστε ειλικρινείς και μην κοροϊδευόμαστε όσο ψηφίζουν άτομα σαν εσένα θα πηγαίνουμε από χρεωκοπία σε χρεωκοπία. Αυτά που γράφεις ένα παραλήρημα ασυνέπειας.
      Τα ΕΛΤΑ μπαίνουν 80 εκατομμύρια του χρόνο μέσα, όταν η ACS έχει μισθοδοσία γύρω στα 15 εκατομμύρια. Πριν την ευλογία για την χώρα που ήταν το μνημόνιο, τα 80 εκατομμύρια τα κάλυπτε η απειλή του χωροφύλακα (δηλαδή μέσω φόρων == που σημαίνει ότι υπάρχει η απειλή ότι ο χωροφύλακας θα επιβάλει πρόγραμμα κατάσχεσης της οικίας σου εάν δεν πληρώσεις τον φόρο).
      Έχει ο Έλληνας την δυνατότητα να καταλάβει μερικές θεμελιώδης έννοιες όπως; :
      1) Ο ανταγωνισμός εκμηδενίζει τα κέρδη. Αυτό είναι το θεμελιώδες πόρισμα της Μικροικονομικής.
      2) Το θεμέλιο της συλλογής φόρων είναι ο χωροφύλακας
      3) Ότι για παράδειγμα μια επιχείρηση σαν τον Ιππόδρομο τον στήνεις σε λιγότερο από 4 ώρες, και η μόνη αξία του ήταν το μονοπωλιακό δικαίωμα, δηλαδή το δικαίωμα των υπαλλήλων του Ιπποδρόμου να με αποτρέπουν εμένα να παρέχω υπηρεσίες φτυαρίσματος κοπριάς.
      4) Η τιμή ενός προϊόντος καθορίζεται ελεύθερα στην Παγκόσμια αγορά, και η τιμή αυτή καθορίζει και το μέγιστο κόστος παραγωγής που μπορεί να γίνει αποδεχτώ, που στην σύγχρονη εποχή είναι κατά βάση μισθοί. Με άλλα λόγια οι μισθοί του Ιδιωτικού τομέα (ειδικά στις επιχειρήσεις που εκτίθενται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό) δεν εξαρτώνται από την βούληση του εργοδότη. Οι αμοιβές των εργαζόμενων στον Δημόσιο Τομέα εξαρτώνται αποκλειστικά από το πόσες απεργίες είναι διατεθειμένοι να κάνουν, αφού ότι αμοιβή και να ζητήσουν υπάρχει ΤΕΛΙΚΑ πάντα η απειλή του χωροφύλακα και του προγράμματος κατασχέσεως που θα κάνουν την αμοιβή αυτή δυνατή.
      5) Ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι κανείς δεν θέλει να γίνει εργοδότης. Γιατί οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ δεν ζήτησαν να πάρουν αυτοί τις μετοχές του Μυτιλιναίου όταν αυτός τις δώρισε το 2011; Γιατί το ταμείο των σιδηροδρομικών δεν έβαλε τα 45 εκατομμύρια να πάρει τον ΤΡΑΙΝΟΣΕ;

      Δεν είναι όλες οι οικονομίες ίδιες. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση ταβέρνας είναι τόσο πιο επιτυχημένη όσο πιο στάσιμη μένει. Αυτό σημαίνει ο όρος «Παραδοσιακή Ταβέρνα». Όσο πιο στάσιμη τόσο πιο γραφική και θελκτική. Ενώ σαν πολυπλοκότητα διαδικασιών μια ταβέρνα είναι τελείως απλοϊκή
      Αντίθετα τομείς σαν την πληροφορική στηρίζονται στους φρενήρεις ρυθμούς αναδιοργάνωσης και ανανέωσης. Επιπλέον, η πολυπλοκότητα των διαδικασιών και εννοιών είναι τεράστια.
      Υπάρχουν κάποιες χώρες καθηλώνονται σε οικονομίες επιπέδου επιχειρήσεων ταβέρνας (και ξενοδοχείων).

      Διαγραφή
  3. Ο κ. Κράλογλου ανησυχεί για το τι θα γίνει«αν μας πάρουν χαμπάρι»
    Ο κ Κράλογλου δεν πρέπει να ανησυχεί.
    Χαμπάρι μας έχουν πάρει εδώ και καιρό
    Βολεύονται με την κατάσταση μας Είμαστε χώρα ευκαιρίας
    Έτσι θα οικονομήσουν της Παναγιάς τα μάτια.
    Αλήθεια κ Κράλογλου, Δεν γνωρίζετε τίποτα για τα σκάνδαλα με την Ζίμενς;
    Δεν γνωρίζετε τίποτα για τη Νοβάρτις;
    Δεν βλέπετε τι γίνεται τώρα με τη Νοβάρτις;
    Μήπως έχετε την εντύπωση ότι οι ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες δραστηριοποιούνται οικονομικά για την ψυχή της μάνας τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κύριος Αποστολόπουλος έχει ένα δίκιο. To δίκιο του είναι ότι το Ελληνικό Οικονομικό Σύστημα ΔΕΝ ήταν κομμουνιστικό, ήταν πολύ χειρότερο. Έχω πάει μπριγάδα στην Κόυβα (και έχω παρακολουθήσει ομιλία του Φιντέλ για πάνω από 5,5 ώρες). Φυσικά και το κομμουνιστικό σύστημα της Κούβας ήταν πιο ορθολογικό από το Ελληνικό. Στην Κούβα ο Διευθυντής Κλινικής έπαιρνε γύρω στα 30 ευρώ και ο εργάτης 11 ευρώ τον μήνα. Στην Ελλάδα ο οδηγός του ΟΣΕ έπαιρνε 9 χιλιάρικα το μήνα, ο σωφέρ του ΟΠΑΠ 11 χιλιάρικα και ο επιμελητής κλινικής (με 36 ώρες εφημερίες) 3,500 ευρώ. Αυτό ΔΕΝ είναι κομμουνιστικό σύστημα, αλλά λέγεται rent-seeking economy (προσοδοθηρική οικονομία). Όπως έχω εξηγήσει και αλλού, στην πραγματικότητα η οικονομία αυτή είναι Πυραμιδικό Σχήμα (Ponzi Σχήμα). Ο καθένας πιστεύει ότι είναι πιο ψηλά στην Πυραμίδα (όπου απόδοση είναι η πρόσοδος που παίρνει από το Δημόσιο) και ότι θα καταφέρει να κατοχυρώσει δικαιώματα πριν καταρρεύσει η πυραμίδα.
    Τι σχέση έχει αυτό το σχήμα με τον κομμουνισμό; Καμία.
    Η διαφωνία μου είναι ότι το 2011 η αριστερά και ο Ελληνικός λαός υποστήριξαν μετά μανίας (με το κίνημα της πλατείας) αυτό είδος της οικονομίας. (Τότε είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ από 3% έγινε κυρίαρχη οικονομική δύναμη).
    Μια άλλη διαφωνία μου είναι ότι η οικονομία της Ελλάδας μέχρι το 1976 περίπου πήγαινε πάρα πολύ καλά. Αυτό λένε τα νούμερα.

    Η συζήτηση πρέπει να γίνεται δομημένα. Είναι λάθος να επικεντρώνεσαι στο πόσο υπο-αποδίδει το κομμουνιστικό σύστημα σε σχέση με το καπιταλιστικό, όταν η Ελλάδα έχει πολύ χειρότερο σύστημα από τον κομμουνισμό.
    Στην Ελλάδα δεν υπο-απέδιδε, απλώς, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας όπως γίνεται στο κομμουνισμό. Στην Ελλάδα έγινε κάτι παραπάνω, έγινε ανελέητο πλιάτσικο εις βάρος του Δημοσίου με το πρόσχημα του σοσιαλισμού και του πατριωτισμού.

    Σε επόμενο σχόλιο (αν έχω χρόνο) θα εμβαθύνω στο ερώτημα, γιατί ο Ελληνικός λαός υποστηρίζει αυτού του τύπου την οικονομία. Γιατί υποστηρίζει μια λογική πλιάτσικου. Θα αναπτύξω τις διάφορες δυνατές ερμηνείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.