26/4/09

Τσετσενικός μπελάς

«Ο πόλεμος τέλειωσε, ο τρόμος συνεχίζεται», εκτιμά σύσσωμος σχεδόν ο δυτικός τύπος για τον τερματισμό της δεκαετούς ρωσικής «επιχείρησης κατά της τρομοκρατίας» στην Τσετσενία.
Η Ρωσία συνέτριψε το αυτονομιστικό κίνημα, αλλά το καθεστώς Καντίροφ μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τη Μόσχα, επισημαίνουν αναλυτές, αναρωτώμενοι πόσο θα κρατήσει αυτός ο «γάμος συμφερόντων».
Οταν ο Πούτιν έστειλε τα στρατεύματά του κατά της Τσετσενίας τον Σεπτέμβριο του 1999, λίγοι πίστευαν ότι θα κατάφερνε να υποτάξει την αποσχισθείσα περιοχή.
Δέκα χρόνια αργότερα και με απώλειες 4.500 στρατιώτες, ο ρώσος πρωθυπουργός κατάφερε να εκδικηθεί για την ταπεινωτική ήττα της Ρωσίας στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας το 1994-96. Και ακόμη σημαντικότερο: Κατέστησε σαφές με τη βία των όπλων ότι καμιά ομόσπονδη δημοκρατία δεν μπορεί να αποσχιστεί και ότι το κόστος κάθε ανάλογης απόπειρας θα είναι εξαιρετικά υψηλό.

Οι μάχες μπορεί, λοιπόν, να κόπασαν, οι επιθέσεις να εκμηδενίστηκαν και οι αυτονομιστές να εξουδετερώθηκαν, αλλά το τίμημα της ρωσικής νίκης και της επιτυχούς «τσετσενοποίησης» του πολέμου είναι πράγματι βαρύ.

Ηρωας από κληρονομιά

Η Τσετσενία παραδόθηκε ως λάφυρο στους πρώην αντάρτες που δέχθηκαν να συνεργαστούν με τους Ρώσους, με πρώτον τον Ραμζάν Καντίροφ. Ο νεαρός, που στην πράξη ασκούσε την εξουσία μετά τη δολοφονία του πατέρα του Αχμάντ Καντίροφ, διορίστηκε επίσημα πρόεδρος από τον Πούτιν πριν από δύο χρόνια, όταν συμπλήρωσε τα 30 του χρόνια, όπως προβλέπει το σύνταγμα.

Ορκίστηκε σε μια πομπώδη τελετή, όχι στην πρωτεύουσα Γκρόζνι, αλλά στο ίδιο του το σπίτι, στο φέουδό του Γκουντερμές, για να καταστήσει σαφές ότι η προεδρία ήταν «προσωπική» του υπόθεση. Και ξέροντας πόσο επικίνδυνη είναι η θέση του προέδρου σε αυτή την περιοχή όπου από τους πέντε προκατόχους του οι τέσσερις έχουν βρει βίαιο θάνατο, κυβερνά με σιδερένια πυγμή έχοντας επιβάλει ένα προσωποπαγές αυταρχικό καθεστώς.

Επαίρεται, μάλιστα, για το μεγαλύτερο τζαμί της Ευρώπης που έχτισε στο Γκρόζνι και για την ταχύτατη ανοικοδόμηση, για την οποία κρατά ποσοστό των μισθών των εργαζομένων υπέρ του «Ιδρύματος Αχμάντ Καντίροφ».

Φέροντας στο πέτο το παράσημο του «Ηρωα της Ρωσίας», διαθέτει τη δική του πολιτοφυλακή 20.000 ανδρών, τους «καντιρόφτσι», διαβόητους για τη βία, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες των πολιτικών του αντιπάλων.

Τους τελευταίους έξι μήνες δολοφονήθηκαν έξι βασικοί αντίπαλοί του, οι πέντε στην εξορία. Στην τελευταία, που έγινε στο Ντουμπάι πριν από 3 εβδομάδες, η αστυνομία του εμιράτου κατέθεσε αποδείξεις που ενοχοποιούν έναν ξάδελφο του Καντίροφ, μέλος του κόμματος του Πούτιν.

Αλλά αυτό δεν ήταν επαρκές για να ξεκινήσει δικαστική έρευνα στη Ρωσία. Η σιωπή απέναντι στις εγκληματικές πρακτικές του Καντίροφ είναι το αντάλλαγμα στην πίστη του στη Μόσχα.

Οι πρώην αντάρτες που ανέλαβαν θέσεις εξουσίας, από τον πρόεδρο της Βουλής έως τον επικεφαλής των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων, νιώθουν σαν να κέρδισαν αυτοί τον πόλεμο. Ο Καντίροφ χαίρει ευρείας αυτονομίας και δρα σαν να ηγείτο μιας ανεξάρτητης χώρας, επιτρέποντας την πολυγαμία, υποχρεώνοντας τις γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο να φορούν μαντίλα.

Τώρα, κύκλοι των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, κατά το «Σπίγκελ», ανησυχούν μήπως το πείραμα Καντίροφ, που κατάντησε την Τσετσενία «εργαστήριο της βίας», ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Ελευθεροτυπία

5 σχόλια:

  1. Είναι πολύ ενδιαφέρον πως μπορούν να παρουσιαστούν τα ίδια γεγονότα που συμβαίνουν σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου όταν τα βλέπουμε από διαφορετικές σκοπιές. Όλα αυτά που αναφέρονται είναι έτσι. Αλλά με μια μικρολεπτομέρεια. Αυτή η λεπτομέρεια είναι ότι και οι «άλλοι» πολεμούσαν για την δημιουργία του ίδιου μεσαιωνικού συστήματος διοίκησης ακριβώς γιατί αυτή είναι η πολιτική κουλτούρα της περιοχής δηλαδή η κουλτούρα της φυλής και του πολεμάρχου αρχηγού της φυλής. Αν η Ρωσία δεν εφάρμοζε αυτή την ανεκτική πολιτική έναντι της «ιδιαιτερότητας» της περιοχής ακόμα θα έχανε στρατιώτες. Αφού έχει μια μεγάλη δύναμη την πολυτέλεια να βάζει άλλους να κάνουν την βρομοδουλειά γιατί να ματώσει τα χέρια της; Το ίδιο άλλωστε δεν κάνουν και οι ΗΠΑ όταν εκμεταλλεύονται τους κατά τόπους φυλάρχους; Το ίδιο δεν έκανε και η Τουρκία σε διάφορα μέρη τις άμεσης γειτονιάς της ακόμα και στην ίδια την Τσετσενία; Δηλαδή μας πειράζουν οι περίεργες για τον δικό μας πολιτικό πολιτισμό εγκληματικές ηγεσίες της Τσετσενίας επειδή πατρονάρονται απο την Ρωσία ενώ δεν μας πειράζουν στο Κόσοβο ή πολύ περισσότερο στην κατεχόμενη Κύπρο επειδή πατρονάρονται από την "Δύση"; Αλλά είπαμε η Τουρκία ανήκει στην δύση και δεν μπορεί να μας πειράζει ότι κι αν κάνει. Καλώς ήρθατε στον πραγματικό κόσμο μας κυρίες και κύριοι της «Ελευθεροτυπίας».-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία Δημοκρατία,άρα τι είδος Δημοκρατία έχει η Ρωσία?, αφού θέλει τέτοιους δορυφόρους γύρω της.
    Πως λέγεται το Κράτος Πουτουνιστάν.?
    δτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Kαντιρωφ αν και συνεργαζόμενος με την κεντρικη εξουσία του Κρεμλίνου έχει κατοθώσει να εξασφαλίζει για την Τσετσενί αυξημενη Αυτονομία και έχει αποκαταστήσει την ηρεμία στην Τσετσενία , σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό απο την γειτονική Ινγκουσετια και Ντακεστάν. Η δολοφονία του πατερα του απο τους Πολεμαρχους εχει σαν αποτελεσμα να εχει επιδοθεί με υπερβαλοντα ζήλο στην ενδοτσετσενική πλέον αντιπαραθεση και τον εχει τοποθετήσει στο πλευρό της Ομοσπονδιακής κυβερνησης.

    Τωρα ας παμε στο "αρθρακι" .. [..Τους τελευταίους έξι μήνες δολοφονήθηκαν έξι βασικοί αντίπαλοί του, οι πέντε στην εξορία. Στην τελευταία, που έγινε στο Ντουμπάι πριν από 3 εβδομάδες, η αστυνομία του εμιράτου κατέθεσε αποδείξεις που ενοχοποιούν έναν ξάδελφο του Καντίροφ, μέλος του κόμματος του Πούτιν...] ΝΤΟΘΜΠΑΙ .. κοιτα ποιοι μιλανε για ανθρωπινα δικαιώματα και δημοκρατικότητα. Τα καθεστωτα του κόλπου που έχουν κληρονομικη Βασιλεία, εχουν ακομα ΔΟΥΛΟΥΣ, οι Γυναικες απαγορευεται να οδηγησουν ( ασε για το να δουλεψουν) και τα βασανηστιρια και οι κακοποιήσεις ειναι μεσα στο επίσημο κρατικο π΄ρογραμμα. οκ το SPIEGEL την δουλια του κάνει.. και τα δημοσιευει.. αλλα θα πρέπει παντα να υπαρχει αντίλογος.

    Η Τσετσενια και ο καυκασος ειναι παντα ιδιαίτερη περιοχή, αλλα στην νεότερη ιστορια τους ακομα και πριν την Οθομανικη Αυτοκρατορία , στον ενα η στον αλλο βαθμο βρισκόντουσαν σε κοντινη σχεση με το κρεμλίνο αν και με προβλήματα παντα. Σήμερα στην Τσετσενία το θεμα εντοπίζεται σε ξενους Σαουδαραβες και Τουρκους μισθοφόρους, οι οποίοι πολλες φορές στις μικροσυγγρουσεις που σημειώνονται κατα την εξόντοση τους βρισκονται σκοτωμενοι μεσα στο Ρωσικό εδαφος.
    Για την ξενη εμπλοκη μάλλον θα έπρεπε να απασχολειται ο αρθρογράφος για τη Τσετσενια και οχι τον Καντιροφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε. Βενιζέλο, πάρα πολύ ενδιαφέρον το σχόλιό σου! Θα παραβιάσω θύρες ανοιχτές αν προτείνω να το στείλεις και στην Ελευθεροτυπία;
    Με εκτίμηση
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωρε "δτ"...ωρε δημοκρατη... λες οι ΗΠΑ να σωσουν τηνΤσετσενια οπως το Ιρακ και το Αφγανισταν απο την τυραννια?
    Καποιον ψαχνουν παντως οι τσετσενορωσοι στο Λονδινο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.