1/11/19

Πού είναι τα πλοία οέο; - Όταν ο Μιαούλης κυρίευσε επτά φορτηγά του Ιμπραήμ έξω από τον Χάνδακα


Μέχρι την Κάρπαθο καταδιώχτηκε ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος.

1 Νοεμβρίου 1824 Ελληνική Επανάσταση Ο Ανδρέας Μιαούλης καταδιώκοντας τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Χοσρέφ, υπό τον Ναύαρχο Ιμπραήμ, τον συναντά έξω από το Ηράκλειο Κρήτης.

Στη ναυμαχία που ακολούθησε ο Μιαούλης κυρίευσε επτά φορτηγά πλοία, φορτωμένα με στρατεύματα και αποσκευές. Ο εχθρικός στόλος, με σοβαρές απώλειες, καταδιώχθηκε μέχρι την Κάρπαθο.

Στην προσωπογραφία εικονίζεται ο Ανδρέας Μιαούλης (Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο).

Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού

3 σχόλια:

  1. Α, μάλιστα! O Ανδρέας o Μιαούλης! Ο - προ της επαναστάσεως του 1821 - λαθρέμπορος πειρατής, που αν και λόγω της ομολογουμένως γενναίας δράσης του κατά τις επιχειρήσεις εναντίον των Οθωμανών στη διάρκεια της επανάστασης του 1821 είχε την ευκαιρία να ξεπλύνει το όνομά του, αυτός προτίμησε (δεν φεύγουν οι κακές συνήθειες) μέχρι το τέλος να συμπεριφέρεται ως άξεστος τραμπούκος πειρατής. Κι όταν ο ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ Ιωάννης Καποδίστριας αρνήθηκε να του παρέχει ρουσφέτια ή να ικανοποιήσει τα καπρίτσια του Μιαούλη, αυτός αποφάσισε (προφανώς επειδή ένιωθε το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος ως τσιφλίκι του;) να πυρπολήσει και να βυθίσει τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ πλοία φρεγάτα «Ελλάς», και τις κορβέτες «Ύδρα» και «Σπέτσες». Επαναλαμβάνω τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ πλοία, που πλήρωσε το Ελληνικό Δημόσιο για την Άμυνα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, αυτού που μόλις είχε απελευθερωθεί μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς στους Οθωμανούς, αυτός ο τραμπούκος πειρατής λαθρέμπορος Μιαούλης, βύθισε επειδή σκεφτόταν «…θα σας δείξω εγώ, θα δείτε τι θα πάθετε…».

    …κι όταν μετά λέω πως δυστυχώς μέχρι και σήμερα έχουμε κάνει «ήρωες» τραμπούκους λήσταρχους & πειρατές την ίδια στιγμή που οι πιο ΑΓΝΕΣ μορφές του Αγώνα του 1821 (πχ Νικήτας «Νικηταράς ο Τουρκοφάγος» Σταματελόπουλος, Μαντώ Μαυρογένους κλπ) είναι σε δεύτερη μοίρα και 200 ολόκληρα χρόνια μετά δεν έχουν λάβει ακόμη την κορυφαία θέση που τους άξιζε, κάποιοι δυσανασχετούν.

    Στη Σερβία για παράδειγμα, ο ληστής τραπεζών και διεθνής ναρκο-εγκληματίας Željko «Arkan» Ražnatović θεωρείται ως «ήρωας πολέμου». Τι να πω. Μπορεί 200 χρόνια μετά, ο Παλαιοκώστας να θεωρείται κι αυτός εθνικός μας ήρωας. - για κάποιους βλαμμένους που ήδη τον έχουν ως ίνδαλμα, ήδη είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν εχεις καταλαβει οτι χωρις Μιαουλη τωρα θα μιλαγες τουρκικα.Ολα αυτα που γραφεις τα ξερουμε. Ολοι εμεις οι Υδραιοι την περιοδο αυτη ειμασταν πειρατες.Ειμαστε Ελληνες Αρβανιτες και το λεμε με καμαρι.Χωρις εμας τους Ελληνες Αρβανιτες εσυ θα μιλουσες τωρα τουρκικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. - Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.