16/4/09

ΝΑΣΕΡ ΦΑΡΑΟΥΝΑ: «Οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν θέση κατά του Ισραήλ»


Τις εξελίξεις στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία του Παλαιστινιακού, μία από τις δυσκολότερες και πλέον καίριες στην ιστορία του αγώνα για την αυτοδιάθεση του λαού του, βρέθηκε πρόσφατα να μας σχολιάζει στη διάρκεια ενός σύντομου ταξιδιού του στην Αθήνα, ο Νάσερ Φαράουνα, μέλος του πολιτικού γραφείου του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-PFLP.

Προσωπικότητα της νέας γενιάς πολιτικών, από εκείνους που εκπροσωπούν τη φωνή της αντιπολιτευτικής κοσμικής Αριστεράς μέσα στην PLO, ο 48χρονος Φαράουνα σηματοδοτεί μέσα από τα λεγόμενά του την επιλογή τακτικής της οργάνωσής του -επιλογή που επιδιώκει να διαφοροποιηθεί από την ενδοπαλαιστινιακή εμφυλιοπολεμική πόλωση μεταξύ της καθεστωτικής κεντροαριστερής Αρχής της Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς και της πολιτικής των ισλαμιστών της Χαμάς.

Ο ίδιος ζει εδώ και αρκετούς μήνες στη Δαμασκό. Γεννημένος στη Γάζα, στο Μπέιτ Χανούν από πρόσφυγες γονείς, βρίσκεται στην εξαιρετικά σπάνια θέση όσων κατάφεραν μεν να βγουν από το αποκλεισμένο κλουβί της Λωρίδας της Γάζας (στην περίπτωσή του αιτία ήταν μία βίζα για να παρακολουθήσει διεθνές συνέδριο στο Παρίσι πέρσι), αλλά, πλέον, τους απαγορεύεται η είσοδος από τις αρχές του Ισραήλ. Κι έτσι, ο Νάσερ Φαράουνα, μακριά από τους δικούς του τις τρεις εκείνες τρομερές βδομάδες της σφαγής που εξαπέλυσαν από τις 27 του περασμένου Δεκεμβρίου οι Ισραηλινοί στη Γάζα, κολλημένος στο τηλέφωνο και σε μια οθόνη τηλεόρασης ή κομπιούτερ, αγωνιούσε για την τύχη τους: «Τους έχουν πια οδηγήσει -μας έλεγε- σε κατάσταση εξαθλίωσης. Δεν πάει άλλο αυτό. Πρέπει να αλλάξει όσο γίνεται συντομότερα. Και ο χρόνιος αποκλεισμός από το Ισραήλ και η τελευταία του στρατιωτική επιχείρηση έχουν οδηγήσει την κατάσταση των Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα στο απροχώρητο κι αυτό ο κόσμος πια το γνωρίζει. Η οργάνωσή μου πασχίζει, με απώτερο στόχο την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών στη Γάζα, να επιτύχει και το τέλος της διένεξής μας και την επανένωση του λαού μας».

Περιμένετε ότι τελικά, μέσω των συνομιλιών του Καΐρου, μια παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα προκύψει και θα αποβεί λειτουργική;

«Ναι, αυτό σίγουρα θα επιτευχθεί μέσα από την επανέναρξη των συνομιλιών τις επόμενες μέρες και σίγουρα θα βρουν μια λύση σε ό,τι αφορά το βασικό ζήτημα, τις συμφωνίες μεταξύ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Το αυτό ισχύει και για τα άλλα εκκρεμή ζητήματα, όπως το εκλογικό σύστημα, η διανομή των υπουργείων και οι σχέσεις με το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο (PNC). Εμείς ως PFLP δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτήν την κυβέρνηση, εάν γίνουν αποδεκτοί οι όροι και οι συμφωνίες με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ».

Αμπάς και Χαμάς

Εφόσον μια τέτοια κυβέρνηση επιτευχθεί, θα μπορούσατε ίσως να τη δείτε ως έναν πιθανότερο λόγο από την πλευρά της Δύσης, ώστε να ασκηθεί αποτελεσματικότερη πίεση στο Ισραήλ για την άρση του αποκλεισμού στη Γάζα;

«Μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα είναι παρά το σώμα διακυβέρνησης των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα. Δεν πρόκειται να εμπλακεί στις διαδικασίες των διεθνών συμφωνιών, αυτό είναι αρμοδιότητα της PLO. Η άρση του αποκλεισμού αποτελεί δικαίωμα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα και τις διατάξεις των Ηνωμένων Εθνών, και δεν υπόκειται σε διαδικασίες συμφωνιών μεταξύ Ισραήλ και PLO. Οσο γι' αυτή καθαυτή την ανοικοδόμηση της Γάζας, εμείς ως PFLP έχουμε προτείνει τη σύσταση μιας Ανεξάρτητης Εθνικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης».

Πώς σχολιάζετε τη στάση της Χαμάς, αλλά και της Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς, στη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα και στο αμέσως επόμενο διάστημα;

«Και οι δύο πλευρές έχουν υποπέσει σε καίρια σφάλματα σε βάρος της ενότητας των Παλαιστινίων και έχουν διαπράξει βιαιότητες εναντίον αλλήλων και πριν και μετά τον πόλεμο αυτό. Στη διάρκεια του πολέμου υποτίθεται πως έπρεπε να συνεργαστούν και πολιτικά και στρατιωτικά ενάντια στον εχθρό, κι αυτό δεν το έκαναν».

Θεωρείτε ειλικρινείς τις προθέσεις από πλευράς κυβέρνησης Ομπάμα, όταν εκφράζονται υπέρ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ;

«Κατηγορηματικά όχι! Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν θέση θεωρούμενη ως βλαπτική για το Ισραήλ. Και γνωρίζουμε καλά ότι ο πρόεδρος Ομπάμα, όπως και κάθε άλλος πρόεδρος, δεν είναι αυτός που κυβερνά τις ΗΠΑ, αλλά άλλοι οργανισμοί και πολυεθνικές εταιρείες που περιφρουρούν τα αμερικανικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Η πραγματική άποψη των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι πάντα εναντίον της ύπαρξης ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης, επειδή παγίως το θεωρούν απειλή εναντίον αυτού που αποκαλούν ασφάλεια του Ισραήλ».

Θα μπορούσε να γίνει εταίρος για την ειρήνη η νέα ισραηλινή κυβέρνηση Νετανιάχου;

«Φυσικά όχι. Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση είναι κυβέρνηση πολέμου, παρά το ότι εμείς οι Παλαιστίνιοι έχουμε βιώσει πια το γεγονός πως κάθε κυβέρνηση στο Ισραήλ αποδεικνύεται ίδια, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη δική μας υπόθεση. Η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε ίσως να προσπαθήσει να δώσει και στους Παλαιστινίους καλύτερες συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής διαβίωσης, όμως δεν θα δώσει πολιτικές λύσεις».

Τι είδους παλαιστινιακό κράτος θα σας ικανοποιούσε;

«Και για την οργάνωσή μου και για μένα, ικανοποίηση θα αποτελούσε ένα δημοκρατικό κοινωνικό κράτος για όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και με ίσα δικαιώματα. Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε αποδεκτή τη λύση ενός ανεξάρτητου κράτους στην προ του πολέμου του 1967 οριογραμμή».

Οσο για τα μέσα επίτευξης της πολυπόθητης παλαιστινιακής εθνικής αυτοδιάθεσης, ο Νάσερ Φαράουνα υποστηρίζει ότι η οδός της διπλωματίας και μόνο δεν αρκεί. «Από τη στιγμή που γνωρίζουμε καλά τους εχθρούς μας -υποστηρίζει- εμείς οι Παλαιστίνιοι οφείλουμε να αγωνιζόμαστε και με πολιτικά και με στρατιωτικά μέσα. Μόνο έτσι θα πετύχουμε τους σκοπούς μας. Μόνο μέσω συνομιλιών και διαπραγματεύσεων, δεν πρόκειται να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας».

Ο ρόλος της Συρίας

Επιστρατεύει την εμπειρία του από τη ζωή του στη Δαμασκό για να σχολιάσει τον τρέχοντα ρόλο της Συρίας στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη: «Η Συρία είναι σε θέση να παίξει ρόλο υποστηρικτικό του αγώνα των Παλαιστινίων, αλλά και της υπόθεσης της εθνικής μας ενότητας».

Εθνική ενότητα, η οποία και στην παλαιστινιακή προσφυγική διασπορά υπέστη νέο σοβαρό πλήγμα μετά την πρόσφατη μυστηριώδη δολοφονία του Καμάλ Μεντχάτ, δεύτερου στην ιεραρχία της PLO στον Λίβανο. «Ηταν μεγάλη η απώλεια -έρχεται άλλος ένας πικρός σχολιασμός από μέρους του- αλλά το βλέπουμε καθαρά ότι μόνο το Ισραήλ είναι η πλευρά που επωφελείται και από αυτό το έγκλημα. Το χέρι του Ισραήλ βρίσκεται πίσω από κάθε τέτοια δολοφονία και στον Λίβανο, για να ξεσηκώσει τις οργανώσεις τη μία εναντίον της άλλης».
ΠΗΓΗ:Enet.gr επιμελήθηκε sub92

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.